arch/ive/ief (2000 - 2005)

Staking op Degussa levert resultaat op voor andere chemie bedrijven.
by han Soete Tuesday, Feb. 01, 2005 at 6:13 PM
han@indymedia.be

De staking op Degussa is afgelopen. Om 14uur heeft de late shift het werkt te hervat zonder dat er een oplossing is. Ironisch genoeg maakte de staking op Degussa het wel mogelijk om een aantal hangende problemen op andere Antwerpse chemie bedrijven op te lossen.
Een gesprek met vakbondsverantwoordelijke Bruno Verlaeckt (Algemene Centrale ABVV)

"Op BASF is er vorige week vrijdag een gesprek geweest met de directie die heeft toegegeven op de volledige vraag van de vakbonden. Op één afdeling zou 1 persoon moeten verdwijnen, maar dat gaat men dus niet doen. Op diezelfde afdeling worden de voorbereidingen getroffen voor de afstelling van de machines in 2007 --onderhoudswerk waarvoor de productie volledig wordt stilgelegd en alle leidingen worden leeggemaakt-- . Om die werken voor te bereiden wilde men van elke ploeg 2 mensen vrijmaken. Dat zou leiden tot een veiligheids probleem daar die mensen uit de productie zouden weggetrokken worden. Ook daarop heeft de patroon toegegeven samen met enkele kleinere problemen die ook werden opgelost.

Bij TOTAL-Fina ging het over de voorbereiding van gelijkaardige werken, daar zou dat in juni doorgaan. De directie heeft daar toegegeven en zich geëngageerd tot 44 extra aanwervingen.

Gisteren was er dan ook nog een actie bij de rubberafdeling van Total-Fina. Er zouden daar minder mensen op de vloer komen en meer in de controlezaal. Ook daar is de directie van haar plannen afgestapt en heeft ze de eisen ingewilligd.

Degussa is als eerste beginnen staken, en de andere directies hadden er schrik voor dat de staking zou overslaan naar hun bedrijf. Het is een beetje cynisch maar de staking op Degussa maakt het mogelijk om een aantal problemen op andere bedrijven op te lossen.

Op die andere bedrijven heeft men het lont uit het kruitvat willen nemen om de zaak niet te laten escaleren. Eigenlijk hebben de patroons toegegeven onder druk van een mogelijke sector-staking.

Bij Degussa had men dan weer duidelijk de opdracht vanuit Duitsland om niet toe te geven aan de staking. Het bedrijf heeft daar heel wat voor over gehad. Er is ook heel wat intimidatie gepleegd op de arbeiders om de staking te breken.

Het ging om een spontane staking, die niet uitging van de vakbonden. Wij hebben die actie natuurlijk wel onmiddellijk erkent en ondersteunt. De mensen hebben nu zelf beslist om terug aan het werk te gaan.

De patroon heeft het zeer hard gespeeld hoor. Vrijdag werd er een deurwaarder bijgehaald om het piket op te ruimen. De directie telefoneerde met de arbeiders om hen onder druk te zetten. Zaterdag vertrok er een brief die via DHL bij de mensen thuis werd bezorgd, daarin werden zelfs de familieleden aangesproken en onder druk gezet.

Gisteren ochtend werden de bussen omgeleid om de mensen via een flandria boot het bedrijf binnen te loodsen. --Degussa ligt aan de Schelde-- De patroon heeft er alles gedaan om juist die afdeling terug opgestart waar de staking was uitgebroken, precies om de anderen aan te zetten hun solidariteit op te geven.

Sinds deze zomer zien we een patronaal offensief : 40 urenweek, brug-pensioen afschaffen, index afschaffen, ... De patronns willen de mensen zo danig onder druk zetten en bang te maken om hen hun wil op te leggen. Je moet de staking op Degussa in dat kader plaatsen.

Het was ook geen gemakkelijke staking natuurlijk. Er vielen immers geen ontslagen bij Degussa, het was geen staking voor opslag of arbeidsduurvermindering. Het was een principiële staking rond veiligheid en rond de enorm hoge werkdruk die er op de werkvloer is. We denken wel dat dit naar de toekomst toe nog gevolgen zal hebben. Er waren gisteren immers nog 200 van de 300 aanwezige arbeiders die bereid waren om door te staken, dus de patroon zit daar duidelijk nog met een probleem. Het feit dat mensen 12 tot 13 dagen staken moet toch ook voor de werkgever een signaal zijn dat het op deze manier niet verder kan.

We gaan met een rechte rug terug aan de slag."