arch/ive/ief (2000 - 2005)

Jong koppel uit Ronse probeert recht op huwen af te dwingen via de rechtbank
by christophe callewaert Wednesday, Feb. 09, 2005 at 11:33 AM
christophe@indymedia.be

RONSE -- Jessica is verliefd en wil graag trouwen met haar vriend. De datum stond al vast en de koekjes waren besteld, maar een beslissing van de schepen van Burgelijke Stand verknalde het feestje. “Schijnhuwelijk,” luidde zijn oordeel. De Marokkaanse vriend van Jessica bevindt zich zonder papieren op Belgische bodem. Normaal eindigt een dergelijk verhaal hier. Maar voor Jessica begon het dan pas. Zij mobiliseerde de nationale pers en geraakte met haar zaak zelfs in het VTM-programma Recht van Antwoord.



Jessica leerde Larbi anderhalf jaar geleden kennen tijdens een rolstoelbasketbaltoernooi in Gent. “Mijn vader is rolstoelgebruiker en ik heb zelf nog rolstoelbasketbal gespeeld. Ik ben als het ware opgegroeid tussen de valse benen en ken die wereld dus wel een beetje,” vertelt Jessica. Die dag was Jessica gelegendheidsdeejay en zo liep ze Larbi tegen het lijf. “Een aansteller met een grote neus, dat was mijn eerste indruk,” lacht Jessica. Maar gaandeweg sloeg de vonk over. Larbi woonde toen in Parijs waar hij verbleef met een studentenvisum. Jessica en Larbi beginnen een langeafstandrelatie en zoeken elkaar regelmatig op. “Mijn familie heeft Larbi heel snel aanvaard,” zegt Jessica. “Ma en grootmoeder zijn zot van hem.”

Op 16 juli trekken Jessica en Larbi naar een moskee in Parijs om te trouwen. Op 5 november willen ze ook het burgerlijk huwelijk laten voltrekken. Jessica en Larbi proberen alle papieren in orde te krijgen, maar de burgerlijke stand van Ronse begint wat lastig te doen. De twee besluiten het huwelijk uit te stellen tot de laatste vrijdag van december. Nadat ze elk apart anderhalf uur lang worden ondervraagd door de politie, valt half december de officiële weigering in de bus.

Een leeftijdsverschil van elf jaar, een bruidschat van slechts 20 euro en vooral het feit dat Larbi geen geldige verblijfsvergunning en geen werk heeft. Dat zijn de argumenten die de Ronsese schepen van Burgerlijke Stand Rudy Boudringhien (VLD) opsomt in zijn brief. “De schepen van Lokeren die met mij in debat ging in Recht van Antwoord is zelf 12 jaar jonger dan haar man,” veegt Jessica het eerste argument van tafel. Ook de andere redenen vinden in haar ogen geen genade.

Bruidschat
“Normaal was er helemaal geen bruidschat voorzien,” aldus Jessica. “Het was de imam die er op aandrong om toch iets te geven. Geef iets symbolisch, zei hij, want anders zal God het huwelijk als een schijnhuwelijk ervaren.” Dat Larbi geen geldige verblijfsvergunning heeft in België, heeft ook zijn redenen. “Ik ben naar de Dienst Vreemdelingenzaken van Ronse geweest,” zegt Jessica, “en het is daar dat ze mij gezegd hebben dat het beter is om gewoon niets te doen en te wachten tot na het huwelijk. Bovendien heeft hij een dossier lopen in Frankrijk. Hij zou daar om gezondheidsredenen kunnen geregulariseerd worden.” Larbi heeft een complexe orthese nodig om te kunnen lopen.

Overtuigd van hun gelijk namen Jessica en Larbi een advocaat onder hand en gingen in beroep tegen de beslissing van de Ronsese schepen van Burgerlijke Stand. Een eerste zitting vond ondertussen al plaats. Op 17 maart volgt de twee zitting in het gerechtsgebouw van Oudenaarde.

