arch/ive/ief (2000 - 2005)

ACV keurt interprofessioneel ontwerp-akkoord met 75 % van de stemmen goed
by christophe callewaert Monday, Feb. 07, 2005 at 5:52 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- De christelijke vakbond ACV heeft maandag het interprofessioneel ontwerp-akkoord goedgekeurd met bijna 75 % van de stemmen. “Zonder enthousiasme,” zegt voorzitter Luc Cortebeeck, “maar meer zat er voor de vakbonden niet in.” Het ACV roept nu de regering en de werkgevers op om het akkoord integraal uit te voeren.


ACV-topmannen Piette en Cortebeeck weten groter deel van achterban te overtuigen
dan verwacht (foto Céline Meheus)

ACV-voorzitter Luc Cortebeeck en zijn Franstalige collega Josly Piette geven het grif toe. Bijna 75 procent ja-stemmen is meer dan verwacht. Het voorbije weekend hadden ACV-transcom en de belangrijke bediendencentrales LBC en CNE het akkoord verworpen en ook enkele Franstalige verbonden liepen niet warm voor het moeizaam onderhandelde ontwerp-akkoord. “Niemand is enthousiast over dit akkoord,” zegt Cortebeeck die ook begrip heeft voor de punten waarover de nee-stemmers vielen. “Onze mensen zijn gescandaliseerd over de harde houding van de werkgevers en over het gebrek aan respect. Ze vragen zich ook af of zij niet zelf zullen moeten opdraaien voor de 252 miljoen euro die de regering op tafel legt.”

Algemeen secretaris Josly Piette vermoedt dat veel leden nog op het laatste moment hebben nagedacht over wat er op het spel stond als het akkoord niet werd goedgekeurd. “Zonder interprofessioneel akkoord staan werknemers van de kleine en middelgrote ondernemingen in de kou. Met dit IPA kunnen zij nu ook beroep doen op het sluitingsfonds voor ondernemingen en wordt er ook voor gezorgd dat voortaan alle werknemers onder een paritair comité komen te vallen.”

Volgens Cortebeeck staat er zonder akkoord heel wat op het spel. “Men doet alsof het behoud van de koppeling van de lonen aan de index of de verlengingen van de regelingen voor brugpensioen logisch is, maar dat is niet zo. Tony Janssen (voorzitter van ACV-Metaal, nvdr) zegt dat hij zonder akkoord mag gaan onderhandelen met de werkgevers van Agoria over die index én de brugpensioenen.”

Regering
Hoewel de vakbonden verdeeld gestemd hebben met een ja bij het ACV en ACLVB en een nee bij het ABVV, roept Luc Cortebeeck de regering en de werkgevers op om het akkoord uit te voeren en de afspraken toe te passen. “De grootste vakbond keurt het akkoord goed en ook een belangrijke minderheid binnen het ABVV is voor. Dé werknemers hebben dit akkoord dus goedgekeurd.” Het akkoord alleen tekenen, wil hij nochtans niet. “Tekenen is protocolair. Wij hebben altijd goed samengewerkt en zullen ook in de toekomst die samenwerking nog nodig hebben. We gaan geen dingen doen die dat op het spel zetten.”

Koele minnaars dus bij de christelijke vakbond. “Het is een akkoord dat past bij deze tijd,” zegt Luc Cortebeeck. Een tijd die volgens de ACV-voorzitter samen te vatten is in twee tendenzen. “Er is de globalisering die door de werkgevers meegebracht wordt naar de onderhandelingstafel. De laatste jaren zijn we wel al geconfronteerd geweest met hun eisen, maar nooit waren die zo offensief als deze zomer.” De mediashow rond de onderhandelingen voor het interprofessioneel akkoord is een tweede tendens die het sociaal overleg bemoeilijkte. “Met micro's in de buurt is het moeilijk onderhandelen. Zeker als sommige onderhandelaars zich via de camera's tot elkaar richten.”


Grote media-aandacht voor IPA. Een glimp door het 'sleutelgat' van de Algemene Raad van het ACV (foto céline meheus)

IPA
by Vanglabeke Noël Monday, Feb. 07, 2005 at 7:52 PM
vanoel48@hotmail.com

Beste Luc ,de patroons waren inderdaad agressief en dank zij u en andere gelijkgezinden zullen ze binnen 2 jaar nog veel agressiever zijn want jullie vallen veel te licht uit en durven de basis niet echt mobiliseren.Nu en dan een betoging om stoom af te laten en dat is het .Ik ben nu 56 jaar en ik stel niet voor de eerste keer met schrik (zeg maar veel schrik ) voor de toekomst vast dat wij door jullie niet echt verdedigd worden.

Re: IPA
by Steven Monday, Feb. 07, 2005 at 11:47 PM

Inderdaad, het zijn de werkende mensen, de bedienden en de arbeiders samen, die hun eisen moeten opleggen, niet de zogenaamde werk'gevers' (van dat tussen aanhalingstekens heb ik nog niet veel gemerkt de laatste tijd).

ipa
by Bjorn Tuesday, Feb. 08, 2005 at 3:35 PM

Het de grootse en kleinste vakbond hebben het idd goedgekeurd, het is een echte schande. de arbeiders en bedienden blijven weer maar eens in de kou staan. de wekergevers hebben idd een grote slag thuis gehaald, we zullen stilletjes aan meer kunnen gaan werken voor eht zelfde loon ik zelf kan max 30 min per dag over werken, doe ik slecht die 30 min dan ben ik niet felxibel genoeg ik begin iedere dag tussen 7u30 en 8u ik stop tussen 16u30 en 17u en nog ben ik niet felxibel genoeg vaak blijf ik tijdens de middag verder werken. maar hier slapen de vakbonden verder... alleen rodn de verkiezingen komen ze even dag zeggen. het wordt tijd om alle krachten van de werknemers eens te bundellen. samen te strijden voor onze rechten. en de poltiek moet dringend eens kleur bekennen. dan zullen vele in zien dat bepaalde parijen vooral de werkgevers steunen.

echt 75 % ?
by Michiel Wednesday, Feb. 09, 2005 at 11:18 AM

zie ook mijn reactie op deze plek:
http://archive.indymedia.be/news/2005/02/92738_comment.php#92785

belazerd
by lephare Wednesday, Feb. 09, 2005 at 1:20 PM

75 % ???? Geen woord geloof ik hiervan.