arch/ive/ief (2000 - 2005)

Alles over de jongerenmars van 19 maart: Voor werk, gelijkheid en gratis onderwijs
by Céline Meheus Friday, Feb. 04, 2005 at 3:15 PM

BRUSSEL -- Met steun van de jongerenafdelingen van de twee Belgische vakbonden, ABVV en ACV en een aantal diverse organisaties komt er op 19 maart een nieuwe jongerenmars. Die staat in het teken van werk, gelijkheid en gratis onderwijs. Vertegenwoordigers en coördinatoren van de vakbonden laten weten dat het een unieke dag zal worden.



Leen Pontzele van het ACV vertelt waarom ze deelnemen aan deze actie: "Wij zijn één van de initiatiefnemers omdat we het heel belangrijk vinden dat jongeren op hun rechten staan. Heel wat jongeren hebben een mening over werk en werkeloosheid, maar ze krijgen niet altijd een kanaal om dat te uiten. Vandaar dat we met die jongerenmars oproepen om van zich te laten horen."

Volgens Mike De Herdt, coördinator van ABVV jongeren wordt deze manifestatie geen traditionele vakbonds- of jongerenbetoging. "Het wordt allemaal iets nieuwer, iets moderner. Enkele jaren geleden was er een gelijke kansen betoging die uitging van de Chirobeweging, gesteund door een aantal organisaties. Daarnaast had je de Gay Pride manifestatie, half eisenplatform, half feest.

Wel, wij proberen een mix te maken van die twee factoren. Een leuke, kleurrijke mars met veel jongeren."

Deze manifestatie mag gerust als uniek omschreven worden. In plaats van elk afzonderlijk, op verschillende dagen, met andere eisen te protesteren, komen de organisaties als één blok op straat.

"Met een aantal organisaties waren we overtuigd dat we met gebundelde krachten moesten werken in plaats van in verdeeld slagorde. Heel wat organisaties komen op voor hetzelfde en dan is het natuurlijk heel interessant dat we de krachten bundelen," aldus Leen Pontzele.

PLATFORM
Mike De Herdt ziet drie aandachtspunten: "De Vlaamse Jeugdraad schuift deze eveneens als de belangrijkste naar voor. De thema's staan in het teken van betere kansen voor jongeren. De nadruk ligt op werk, gelijkheid en gratis onderwijs. Het aspect gelijkheid kan je breed interpreteren, zowel op het vlak van onderwijs als op het gebied van werk. We eisen een gelijke behandeling op elk vlak, m.a.w. evenveel rechten en centen, of je nu man, vrouw, holebi of migrant bent."

Sven De Dobbelaer van de afdeling ABVV Gent en coördinator doelgroepenwerking geeft enkele concrete voorbeelden: "We merken dat de overstap van de schoolbanken naar werk helemaal niet zo evident is. Er zijn een pak tewerkstellingsmaatregelen, maar die zijn zo diffuus en complex dat het heel moeilijk is om daar zicht op te houden. Het is dan ook één van onze eisen dat we daar meer duidelijkheid in krijgen. We willen ook dat er meer oog komt voor praktijkervaringen. Dit de voornaamste reden is waarom ze niet direct vlot de overgang maken naar werk. Neem nu bijvoorbeeld het systeem van deeltijds onderwijs. We merken dat jongeren vaak geen degelijke stageplaats kunnen bemachtigen. We willen graag dat deze problematiek een beetje ernstiger wordt genomen."

REGIONAAL
Heel wat jongerenmarscomitees zetten regionaal nevenacties en mini-marsen op poten. "De lokale acties zijn bedoeld als voorbereiding voor de grote actie op 19 maart, maar tegelijkertijd

om ook regionaal aandacht te krijgen voor de problematiek van de jongerenwerkeloosheid.

Hier in het Gentse, bijvoorbeeld, zullen we actie voeren aan de stempellokalen en in de studentenbuurten. Er komt ook een ludieke actie, met een rad van fortuin dat de tewerkstellingsmaatregelen voor jongeren voorstelt. De volledige lijst van regionale activiteiten kan je bekijken op de website van de jongerenmars," zegt Sven De Dobbelaer.


Wil je op de hoogte gehouden worden van alle nieuwtjes in verband met de actie? Op www.jongerenmars.be kan je een contactformulier invullen.

Iedereen kan actiemateriaal gaan ophalen (affiches, flyers, stickers,...) bij de regionale afdelingen van ACV en ABVV. De adressen staan op de website van de jongerenmars, bij het onderdeel contacten- regionaal.