arch/ive/ief (2000 - 2005)

Europese Grondwet.
by Jaap den Haan. Tuesday, Feb. 08, 2005 at 6:50 PM

Een Europese Grondwet is een Europese Staat.

Veel mensen zullen voor een Europse Grondwet stemmen nadat ze al het gevoel hadden dat verschillende rechten hen in toenemende mate worden afgenomen. Deze rechten zijn hen niet letterlijk afgenomen, maar ze zijn simpelweg gedelegeerd aan een ruimer verband, en minder makkelijk te controleren. In de praktijk komt dit neer op het vervagen, danwel verdwijnen van vooral sociale rechten. In het rationele Europa lijkt men echter meer geinteresseerd te zijn in theorie, maar dan een theorie die het centraliseren van geld en macht mogelijk maakt. Tegelijk pretendeert men de politieke besluitvorming dichter bij het volk te willen brengen, nadat deze al voor 60% is afgedragen aan Europa.
Dit is een vorm van idealisme, die net als de genoemde centralisering van macht anti-nationaal genoemd kan worden.
Rechts en rijk lachen zich een ongeluk dat hun opzet is geslaagd dat politiek links van de bomen het bos niet meer ziet, en verder alleen nog een beetje in de marge mag meepraten over buitenlanders, terwijl er nauwelijks nog een binnenland bestaat.
De Euro werd even enthousiast ontvangen als er voor betaald is; direct of indirect. Er komt nu in een aantal Europese landen een referendum over een gezamenlijke Grondwet. Belgie zal niet meedoen uit angst dat het Vlaamse Blok tegen zal stemmen. Misschien is het wel geen toeval dat een partij als het Vlaamse Blok zo kritiek aanwezig is in een land dat bijna alle belangrijke Europese instituten huisvest.
Het is nuttig zich af te vragen wat een Europese Grondwet nu eigenlijk in de praktijk zal betekenen. Een Europese Grondwet is louter een opstapje naar een centrale Europese Regering, die niet alleen verdere regionalisering en provincialisme in de hand zal werken- want 'het bloed kruipt waar het niet gaan kan'- maar vooral vergaande commercialisering en verrechtsing.
Het is boeiend vanuit psychiatrisch oogpunt te zien hoe het begrip 'natie' is gemaniupuleerd in Europa en links verzet en progressie volkomen op het verkeerde been zijn gezet, maar hoopgevend is het niet.
Bezint eer ge begint.

Verder.
by Koot Hoomi. Tuesday, Feb. 08, 2005 at 6:55 PM

Zie verder
http://www.internetstad.nl/index.php/Dienstenrichtlijn