arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vakbonden voor of tegen IPA? Het blijft koffiedik kijken
by christophe callewaert Friday, Feb. 04, 2005 at 4:37 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Maandag maken de vakbonden de resultaten bekend van de interne consultatie over het interprofessioneel ontwerp-akkoord. Maar nu al sijpelen getallen en percentages door. Vooral het ABVV lijkt af te stevenen op een officieel nee tegen het akkoord.

De Waalse vleugel van het ABVV stemde gisteren al tegen. Het nieuws stond vanmorgen te lezen in Le Soir. In veel Waalse regio is de werkloosheid schrikwekkend hoog en het is dan ook niet verwonderlijk dat vooral het luik over de overuren scherpe reacties uitlokt. Het akkoord maakt overuren aantrekkelijker voor werkgever en werknemer en zal dus een negatieve impact hebben op de werkgelegenheid, vreest men in vakbondsmiddens.

Maar ook in de andere regio's is men niet gelukkig met dit ontwerp-akkoord. Volgens een Belga-bericht zegt Jean-Claude Vandermeeren, de secretaris-generaal van het Waals ABVV, dat er in Brussel en Vlaanderen dezelfde reserves bestaan. De socialistische bediendencentrale BBTK die eerder al een zeer kritische analyse publiceerde, heeft zich ondertussen ook uitgesproken. Het federale comité van BBTK/Setca waarin beide landsgedeeltes vertegenwoordigd zijn, keurde het akkoord met liefst 97 % af. Voorzitter Christian Roland jaagt de communautaire spoken weg: “Reken niet op communautaire tegenstellingen om de balans weer in evenwicht te brengen,” zegt hij in La Libre Belgique.

De resultaten van de consultatie in de Algemene Centrale tonen dat Roland geen ongelijk heeft. Daar stemde bijvoorbeeld de Antwerpse afdeling unaniem tegen. De Algemene Centrale van Luik stemde dan weer voor.

Bij de christelijke vakbond lijkt de consultatie rustiger te verlopen, maar ook daar kijkt men met een bang hart uit naar de uiteindelijke resultaten. Ook daar is er vooral binnen de bediendencentrale gerommel over het ontwerp-akkoord. De raad van het LBC-NVK beslist zondag pas. De Franstalige bediendencentrale CNE doet dat vandaag. De vier regionale afdelingen van CNE stemden eerder al tegen. De bediendencentrales van het ACV tellen maar liefst 400.000 leden en wegen dus zwaar door in het eindresultaat. Als daar ook nog eens alle tegenstemmen uit de andere centrales en uit de verbonden worden bijgeteld, is de uitkomst zeer onzeker.

Regering
Als één van de vakbonden het akkoord verwerpt, komt de bal in het kamp van de regering te liggen. Wellicht zal die dan de verschillende punten van het huidige ontwerp-akkoord opleggen aan de sociale partners. Maar het lijkt evident dat de nee-stemmers het daar niet bij zullen laten. Bij FGTB-Luik gingen er al stemmen op voor een 24-urenstaking.

Maar belangrijker is dat de onderhandelingen over de eindeloopbaan onder een slecht gesternte beginnen. Minister van Arbeid Freya Van den Bossche had eerder gezegd dat ze het eindeloopbaandebat half februari van start wou laten gaan. Maar de uitnodigingen zijn nog niet verstuurd en volgens De Standaard ziet het er naar uit dat het ergens in maart wordt. Of er in die tussenperiode nog acties volgen, is koffiedik kijken. De persconferenties van beide vakbonden komende maandag zullen misschien al veel verduidelijken.

ook lbc-nvk stemt tegen ipa-akkoord
by barend claessens Sunday, Feb. 06, 2005 at 6:07 PM

vanmorgen, zondag 6 februari, stemde de raad van LBC-NVK met méér dan 80% tegen het IPA-akkoord !

Na een aantal terechte interventies, waarin duidelijk bleek dat ook LBC-NVK leden het akkoord verwerpen wegens de gekende argumenten; zoals de innovatie-premies, de regeling van de overuren (sluipende 40-uren week), het uitblijven van een goede regeling voor de toenadering arbeiders-bedienden en andere opmerkingen stemde het LBC-NVK met een grote meerderheid tegen dit ontwerpakkoord.