Jessie en Larbi willen dat zoveel mogelijk mensen hen komen steunen aan het justiepaleis van Oudenaarde. Afspraak op 17 maart om 9 uur in de Bourgondiestraat te Oudenaarde.

weser
by ero Wednesday, Feb. 09, 2005 at 9:31 PM

dat ze gerust die toestanden stoppen hier van gemengde huwlijken daar 95 percent gaat toch verkeerd.
hoe kan de belgishe wetgeving iemand op dit grondgebiet toelaten zonder papieren om hier dan nog een geloofwaardig naief slachtoffer te vinden om zich alzo te kunnen vestigen in ons land.
je ziet meestal altijd jonge vreemdelingen die hier rondzwerven en denken om hier alles te krijgen wat ze verlangen zonder er een klop voor te doen, zoals de ouderen van ons die hier jaren gewerkt hebben en tax betaald.
wat heeft deze man onze maatschappij te bieden ?
heel waarschijnlijk niks zoals de meesten, die hier enkel komen om het systeem te ondergraven.men zow beter doen zoals in australia,wil je naar ginder gaan heb je 2 dingen nodig geld of diploma's.wat brengen zij mee?
hier lopen genoeg goede jongens rond met goede bedoelingen.ga maar eens aleen na 2200 als meisje in het brusselse rond of ga maar eens aleen in de metro, ge zult vlug van gedachte veranderen.

veel sterkte voor Jessica en Labri
by Bjorn Thursday, Feb. 10, 2005 at 12:55 PM

Via deze weg wens ik jessica en larbi veel geluk, op liefde staat geen leeftijd huidskleur, nationaliteit ,...
De VLD is blijkbaar vergeten wat liberaal zijn wil zeggen.
ik hoop dat dit alles tot een goed einde komt en dat lang en gelukkig kunnen samenblijven.

aan ero
by jessica Thursday, Feb. 10, 2005 at 8:02 PM

Ero,

Wat kan deze man ons bieden?!? Mijn echtgenoot heeft een Universitair Diploma Toeristisch Management en aan uw spellingsfouten te zien, kan je misschien best es bij hem op bijles gaan.

schijnhuwelijken
by marc Friday, Feb. 11, 2005 at 8:07 AM

ik ken mijn vrouw al 4 jaar, officieel volgens de gegevens van de wijkagent wonen we al 3 jaar samen, maar mijn vrouw is illegaal. Heeft geen papieren en we worden ook geweigerd om te trouwen.

De verdediging van het commissariaat staat vol leugens en verdachtmakingen maar effectieve bewijzen zijn d'er niet. We zijn tot 10 maal ondervraagd door en lees goed:
- het parket cel mensenhandel
- lokale politie de cel zeden alsof huwen iets onzedelijks inhoud
- lokale politie de cel schijnhuwelijken
- mijn laptop werd meer dan zes maanden geconfisceerd
- mijn vrouw is driemaal aangehouden bij de ondervragingen, eenmaal zelfs 24 uur waarna ze op bevel van de onderzoeksrechter himself onmiddellijk werd vrijgelaten zonder haar zelfs maar te hebben ondervraagd...

Wij hebben het hier opgegeven, we gaan naar Africa gaan om te trouwen. En zolang zij geen verblijfsvergunning krijgt, neem ik mijn adres en domicilie in Africa.

Belgie ik schaam me ervoor....

schijnhuwelijken
by marc Friday, Feb. 11, 2005 at 8:13 AM

de vlaming is toch nen echte domme enggeestige bekrompen persoonlijkheid. 95% van de huwelijken stranden, of dat het hebben van een universitaire titel enige garantie is van intelligentie ... allemaal echt wetenschappelijk onderbouwde argumenten, ik heb hier geen woorden voor ...

In het buitenland huwen
by Ambtetantenaar Friday, Feb. 11, 2005 at 10:54 PM

Marc, weet je dat huwelijken in het buitenland voltrokken, maar hetzelfde koppel in België geweigerd is, hier ook niet aanvaard zullen worden?
Aangezien 'niet de intentie hebben om een duurzame levensrelatie tot stand te brengen' een absoluut huwelijksbeletsel is, is jullie huwelijk in strijd met de openbare orde en zodoende zal jullie huwelijk voltrokken in het buitenland niet aanvaard worden in België. (zie art 146bis en 167 Burgerlijk wetboek, samen met art21 wetboek internationaal privaat recht)

Dit hangt natuurlijk af van hoe goed je gemeentebestuuur informatie bijhoudt van geweigerde huwelijken en dit vergelijkt met mensen die een buitenlands huwelijk komen registeren.
In een andere gemeente gaan wonen kan dan wonderen doen natuurlijk :)

Aan Ero
by Rico Stevens Saturday, Feb. 12, 2005 at 4:01 PM
stevens_rico@hotmail.com

