arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nieuwe stakingsactie bij Van Hool goed opgevolgd
by christophe callewaert Wednesday, Feb. 09, 2005 at 6:31 PM
christophe@indymedia.be 0473965925

BRUSSEL -- De werknemers van busbouwer Van Hool uit Koningshooikt legden vandaag opnieuw voor een halve dag het werk neer. Volgens de bonden werd de actie goed opgevolgd.

ACV-secretaris Luk De Bock noemt de actie een succes. “Ik schat dat 95 % van de arbeiders na een halve shift het werk heeft neergelegd. Bij de bedienden was dat 75 %. En dan zijn er bij de mensen die gebleven zijn nog een aantal die aangewezen zijn op het busvervoer van Van Hool en dus wel moesten wachten tot het einde van de shift.” De Bock heeft de indruk dat steeds meer bedienden zich aansluiten bij de acties.

De vakbondsman betreurt dat de directie van Van Hool voorlopig niks van zich laat horen. Maandag is zelfs de sociaal bemiddelaar er niet in geslaagd de twee partijen dichter bij elkaar te brengen. De vakbonden vragen een verhoging van de maaltijdcheque, een betere organisatie van de arbeidsduurverminderingsdagen, het invoeren van een anciënniteitsverloning. Ze willen ook een brugpensioenregeling voor bedienden. De directie weigert te onderhandelen over deze eisenbundel.

Vrijdag volgt een nieuwe actie. Luk De Bock noemt de 'halvedagstakingen' een actievorm die laagdrempelig is. “Het is middag en iedereen gaat naar huis zonder dat je met een piket de confrontatie moet aangaan met werkwilligen.” Toch acht hij hardere acties in de toekomst mogelijk. “Niets sluit uit dat we het volgende week uitbreiden tot volledige dagen en misschien komt er zelfs een staking tot de finish.”