arch/ive/ief (2000 - 2005)

Na mislukken onderhandelingen gaan bonden bij Van Hool opnieuw staken
by christophe callewaert Tuesday, Feb. 08, 2005 at 3:46 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Ook een lange dag onderhandelen kon de vakbonden en de directie van busbouwer Van Hool uit Koningshooikt niet dichter bij elkaar brengen. De werknemers krijgen een njet op al hun vragen. Nog deze week komen er nieuwe acties.


Van Hool liet bij een eerdere stakingsactie een deel van de omheining weghalen
om een blokkade door de vakbonden te bemoeilijken (foto han soete)

Echte onderhandelingen kan je het niet noemen. “We zijn wel om half tien bijééngekomen in de gebouwen van Agoria Antwerpen onder voorzitterschap van de sociale bemiddelaar. Maar het grootste gedeelte van de dag hebben we zitten wachten terwijl het onderhandelingsbureau aan het werk was,” zegt ABVV-secretaris Ivan Aerts. Om halfzeven gaf de sociale bemiddelaar er de brui aan. Hij is er niet in geslaagd om de twee partijen dichter bij elkaar te brengen.

Het conflict bij Van Hool sleept al een tijd aan. De vakbonden vragen een verhoging an de maaltijdcheque, een betere organisatie van de arbeidsduurverminderingsdagen, het invoeren van een anciënniteitsverloning. Ze willen ook een brugpensioenregeling voor bedienden. De vier eisen stuiten op een njet van de directie. “Er is geen wil om te onderhandelen en er zijn ook geen tegenvoorstellen van de directie,” aldus Ivan Aerts.

Van Hool vindt dat de timing van de onderhandelingen niet goed zit. “De directie wil dat we het resultaat van de sectoriële onderhandelingen afwachten. Dan kennen we de loonmarge en kunnen we gaan praten over de besteding van de marge als die er al is,” zegt Ivan Aerts.

Volgens de vakbonden hebben deze eisen niks te maken met de sectoriële onderhandelingen. “De eisen die wij stellen zijn gecumuleerde eisen uit het verleden. Een aantal zaken werd zelfs al twee jaar geleden beloofd, maar werden toen omwille van een dipje in de economie uitgesteld. Nu weigert men zelfs te spreken over deze beloftes,” aldus Aerts.

“We hebben er ook weinig bij te winnen om te wachten op de uitkomst van de sectoriële onderhandelingen. Als de loonnorm 4,5 % blijft, krijgen de bedienden 0,1 % per jaar. Daarmee kunnen we nog geen fractie van onze eisen realiseren. Wachten heeft dus geen enkele zin.” Verder onderhandelen heeft volgens Aerts al evenmin zin. “Er zijn geen nieuwe onderhandelingen met de directie gepland. We zijn ook geen vragende partij meer. Zelfs de sociale bemiddelaar ziet geen mogelijkheid om de twee partijen dichter bij elkaar te brengen.”

Om de druk op de directie te verhogen gaan de werknemers deze week opnieuw staken. Op woensdag en vrijdag wordt het werk een halve dag lang neergelegd. Volgens Aerts is de directie wel onder de indruk van de stakingsacties. “Volgens onze informatie is de directie toch geschrokken dat de mensen niet eens komen opdagen tijdens stakingen en dat ze een aantal keer het werkspontaan hebben neergelegd.”

Arrogantie
Gisteren gaf algemeen secretaris van het ABVV Xavier Verboven Van Hool als één van de voorbeelden van de patronale arrogantie die tot de afwijzing van het interprofessionele ontwerp-akkoord hebben geleid. Ivan Aerts geeft hem gelijk. “De loonnorm wordt sowieso ingevuld op het niveau van de metaalsector en we weten dat Van Hool een flinke vinger in de pap heeft te brokken binnen de werkgeversorganisatie Agoria. We weten ook dat Agoria het IPA niet heeft goedgekeurd omdat ze die 4,5 % nog veel te hoog vinden. Als het van Agoria afhangt, zal het een pak lager zijn. Van Hool is een type-voorbeeld van die patronale arrogantie. Het brugpensioen is niet betaalbaar. Een groot deel van de sociale verworvenheden proberen zij om te buigen in hun eigen voordeel.”

Zie ook:
# Bonden proberen 20 jaar frustratie weg te werken bij Van Hool
# Directie Van Hool wil enkel met bedienden en arbeiders apart onderhandelen