arch/ive/ief (2000 - 2005)

Politieactie buiten alle proportie op manifestatie tegen WEF
by Christophe Devriendt Thursday, Feb. 03, 2005 at 11:19 AM
christophe.devriendt@tiscali.be

Vorige week hadden we het hier over de 'voorbereidende' protesten naar aanleiding van het Wereld Economisch Forum te Davos. Vandaag komen we nog even terug op de betoging van vorig weekend te Bazel.

Tijdens deze aangekondigde betoging in het centrum van Bazel, toonden de strijdkrachten alweer hun macht. Een tweede maal, na de eerder verboden betoging van zaterdag 22 januari in de hoofdstad Bern.

De aanvankelijk toegestane maar uiteindelijk toch verboden manifestatie, liet de politie toe om massaal betogers op te pakken. Uren voordien werden hier en daar groepjes mensen gefouilleerd. Nog voor het begin van de manifestatie werden er in het treinstation van Bazel 30 personen opgepakt Ze werden vastgehouden in een ondergrondse parkeergarage. In de late namiddag werden ze pas weer vrijgelaten.

Van een echte betoging was trouwens geen sprake. Daarvoor was de getalsterkte van de politie veel te groot. Een kleine groep betogers die een poging waagden, werd zelfs letterlijk door de politie met rubberkogels beschoten! Ook het waterkanon werd van stal gehaald: bij een temperatuur van maar liefst 5 graden onder nul, hadden de ordetroepen er blijkbaar geen enkele moeite mee om de manifestanten met ijskoud water uit elkaar te drijven.

Zo'n 300 personen bereikten uiteindelijk de plaats van afspraak, de Barfüsserplatz. Ze werden onmiddellijk omsingeld. Later verzamelden zich nog eens zoveel mensen op het plein. Tussen hen in stond een peleton van meer dan 800 gepantserde politieagenten. Zwaar overroepen! Na een uur werden de mensen verplicht het plein te verlaten . Zo'n derde van de betogers die daaraan geen gehoor wensten te geven, werden met het waterkanon én traangas bestookt en vervolgens gearresteerd.

Uitleg van de politie na een dag vol onlusten: “Betogen is een grondwettelijk recht is. Geweldpleging tegen personen en vernielingen is dat niet. Om dat te voorkomen kunnen wij bepaalde stadsdelen onder 'staat van uitzondering' zetten.” Deze 'militarisering' tijdens protestmarsen werd twee weken geleden in het centrum van Bern voor het eerst toegepast. In Bazel werd deze uitzonderingsmaatregel zelfs toegepast in de gehele stad.

Een aantal kleinere protestacties vond dit weekend ook plaats in enkele andere steden in Zwitserland. Zo waren er de acties aan de hoofdzetel van bedrijven die vertegenwoordigd waren op het WEF, onder andere bij DHL, Siemens, Ernst&Young, Barclays en Infosys. Slogans zoals 'Nous sommes aussi du WEF' en 'Luttons contre le Capital' sierden hun voorgevel. En dan was er ergens nog een 'Radioballet', als protest tegen het WEF uiteraard.

Wat het Wereld Economisch Forum betreft. Dat werd voor het eerst gefrequenteerd door tal van filmsterren, onder ander Richard Geere, Sharon Stone en Angelina Jolie.