arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geen meerderheid voor sociaal akkoord bij het ABVV
by han Soete Monday, Feb. 07, 2005 at 7:45 PM
han@indymedia.be

"Zoals het de afgelopen dagen reeds werd aangekondigd heeft het Federaal Comité van het ABVV het akkoord met 52% verworpen." Zo opende André Mordant de zeer druk bijgewoonde persconferentie van het ABVV."

Geen meerderheid voo...
dsc_6057_ipa_abvv.jpg, image/jpeg, 500x332

"De werknemers zijn het offensief en de agressieve houding van de patroons in heel wat dossiers meer dan beu. De patroons spreken zich uit voor het bevriezen van de lonen, de 40 uren-week, privatisering van de sociale zekerheid, ... Meerdere patroonsorganisaties gaven bovendien aan dat zij de loonnorm die in het sociaal akkoord wordt vooropgesteld zouden beschouwen als een bovengrens. Dat alles heeft het wantrouwen tegenover de patroons en het ontwerp van akkoord alleen versterkt." Aldus Mordant.
"Men moet deze verwerping zien als een waarschuwing tegenover de patroons. Indien de relaties niet verbeteren zullen er serieuze problemen ontstaan bij de verdere besprekingen."

Ook Xavier Verboven vond het belangrijk om een sfeerverslag uit te brengen van de discussie in de centrales en gewesten. "Er is een enorm groot wantrouwen tegenover de werkgevers. Er spelen ook wel wat locale factoren mee in deze afkeuring. De werknemers van Van Hool en Splintex bijvoorbeeld stemden tegen omdat zij geen enkel vertrouwen meer hebben in hun patroon, en dus ook niet in de organisaties waarbij die werkgevers zijn aangesloten. Ook bij die mensen die voor stemden was dat zonder veel enthousiasme, want ook de voorstemmers zien in de voorstellen rond de overuren een serieus probleem."

Een kwestie van Walen versus Vlamingen?
"We willen met klem benadrukken dat er geen communautaire stem werd uitgebracht. In beide landsdelen zijn er centrales die zich voor en tegen het akkoord hebben uitgesproken. Zeker de Waalse interregionale was uitgesproken tegen, maar de stemmen van regionale werkingen tellen slechts mee voor 1/3. Er een is gelijke verdeling van de voor en tegen stemmers over de taalgrenzen heen. Het is dus niet zo eenvoudig als sommigen willen laten uitschijnen. Bij de Algemene Centrale bijvoorbeeld was het de Antwerpse afdeling die het akkoord unaniem verwierp terwijl de afdelingen in Luik en Brussel het aanvaardden." zegde Mordant.

Ook Verboven benadrukt dat het niet gaat om een communautaire stemming. "Er was misschien een klein meerderheid in Vlaanderen, maar die was zo licht dat je daaruit niet kon afleiden dat het ging om een communautaire stemming. Ook binnen de centrales kunnen we alleen maar vaststellen dat men over de taalgrenzen heen op een gelijkaardige manier heeft gestemd." (Verboven)

"We moeten ook maar eens leren dat een consultatie niet noodzakelijk moet uitmonden in een instemmend antwoord. Xavier en ik dachten dat we niet meer konden halen uit deze onderhandelingen, welnu als een meerderheid vindt dat dat niet voldoende is, dan voldoet dit akkoord ook voor ons niet langer." (Mordant)

Verboven somt nog eens de belangrijkste pijnpunten op:
# De overuren en voornamelijk het feit dat men ze goedkoper wil maken voor de werkgevers waardoor ze enorme vlucht kunnen nemen.
# De loonnorm van 4,5% was voor de bedienden centrale onaanvaardbaar.
# De onzekerheden in het ontwerp over het brugpensioen.

Wat nu?
Hoe het nu verder moet is niet meteen duidelijk, de bal ligt immers in het kamp van de regering. Het ABVV sluit alvast niet uit dat er reactie volgt indien de regering die punten van het akkoord doorvoert waartegen de grootste weerstand is binnen het ABVV. In de eerste plaats gaat men nu terug rond de tafel zitten met het ACV.

"Breek me vandaag de mond niet open over stakingen of andere acties. Wij gaan dat evalueren naar gelang de besluiten van de regering. Wij zullen dan wel beoordelen hoe wij daarop gaan reageren." zegt Verboven.

ACOD:JA a/h IPA-CGSP:OUI à l'AIP
by een ACOD-delegee Monday, Feb. 14, 2005 at 4:02 PM

Heeft de regering de ACOD omgekocht voor steun aan het IPA? Est-ce que le gouvernement a acheté le soutien de la CGSP en faveur de l'AIP?

De ACOD heeft VOOR het interprofessioneel akkoord (IPA) gestemd, alhoewel ze als overheidscentrale nagenoeg niet bij het IPA betrokken is noch bij de sectorale onderhandelingen die erop volgen.
Heeft de regering de steun van het ACOD afgekocht voor een ja-stem ten gunste van het IPA door de syndicale premies toch in één keer te betalen? Hebben we zonder het te weten betoogd ter ondersteuning van het IPA toen we op 2 februari met 3.000 syndicalisten op straat stonden met de eis om onze syndicale premies van 2003 en 2004 in één keer te betalen in 2005 en niet in 2 keer zoals de regering beslist had?

La CGSP a voté EN FAVEUR de l'Accord Interprofessionel (AIP) bien qu'elle n' y est pas concernée ni aux négociations sectorielles qui suivront.

Est-ce que le gouvernement a acheté le soutien de la CGSP pour un oui à l'AIP avec la promesse de paier les primes syndicales 2003 et 2004 en une fois et pas en deux années? Avons-nous manifesté à notre insu en faveur de l'AIP quand nous étions dans la rue le 2 février avec 3.000 mille syndicalistes des Services Publics?