arch/ive/ief (2000 - 2005)

Reactie op commentaarstuk journalist Daneels over de Witte woede
by Peter Degand Friday, Feb. 04, 2005 at 4:56 PM

Opiniestuk

Open brief aan de Belgische bevolking.
Geachte collega’s, bewoners en pers

27 januari waren we met een 25tal mensen van het psychiatrisch ziekenhuis H. Hart Ieper
aanwezig tijdens de ‘witte woede’ actie in Brussel. Voor een sfeerverslag verwijzen we graag naar de site http://archive.indymedia.be en de kranten.

Gisteren (03/02/2005), lazen we in een commentaar van journalist Mathias Daneels krant Nieuwsblad/Het Volk een aantal krasse opmerkingen rond de witte woede zoals ‘Betekent meer geld voor de verpleegsters meer tijd voor de patiënten?’… hij eindigde met de zin ‘…toch is het de plicht van de vakbonden om de ingewikkelde problematiek van de hele zorgsector, de financiering, de vrijwaring en de toekomst ervan, niet te laten versmallen tot een bundel looneisen.’

Op dat laatste wens ik hier dieper op in te gaan.
Vandaag (04/02/2005) kop één jaar terug nam ik deel in West-Vlaanderen aan ‘Tour de Force’ actie als nieuwe syndicalist. We bezochten ons ziekenhuis en tal van andere zorginstellingen in de regio waar we ons Cao eisen voorstelden aan de werkgevers en de publieke opinie. Meer de één jaar acties later stellen we het volgende vast:

Dat minister Demotte ons enkel 10 000 jobs belooft en een budget van 375 milj. Euro voor handen heeft: (we vroegen 25 000 jobs want 1/8 van de bevolking werkt in de non-profit en 1/8 van van die welgekende 200 000 job is gelijk aan…) waarvan hij al meer dan de helft voorziet voor zijn eigen verdeelsleutel (reconversie rusthuisbedden bijv.). De dagelijkse noden liggen veel hoger.
We stellen vast dat hij GEEN ENKEL jobs op vandaag voorziet voor de uitbreiding van ADV voor iedereen!
Nochtans liet Vlaamse Confederartie van Social-Profit ondernemingen (VCSPO) uit onderzoek weten dat er aanzienlijk indirect werkgelegenheidseffect gerealiseerd wordt in de non-profit, met name 1 werknemer leidt tot indirecte tewerkstelling vanuit onze sector van 0,5 personen bij ander binnenlands bedrijfstaken.

Dat er GEEN 13de maand komt op vandaag, daar er geen geld is. Nochtans staan we 10,5% loon achter t.o.v. privé (HIVA studie) en dat er nu ENKEL geld is voor loonachterstand van de allerlaagste lonen. Van een tweede pensioenpeiler is er sprake van 2% maar die is nog niet concreet ingevuld op vandaag. Betreffende 10,5 % deden we reeds een constructief voorstel om een splitsing van 4,79% in de Gezondheidssectoren en 5,4% in de Welzijnssectoren en het Socio -Cultureel werk
Demotte zijn voorstel is om 1,7% verhoging in 5 jaar tijd (de regering wil zelfs het akkoord op 6 jaar brengen).
Van de journalist Tim Pauwels van Ter Zake moesten we horen dat we bijna qua budget de helft extra krijgen (120 milj. Euro) van IPA (= Inter Professioneel Akkoord, 252 milj. Euro) dat men daar voor alle sectoren 4,5% opslag krijgt en dat wij toch veel krijgen.
Maar indien we eerlijk de feiten bekijken zit in de die 4.5% reeds de index van 3,3% die we sowieso moesten hebben (om 2 indexsprongen te betalen). Die zijn zelf niet genoeg om ieders loon aan te passen want benzine en mazout zijn niet in die index opgenomen. Daardoor is de koopkracht van de lonen 0;5% gedaald. Als dit nog de volgende 2 jaar verder gaat dan zit er maximaal 0,2% koopkrachtsverhoging in de loonnorm. Men zegt er ook niet bij dat basisvoedingsproducten gemiddeld tot 2% t.o.v. buurlanden gestegen zijn. En als kers op de taart zijn ze erin geslaagd het begin van het einde van het brugpensioen in te luiden: het brugpensioen op 56 jaar voor zware beroepen en nachtarbeid na 20 jaar dienst wordt SLECHTS met 2 jaar verlengd m.a.w. ‘niet meer van toepassing voor de werknemers die 56 jaar worden op 31 december 2006’. Nu al vinden we met moeite nachtverpleegkundigen.

