arch/ive/ief (2000 - 2005)

Olie-industrie tekent voor superwinsten
by Christophe Devriendt Tuesday, Feb. 08, 2005 at 9:25 AM
christophe.devriendtattiscali.be

In de olie-industrie neemt de monopolievorming meer en meer drastische vormen aan. De vijf grootste olie-multinationals ter wereld (Exxon-Mobil, Shell, BP, Chevron-Texaco en Total) controleren nu al meer dan 75% van de olie-productie wereldwijd. Heden ten dage leggen ze enorm winstcijfers voor. Een summier overzicht.

Eerder deze maand maakten de Amerikaanse fusiebedrijven Exxon-Mobil en Chevron-Texaco én het Brits-Nederlandse Shell bekend dat zij in 2004 hun grootste winstcijfers ooit boekten. Vandaag meldde BP op zijn beurt een enorme winstmarge en binnenkort zullen ongetwijfeld ook Total en Q8 hun winstcijfers aankondigen.

Exxon-Mobil
Over het volledige boekjaar 2004 steeg de omzet van 's werelds grootste olie-concern tot $298 miljard. Om u een idee te geven: daarmee steken ze het BNP van Noorwegen en Indonesië, een land met 215 miljoen inwoners, voorbij. De nettowinst bedroeg in het jaar 2004 maar liefst $25,33 miljard.

Dat is het op één na hoogste winstcijfer dat ooit werd opgetekend door een Amerikaans bedrijf. Enkel MediaOne Group, dat overgenomen werd door AT&T, deed in '98 nog beter na de verkoop van zijn kabelactiviteiten.

Exxon-Mobil is actief in de exploratie en de productie van olie, het bezit raffinaderijen én verhandelt brandstoffen onder de merken Esso en Mobil. De groep haalde vorig jaar ruim twee derde van haar winst uit de verkoop van olie, gas en haar raffinage-activiteiten.

Shell
In het vierde kwartaal haalde de Koninklijke Shell een omzet van €59 miljard (een toename met 41% tegenover het jaar 2003) én een nettowinst van €3,96 miljard. Op jaarbasis steeg de omzet tot €215,4 miljard en de nettowinst tot €14,93 miljard (een toename met meer dan een derde tegenover het jaar 2003).

De toekomst belooft er voor Shell alvast minder rooskleurig uit te zien: de bewezen reserves aan aardolie werden opnieuw verminderd met 10% tot 13 miljard vaten. Shell haalde vorig jaar gemiddeld 3,8 miljoen vaten olie per dag boven of 1% minder dan het jaar voordien. In één jaar gaat het om 1,32 miljard vaten.

Chevron-Texaco
Vorige week raakte eveneens bekend dat Chevron-Texaco een jaaromzet haalde
van $155,3 miljard én een nettowinst van $13,3 miljard. Ook voor hen was 2004 een grand cru-jaar.

British Petroleum
Zonet kondigde BP aan dat zij in het vierde en laatste kwartaal in vergelijking met vorig jaar een stijging van een kwart optekenden in ‘dollar dividend’, de grootste stijging in hun recente geschiedenis. De nettowinst van BP steeg tot $16,21 miljard. Momenteel zitten zij aan een gemiddelde olie-productie van 1,45 miljoen vaten per dag. Voorwaar alweer mooie cijfers!

Wat kan nu de reden zijn voor deze superwinsten?
De hoge olieprijs! En hoe komt dat? De klassieke en onmiddelijk voor de hand liggende verklaring ligt enerzijds in de sterkste vraag (3,3%) sinds 1976, vooral vanuit de VS, China en India. De olieprijs piekte het afgelopen jaar op de beurs in New York tot $55,67 per vat ruwe olie van 159 liter. Anderzijds is er de onstabiele politieke toestand in belangrijke olieproducerende landen zoals het bezette Irak, het onrustige Nigeria en Rusland. In een volgend artikel gaan we daar echter dieper op in en gaan we op zoek naar de echte oorzaken van deze prijstijging.