arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Jongerenmars] 'We zien het als onze taak om op te komen voor de rechten van onze gasten'
by Céline Meheus Wednesday, Feb. 09, 2005 at 11:18 AM

BRUSSEL- Op 19 maart komt er een nieuwe Jongerenmars Voor Werk. Natuurlijk komen niet alleen de vakbondsjongeren op straat: een groot aantal organisaties hopen heel wat jongeren te mobiliseren, elk met hun eigenheid, maar wel als één blok. Het doel: de schreeuw van jongeren naar meer en beter werk, gelijkheid van kansen en gratis onderwijs luid en duidelijk laten horen. Drie van die organisaties die op 19 maart meestappen in de jongerenmars voor werk leggen uit waarom ze meedoen, en wat we van hun mobilisatie mogen verwachten.

KAJ
Daan Jansen van de KAJ (de Kristelijke Arbeiders Jongeren) vertelt ons dat de reden waarom ze mee op straat komen tweeledig is: "Ten eerste vloeit dit voort uit onze traditie, aangezien wij de jongerenorganisatie vertegenwoordigen binnen de arbeidersbeweging. Arbeid is voor een stuk onze eigenheid, vandaar dat het wel voor de hand ligt dat wij mee op straat komen."

Ten tweede bevat de doelgroep van de organisatie heel wat jongeren die regelmatig met de problematiek rond jongerenwerk worden geconfronteerd: "Het gaat vooral om jongeren uit technisch of deeltijds onderwijs, jongeren die lager zijn opgeleid of kort geschoold. We moeten vaststellen dat die ofwel het vaakst getroffen worden, of het eerst uit de boot vallen, of het langdurigst werkloos zijn. Wij zien dit zeker als onze taak om op te komen voor de rechten van onze gasten en om op te roepen naar verandering."

Over de plannen op de dag zelf moet nog gebrainstormd worden: " Het is moeilijk om nu al iets concreets te zeggen over hoe we op straat zullen komen, maar de bedoeling is om er iets leuks van te maken. Origineel, jong, kleurrijk, vrolijk en ludiek. Een soort mix van een traditionele betoging en een echt feest... maar met een duidelijke boodschap."

VVS
In tegenstelling tot de KAJ, die gericht is op werk, houdt de VVS (Vlaamse Vereniging van Studenten) zich voornamelijk bezig met het luik onderwijs.

De VVS is de overkoepelende organisatie van de studentenraden en hoopt op een grote opkomst onder de studenten van de verschillende Hogescholen en Universiteiten.

Nele Staas, stafmedewerker van VVS: " Als studentenbeweging stellen we vast dat de jongerenwerkloosheid enorm aan het toenemen is. De duur van de wachttijd voor pas afgestudeerde universitairen, bijvoorbeeld, is enorm lang. Daardoor kunnen ze vaak moeilijk werk vinden.

Ook is er nog steeds het gebrek aan praktijk en stagemogelijkheden voor studenten binnen hun opleiding. We denken hierbij ook aan een degelijke begeleiding en eveneens aan stageplaatsen voor doelgroepen die al moeilijk een stage kunnen bemachtigen, denk maar aan allochtonen of gehandicapten."

"Er zijn ook een aantal internationale tendensen, onder andere de Bologna- verklaring, waardoor er een aantal dingen veranderen. Het is zo dat de bachelor opleidingen - zowel de vroegere graduaten, de korte type opleidingen van de Hogescholen en de vroegere kandidaturen - eigenlijk allemaal een soort van toegang tot de arbeidsmarkt zouden betekenen. Maar: voor heel wat groepen, onder andere academische opleidingen, is dat niet evident. Ze zijn daar niet op voorbereid op alles wat er bij die Bologna verklaring komt kijken. Een ander probleem is de waarde van de diploma's. We hopen dat de nieuwe meer zullen betekenen dan de vroegere kandidatuursdiploma' s, die uiteindelijk waardeloos waren op de arbeidsmarkt", aldus Nele Staas.

MJA
De MJA, (Maatschappelijke Jongeren Actie - de onafhankelijke jongerenbeweging van de Socialistische Mutualiteiten) hebben al sinds jaar en dag een geduchte reputatie opgebouwd ivm 'Gezondheid'. Denk maar aan de Condomobiel, en acties rond drugpreventie.

Maarten Leyts vertelt dat hij dit concept van gezondheidszorg graag koppelt aan de thema's van de Jongerenmars.

Ondanks ze op de avond van de jobmars zelf een project hebben lopen, mobiliseren ze graag passief mee.

"Psychische gezondheid gaat samen met zich geïntegreerd en gewaardeerd voelen in de maatschappij. Het spreekt voor zich dat werk daar een cruciaal onderdeel van is. Onderwijs is ook zo'n belangrijk aspect dat we kunnen linken aan gezondheid. Degelijk en toegankelijk onderwijs is voor elke jongere een belangrijke instap naar een volwaardige plaats in de samenleving", verklaart Maarten Leyts.

De volledige lijst van deelnemende organisaties en sympathisanten kan je bekijken op de website van de jongerenmars.
http://www.jongerenmars.be/jmars/home.asp