arch/ive/ief (2000 - 2005)

Open brief aan B. Dittrich, Tweede Kamerlid D'66
by Astrid Essed Wednesday, Feb. 09, 2005 at 4:00 AM

Hoewel ik geen enkele politieke affiniteit heb met het gedachtedoed van de Nederlandse politieke partij D'66 [gematig rechts-liberaal] vond ik het van belang mijn adhesie tebetuigen ivm zijn verzet tegen de voorgenomen anti-terreurplannen van de ministes Remkes en Donner.


Aan de fractievoorzitter van D'66 de heer Dittrich

Geachte heer Dittrich,

Bij dezen wil ik u van harte mijn adhesiebetuiging doen toekomen ten aanzien van het verzet van uw partij D'66 tegen twee onderdelen van de door de ministers Donner en Remkes voorgestelde anti-terreurmaatregelen, te weten de voorgenomen meldingsplicht van potentiele terroristen en het voorgenomen verbod op de verheerlijking van geweld.
Terecht geeft u dienaangaande aan dat er betreffende deze meldingsplicht sprake is van strafrechtelijke maatregelen tav niet op aanwijsbare gronden verdachte personen, hetgeen in strijd is met de beginselen van de Nederlandse rechtsstaat.
Eveneens ben ik het geheel met u eens, dat betreffende het ''verbod tot verheerlijking van geweld'' de vrijheid van meningsuiting in ernstige mate in het geding is.

Niet alleen ondersteun ik uw stellingname in dezen van harte, naar mijn mening kunnen in een dergelijk kader genomen maatregelen uitmonden in een ernstige erosie van het Nederlandse rechtsstelsel en tot een door angst, verklikkersgeest en wantrouwen beheerste samenleving, die de reeds hoog- opgelopen spanningen tussen Nederlandse autochtonen en allochtonen van Marokkaans-islamitische komaf een grotere voedingsbodem kunnen geven, met alle ernstige consequenties van dien.
Gezien het huidige Nederlandse politieke klimaat, waarbij in steeds verdergaande mate burgerlijke rechten en vrijheden dreigen te worden opgeofferd aan somtijds buitenproportionnele veiligheidsmaatregelen, verbaast mij de reactie op uw verzet van zowel het CDA als de PvdA genendele.

Ik spreek dan ook de hoop uit, dat u zich hierdoor niet zult laten afhouden uw twee voorgenomen moties in te dienen tijdens het Tweede Kamerdebat betreffende terrorisme.
Vriendelijke groeten en heel veel succes toegewenst

Astrid Essed
Amsterdam