arch/ive/ief (2000 - 2005)

Directie Van Hool wil enkel met bedienden en arbeiders apart onderhandelen
by christophe callewaert Thursday, Feb. 03, 2005 at 3:27 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- De vakbonden en de directie van busbouwer Van Hool hebben vandaag dan toch niet onderhandeld. De directie wilde afzonderlijke gesprekken voeren met de bedienden en de arbeiders. De vakbonden zien dat niet zitten en vragen de tussenkomst van een sociaal bemiddelaar.


Vakbonden bij Van Hool laten zich niet uit elkaar spelen (foto han soete)

Het conflict bij Van Hool sleept aan. “We worden geconfronteerd met een zeer stugge directie die vooralsnog geen enkele krimp geeft,” zucht ACV-secretaris Luc De Bock. Normaal hadden beide partijen vandaag rond de tafel moeten zitten, maar zover is het niet gekomen. “De directie had laten uitschijnen dat ze wel wilde praten met de vakbonden, maar dan enkel met de arbeiders en de bedienden apart. Wij zijn daar niet op ingegaan omdat wij ons niet uit elkaar willen laten spelen,” zegt Luc De Bock.

Na een uur beraadslagen gaf de directie de bonden een schriftelijke verklaring waarin ze herhaalde dat ze bereid was om te praten, maar dan wel met bedienden en arbeiders afzonderlijk aangezien de materie door twee verschillende paritaire comités wordt geregeld. “De arbeiders staan hier vrij sterk. De bedienden iets minder. Woensdag heeft maar dertig procent van de bedienden het werk neergelegd. De directie denkt dat zij de bedienden apart sneller knock out krijgen,” verklaart Luc De Bock de strategie van de directie.

De vakbonden laten het daar niet bij en begonnen meteen een pamflet uit te delen aan de werknemers. “We vragen om vandaag nog verder te werken. Maar morgen zullen alle ploegen halverwege de shift het werk neer leggen,” aldus Luc De Bock. De bonden namen ook contact op met sociaal bemiddelaar Bernard Leemans. Volgens De Bock zal die proberen om alle partijen maandag aan de onderhandelingstafel te krijgen.

Spontaan
Gisteren voerden de werknemers van Van Hool ook al actie. “De vakbonden gingen de fabriek rond om de werknemers te informeren over de gang van zaken. Die informatieronde ging gepaard met prikacties. Op een bepaald moment vertoonden Denis Van Hool en de personeelsverantwoordelijke provocatief gedrag door zich heel zichtbaar op te stellen vlak bij de werknemers die een prikactie hielden. Daarop is er door de werknemers wat geroepen en gescandeerd,” zegt Luc De Bock.

“Op een beaald moment liepen er 400 mensen door de fabriek en dat werden er 500 en daarna 600. En zo is de hele fabriek leeggelopen. Een spontane actie want de vakbonden liepen er als het ware achteraan,” aldus Luc De Bock. Na eerst nog een half een kruispunt in de buurt van de fabriek te hebben bezet, zijn alle werknemers naar huis vertrokken.

Het conflict bij Van Hool duurt nu al enkele maanden. De vakbonden vragen een verhoging van de maaltijdcheque met 2 euro, een hoger anciënniteitsloon en de mogelijkheid voor bedienden om op brugpensioen te gaan. De vakbonden sluiten niet uit dat er nog acties zullen volgen.

Zie ook:
[Staking Van Hool] Bonden proberen 20 jaar frustratie weg te werken bij Van Hool
Wim Verhoeven (ACV Van Hool) over het paternalisme van de familie Van Hool