arch/ive/ief (2000 - 2005)

Roussdelot-Gent op de bres voor Suzy
by raf verbeke Sunday, Feb. 06, 2005 at 9:13 AM
carineraf@pandora.be 0497/23.07.60.

Rousselot is een gelatinebedrijf in Gent. Het aantal nieuwe bedrijfslogo's dat de afgelopen 2O jaar voor de poort van de fabriek heeft gehangen is niet meer te tellen. Sinds 2 jaar is de afdeling van de franse bedrijvengroep in Nederlandse handen :de groep SONAC.

Een 200-tal arbeiders en bedienden werken er tussen de ketels en de pompen in dag-, 2 en 3 ploegen. Hier kan wel een jobke weggesaneerd worden niewaar. En daar kan wel wat gepingeld worden aan een onderhoudsbeurt. Van alles moeten bergen papieren bij gehouden en voor elke scheet die gelaten wordt is er wel een chef die een rapport of een vergadering of een cel op poten zet. Waardoor ook directiesecretaressen van hot naar tot dienen te lopen. RENTABILITEIT !

Tot iemand het in zijn hoofd krijgt om misschien net daar ver van de werkvloer een voorbeeld te stellen. Vorige week kreeg een kaderlid om onduidelijke reden de bons.

Of neemt nu Suzy. 30 jaar dient bij Rousselot. 49 jaar. Goed gezien en vriendelijk voor iedereen. Als we die eens zonder werk zetten. Want dat is de volgende om buiten te vliegen. Tja waarom niet ? Eens testen hoe ver een personeelschef kan gaan zeker. In afwachting van grotere ingrepen. Want... niemand is de reorganisatie van 1998 vergeten. Da's toen met Canada Dry brugpensioen kunnen geregeld worden. Canada wat ? Daar hadden ze in Rousselot nog niet van gehoord.

Maar ondertussen weet iedereen het dat Canada Dry brugpensioen is dat geen brugpensioen is. Maar een veredeld "afscheid" onder tafel waar de regering paal en perk aan wil stellen. Goed zo ! Maar daarmee komt hier geen job meer bij .Integendeel ! Reorganiseren, herstructureren,.. Het houdt niet op. En het komt altijd op het zelfde neer: weer jobs minder. ZONDER RESPECT !

Gelijk bij Degussa, Total fina, SPLINTEX/AGC en in vele andere bedrijven zegden de arbeiders bij Rousselot vorige week: "Suzy binnen ! Of wij allemaal buiten !" En donderdag en vrijdag stonden zij buiten. Arbeiders voor bedienden. Bedienden voor arbeiders !
En dat had de directie niet verwacht ! Goede sfeer aan het pikket. Lekker lente weertje. Lekker vuurtje !

Overal ontvlammen van die vuurtjes. Want overal zijn werknemers meer dan mondig geworden om te zien hoe absurd deze dwang is om te rationaliseren en te besapren en personeel te verminderen ! Want de gelatinemarkt boert goed. Rousselot boert goed. Maakt goeie winst. Maar blijkbaar niet genoeg. En waar die overwinst dan vandaan moet komen wordt na elke reorganisatie voor iedereen duidelijk: is het van de afschaffing van de stilstand tussen kerstdag en nieuwjaar, of van de loonlastverlagingen dan is het van te besparen op het loon en de job van.... Suzy. En van de schrik voor een afdanking gelijk Suzy.

Schrik is een slechte raadgever ! Sinds in het federaal parlement een wetsvoorstel "economische democratie" is neergelegd door Vincent Decroly (http://www.forumsocialemploi.tk/) legt een groep vakbonders en globaaldemocraten zijn oor te luisteren bij al die gesprekken rond die vuurtjes. En door de schrik heen hoor je in wezen maar 1 conclusie en 1 kreet

GEDAAN MET SLUITEN EN AFDANKEN !

Arbeiders en bedienden van Rousselot: proficiat !

Raf Verbeke
voorheen afgevaardigde Carnoy
Sociaal forum voor WERK
0497/23.07.60.

.

suzy
by johnny Sunday, Feb. 13, 2005 at 6:14 AM
ann.duytschaever@telenet.be

Bedankt Raf, ik had het niet beter kunnen verwoorden.
Veel steun toegewenst aan Suzy,want hoe je het ook draait of keert Suzy is toch op een mensonterende manier aan de deur gezet.


een ABVV-afgevaardigde.