Generaliseren is altijd leuk natuurlijk. Dit betekent echter niet dat er ook maar een grond van waarheid in zit.
'Je ziet meestal altijd jonge vreemdelingen die hier rondzwerven en denken om hier alles te krijgen wat ze verlangen zonder er een klop voor te doen, zoals de ouderen van ons die hier jaren gewerkt hebben en tax betaald'
Nu zal ik zeker niet gaan ontkennen dat er in dit land problemen zijn met allochtonen. Ikzelf woon in Merksem bij Antwerpen, dus ik kan er over meepraten. Dit gaat echter over een groep jongens tussen ongeveer 12 en 19. Dit zijn jongeren die soieso al gestigmatiseerd worden, en die hun weg naar de volwassenheid anders afleggen als autochtone tieners. Ik denk dat het vooral een verschil in cultuur is qua opvoeding. Allochtone ouders hebben meer de neiging om hun kinderen vrijer te laten, in tegenstelling tot de meeste autochtone ouders. Dit vooral bij jongens.
Ik zou zelfs verder willen gaan. Ik denk dat de verschillen die ons dagelijks zo duidelijk gemaakt worden in werkelijkheid niet zo groot zijn. Ook autochtone 'pubers', waar ikzelf met mijn 17 bij hoor, experimenteren met het illegale. Veel tieners bezondigen zich aan een diefstal, een drug of een andere overtreding. Zijn dit dan ook nietsnutten die 'het systeem willen ondergraven'?
Waarschijnlijk voor u niet aangezien zij toch nog respectabele burgers kunnen worden door noeste arbeid. Maar is dit ook niet zo voor allochtonen dan? Over problemen met volwassen allochtonen hoor je bijna nooit iets. Net omdat zij zich (net als die rebelse autochtone tieners moeten doen) ook conformeren naar mate de jaren vorderen.
Ik denk dat u zich blind staart op een beperkte groep probleemgevallen. En daarin natuurlijk dankbaar bijgestaan door bepaalde heersende ideeën en politieke partijen.
En trouwens, ik neem wekelijks de tram na 10 uur. Ik heb nog nooit problemen gehad. Tenzij u een aangenaam praatje maken met een allochtoon ook als probleem beschouwt.

Rico

rascisme
by Vincent Monday, Feb. 14, 2005 at 9:00 AM

Als je je afvraagd wat de vreemedelingen hier doen moet je je eerst afvragen waarom de eerste vreemdelingen hier gekomen zijn. Dit was nl op uitnodiging door de Belgische staat!!!
We hadden noeste werkers nodig en toen keken we niet naar de huidskleur. Als ze maar konden werken...
Maar nu dat de mijnen dicht zijn en die zelfde mensen ook wat diploma's krijgen is het anders geworden. Ineens is men bang voor zijn job en moeten ze allemaal zo rap mogelijk buiten. Dit leidt tot onmenselijke situaties zoals gezinnen die uit elkaar worden getrokken, mensen die hier heel hun leven hebben gewoond en ineens in een onbekend land terechtkomen....dit terwijl al die mensen die hier toekomen en wel geld hebben hier ongestoord binnen mogen. Zulke mensen moeten onze taal niet leren.... Maar arme mensen die hier komen worden vastgehouden.... Verkeerde wereld.
Ik schaam me ervoor.....

Voor iedereen die zijn steun wil betuigen
by jessica Wednesday, Feb. 16, 2005 at 2:08 PM

Je kan onze petitie ondertekenen op http://www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?12ab36cd&1

Gemengde koppels
by Link=Brussel vzw Wednesday, Feb. 23, 2005 at 12:55 PM
linkbrussel@skynet.be 02 502 11 40 Grootgodshuisstraat 3, 1000 Brussel

Hallo,

Wij zijn een 'lokaal steunpunt voor interculturele samenlevingsopbouw' in Brussel, en zijn momenteel bezig met het organiseren van een ontmoetingsdag voor interculturele koppels, waar oa. de juridische problematieken zullen besproken worden. Schrijnende toestanden, zoals de situatie van Jessi & Larbi nu, zijn spijtig genoeg geen uitzondering. Onze wens is om na onze ontmoetingsdag over genoeg materiaal te beschikken om hierrond een actie te kunnen uitwerken, zoals bvb. het samenbundelen van allerlei getuigenissen van koppels en het beleid hiermee te confronteren. Dit kan natuurlijk enkel met de medewerking van de desbetreffende koppels. Mensen die op de hoogte willen gehouden worden van onze activiteiten, kunnen ons mailen of bellen. Alvast bedankt en nog veel moed voor Jessie & Larbi! We wensen jullie het allerbeste.
Ingrid & Silvia
Link=Brussel vzw

Aan Ero
by Anneke Tuesday, Mar. 01, 2005 at 12:56 PM
Kuregem

Ero ben jij een meisje en loop jij wel eens na 22u rond op straat of in de metro? Ik wel, heel vaak, heb nog nooit problemen gehad, alvast niet met "vreemdelingen".