arch/ive/ief (2000 - 2005)

Witte woede stelt ultimatum aan regering
by christophe callewaert Thursday, Feb. 03, 2005 at 6:08 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- De vakbonden uit de zorgsector stellen de regering een ultimatum: als er op maandag 21 februari geen akkoord is over de eisenbundel van de witte woede, komt er vanaf 24 februari een staking van onbepaalde duur.

De regering bleef ook tijdens het overleg van deze morgen bij haar standpunt. Er ligt vijf jaar lang 75 miljoen euro op tafel om 10.000 jobs te creëren, om de tweede pensioenpijler uit te bouwen en om de laagste lonen wat te verhogen. Maar een loonsverhoging zit er voor de werknemers van de non profit nog altijd niet in. “Wij vragen een halve overbrugging tussen een eindejaarspremie en een dertiende maand. Dat betekent een loonsverhoging na vijf jaar van amper 1,7 %. Dus zelfs als we krijgen wat we vragen, zal de kloof met de andere sectoren groter worden,” zegt de nationale secretaris van de christelijke bediendenbond Walter Cornelis. Volgens een studie van het Hoger Instituut voor de Arbeid bedraagt die kloof nu al 10,5 %.

“Zij blijven zich vastpinnen op de verhoging van de laagste lonen. De filosofie is dat het verschil tussen de laagste lonen en de werkloosheidsuitkeringen te klein is zodat veel mensen in de werkloosheid blijven hangen. Blijkbaar willen ze de non profit gebruiken als voorbeeld. Nochtans zijn de laagste lonen in de non profit niet slecht. Dat is juist het prachtige resultaat van 15 jaar witte woede. Wij hebben er voor gezorgd dat er geen armtierige lonen zijn. Het zijn juist de lonen vanaf die laagste lonen die niet concurrentieel zijn,” aldus Walter Cornelis.

“Als er maandag 21 februari om middernacht geen akkoord is, begint er vanaf donderdag 24 februari een staking van onbepaalde duur,” dreigen de vakbonden nu.

Illusies
“Sommige journalisten zullen nu proberen paniek te zaaien onder de bevolking door te zeggen dat wij de mensen in de steek gaan laten. Maar dat is niet zo,” zegt Walter Cornelis. Zelfs als er in de zorgsector gestaakt wordt, blijft de dienstverlening verzekerd. Maar hoewel de witte woede dus niet alles volledig kan lamleggen, moet de regering zich geen illusies maken, zegt Walter Cornelis.

“De geschiedenis van de witte woede toont dat wij door ons uithoudingsvermogen altijd binnenhalen wat we willen halen. Dat zal ook vandaag zo zijn. De regering moet zich geen enkele illusie maken dat wij gaan stoppen. De regering moet ook inzien dat de publieke opinie niet zal blijven verdragen dat er zo met ons gesold wordt,” aldus Walter Cornelis.