arch/ive/ief (2000 - 2005)

Luc Cortebeeck: 'En nu met andere bonden bekijken hoe we onze positie kunnen versterken'
by christophe callewaert Monday, Feb. 07, 2005 at 7:04 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Luc Cortebeeck haalt opgelucht adem. Drie vierde van zijn leden schaarde zich achter het ontwerp-akkoord en dat is meer dan verwacht. Toch kan ook hij niet ontkennen dat de onvrede en het wantrouwen bij de werknemers zeer groot is.



“Het wantrouwen is er. Dat is duidelijk. Niet alleen bij de leden van het ABVV, maar ook bij ons. Veel bedienden die tegen hebben gestemd vroegen zich bijvoorbeeld af of de werkgevers dit akkoord wel concreet zullen willen uitvoeren. Ik hoop dat we door het nauwgezet toepassen van deze teksten al een deel van het wantrouwen kunnen weg werken. De discussie over de eindeloopbaan wordt ook heel belangrijk want op dat punt is de druk van de basis en de ongerustheid zeer groot.”

Wat gaat u doen om die ongerustheid weg te nemen?

“We gaan een sensibliseringscampagne opzetten rond de eindeloopbaanproblematiek. We moeten ook zien wat voor soort acties we kunnen opbouwen.”

In de media zal ondertussen weer druk gespeculeerd worden over de communautaire kloof binnen de vakbonden.

“Ik zou dat niet overdrijven. Je had zowel voor als tegen bij de Franstalige verbonden. Bij de bedienden was het aan beide kanten van de taalgrens nee. Het heeft geen zin om die tegenstellingen te benadrukken.”

Heeft het sociaal overleg nog een toekomst?

“Ik hoop dat wij daarin een plaats blijven hebben. Als we het alleen zouden overlaten aan de politiek, denk ik dat we niet goed zitten.”

Moeten de werkgevers de resultaten van de stemming zien als signaal?

“Ik vind van wel. Ze zijn er werkelijk over gegaan. Met hun uitspraken hebben ze het wantrouwen vergroot. Dat heeft meegespeeld. Ze zijn zeer offensief en dat is geen goede zaak.”

En de vakbonden zitten in het defensief?

“We zitten in het defensief. Op een gegeven moment hebben we dat dankzij de manifestatie van 21 december en bepaalde uitspraken wat kunnen keren. De werkgevers hebben toen wat schrik gekregen over de mogelijke gevolgen. Maar we blijven in het defensief.”

Wat gaat u doen om uit die verdedigingspositie te geraken?

“Het eerste wat we moeten doen is met de collega's van het ABVV praten. We hebben dat altijd gedaan. Tot vandaag is er telefonisch contact geweest. Er is zeker geen breuk. We hebben goed samengewerkt en we willen dat verder ook doen. Voor de eindeloopbaanproblematiek hebben we elkaar nodig. We moeten samen met hen bekijken hoe we onze positie weer kunnen versterken.”

Het sociaal overleg daalt nu af naar het niveau van de sectoren. Verwacht u moeilijke onderhandelingen?

“We hebben voor de sectoren een aantal kastanjes uit het vuur gehaald zodat ze daar al tenminste niet meer over moeten discussiëren. Maar in de sectoren waar men iets kritischer staat tegenover dit akkoord zou het wel wat moeilijker kunnen verlopen.”

versterken?
by Bjorn Tuesday, Feb. 08, 2005 at 3:43 PM

De werkgevers moeten het zien als een signiaal maar het acv keurt het wel met 75% goed.... dat lijkt me eerder van doe maar rustig verder beste werkgevers we kunnen nog wel een beetje meer uren doen en een beetje harder werken, wat zegt u allerliefste werkgever geen brugpensioen? oh geen probleem. wel beste Luc ik wil strijden voor behoud van de 38u week en het brugpensioen , de werkgevers klagen wel belgie staat niet aan de top van het aantal verlofdagen en hoeveel buurlanden zitten al niet in de 35u week?

echt 75 %?
by michiel Wednesday, Feb. 09, 2005 at 11:12 AM

Ik las in het nieuwsblad dat bij het ACV de centrales die met een beperkte meerderheid het akkoord hebben aanvaard als 100% pro werden geteld.
Bij het ABVV is dat niet gebeurd: daar was alleen BBTK bijna 100% tegen en bijvoorbeeld het neen van de Metaalbond telde slechts voor 65 % van de leden van die centrale; bij de Voeding was de 50 % tegen (en 49 voor) enz.
Ik neem aan dat er ook de ACV-centrales geen unanimiteit was en dat er dus minder dan 75% van de ACV-"basis" het akkoord heeft aanvaard.
Een ander feit is dat de ambtenarencentrales blijkbaar ook meegestemd hebben.
De Franstalige ABVV-ambtenaren (de stal waar Mordant uit komt) zouden op het nippertje ja hebben gestemd omdat de regering plots bereid was de achterstallige syndicale premies voor ambtenaren toch dit jaar uit betalen...
Mooi lobbywerk van Mordant, maar het heeft niet geholpen. Tenzij om de negatieve score tot 52 % te beperken.
Ik vind dat de ambtenarenbonden niet zouden mogen meestemmen als het interprofessioneel akkoord voor de privésector ter stemming wordt voorgelegd.
Maar wie ben ik, natuurlijk.

IPA
by Vanoel Thursday, Feb. 17, 2005 at 9:49 AM
vanoel48@hotmail.com

Verhofstadt voert het patronaal geinspireerde IPA onverwijld uit.Hij beroept er zich op dat 75% van de arbeiders voorstanders zijn.Cortebeeck zit op dezelfde golflengte want in de zopas ontvangen ACV-vakbeweging
spreekt hij dezelfde positieve taal als verhofstadt.Men zou haast geloven dat men het beste IPA
in jaren overeengekomen is.Zoals ik al eerder opgemerkt heb
is de vakbondsbasis zwaar onder druk gezet geweest om het
IPA te aanvaarden.Die druk was nodig want ook Cortebeeck moet toegeven dat er weinig of geen enthousiasme was voor
het akkoord.Dat is normaal want moest men alle arbeiders uit de fabrieken
voorstellen om de komende jaren opnieuw zonder loonsverhoging verder te werken,als het de patroon uitkomt langer te werken(die fameuze verdubbeling van het aantal overuren) en het brugpensioen zo goed als af te schaffen
dan zouden die arbeiders Cortebeeck wandelen sturen.Het
word steeds moeilijker de arbeiders te overtuigen dat de
vakbond er is om hun belangen te verdedigen en hen te steunen.Steeds meer worden militanten weggehoont.
Dank u Luc