En Mathias Daneels, dit is maar een begin van enkele feiten. Want bij de LBC is er ook een petitie bezig op basis van het boek de Cholesteroloorlog van Dr. Dirk Vanduppen en we stelden vast dat de Belgische ziekteverzekering per jaar 1,5 milj. Euro minder zou kosten…indien we het kiwi-model zouden toepassen, met dit uitgespaard geld van één jaar kan het eisenpakket van de 450 000 mensen die in de non-profit VOLLEDIG worden uitbetaald!
Dit weten de verpleging al van voor de artikels van de Humo, parlementaire debatten,… dat het daar deftig verkeerd zat. Ja, verpleegkundigen ,gaan zelfs na hun uren hierover vorming volgen. Zien Leo Neels en zijn vrienden zich in bochten wringen toen PS kamerlid Yvan Mayeur doodleuk verteld dat hij dankzij zijn ‘kiwi’ experiment, centrale aankoop en aanbesteding van medicamenten in de Iris-ziekenhuizen eventjes meer dan 30% gespaard had, dit toonde hij aan tijdens de hoorzitting van de Commissie Sociale Zaken laatsleden.
Daarbovenop gaf Demotte wel 12 miljard BEF meer voor geneesmiddelenindustrie in 2004; ziekenhuizen kregen 4miljard Bef., 52 milj. BEF wachtvergoedingen voor pediaters, enz.
Uit een artikel van de krant de Metro 24 juni 2003 kon men lezen dat ‘niet de ouderdom maar geneesmiddelen het gezondheidsbudget doet stijgen, volgens onderzoek van de economische denktank Oeso in 2001.

Na IPA onderhandelingen werden terug lastenverlaging toegekend die echter nodig zijn om ons zorgmodel te financieren..
Dus Mathias Daneels u gaat onze rug niet nogmaals belasten!
Want indien u met de verpleging, opvoeders, … zou praten zou u weten dat er tal van full-time werken en er tal van onregelmatige prestaties gewerkt worden en dit sommige zelfs in feite tegen de armoedegrens leven. Alleenstaande moeders bijv. of jonge collega’s komen frequent niet toe op het einde van de maand!

Verplegers, opvoeders… kijken daarnaast ook met lege ogen naar het gesjoemel in de dossiers van o.a. het Ocmw-gat in Antwerpen, Dedoensziekenhuis, ziekenhuisgroep Heilig Hartgroep Tienen…

Dan hadden we het nog niet eens gehad over de eis van 36h week door toekenning van 12dagen extra verlof, 5 dagen vorming voor iedereen…

Dus als u bevraagt ‘betekent meer geld voor de verpleegsters meer tijd voor de patiënten’
Vraagt u als journalist zich beter af: betekent goed geïnformeerde verpleging niet meer kwaliteit en meer geld indien ze het gezond beleidsverstand van die mensen aan de basis beter zouden volgen dan het gesjoemel van talrijke politiekers (bijv. Vandenbroucke: dossier Zocor en H.Hart Tienen) en sommige ‘managers’ op gezondheidswerkvloer.

De verpleging en de opvoeders weten dat ze enkel kunnen reken op de solidariteit onder elkaar en op straat en niet op de ‘goede’ verhaaltjes van de politieke verantwoordelijken van toen (Byttebier; Groen! deelde mee na de laatste betoging dat ze achter onze eisen staan maar toen ze de bevoegdheid hadden één jaar terug konden ze dit blijkbaar niet) en vooral van de politieke verantwoordelijken van NU!

Daarnaast roepen we op dat Nvkvv, de patiëntenorganisaties en werkgeversfederaties, … nu eindelijk openlijk en onverwijld de eisen van de werkvloer te steunen in plaats dat het Verbond der Verzorgingsinstellingen (V.V.I.) zich bezig houdt met de splitsing van de gezondheidszorg bijvoorbeeld.

Dat betekent een gezond en kwaliteitsvol beleid!
De patiënt en de zorgverlener centraal in plaats van de commercialisering van kankers, depressies,…
en het toedienen van ‘pillekes’ die niet werken!

Dus indien geen 13de maand, meer jobs en erkenning van ons beroep dan gaan we in staking vanaf 24 februari. En voor 16 februari komen we al met een delegatie, blijven we op tot middernacht den 21ste maar de regering is verwittigd, we weten waar het geld zit! Dus geen krokusvakantie voor de ministers en de kabinetten want wij werken ook 24h/24h, 7dagen op 7 en dit het ganse jaar door!

Deze opinie kwam tot stand dankzij het verzamelen van een jaar persartikels i.v.m. de ‘Witte woede’ en een aantal jaar werkervaring.
Een psychiatrisch nachtverpleger en Lbc-militant