arch/ive/ief (2000 - 2005)

Qatar verkoopt Al Jazeera onder druk van VS
by christophe callewaert Tuesday, Feb. 01, 2005 at 4:53 PM
christophe@indymedia.be

De Arabische nieuwszender Al Jazeera staat te koop. De regering van Qatar investeert jaarlijks 50 miljoen dollar aan de zender, maar wil er nu vanaf. De druk vanuit de VS zou te groot zijn.

Zondag nog. Terwijl Westerse nieuwszenders zich uitsloofden om te bewijzen dat de Iraakse verkiezingen een succes waren, plaatste Al Jazeera serieuze vraagtekens. Het maakt meteen duidelijk waarom de Arabische zender een doorn in het oog is van de Amerikaanse regering. Al Jazeera bericht zonder complexen over de ware aard van de Amerikaanse bezetting in Irak en trapt daarmee tegen tere schenen.

In april vorig jaar bekritiseerde de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken de zender openlijk. Toen de VS in de staat Georgia een overleg organiseerde over de toekomst van de democratie in het midden oosten was Qatar niet eens uitgenodigd.

Volgens een anonieme regeringsbron is die druk de reden waarom de overheid van Qatar de zender zo snel mogelijk wil privatiseren. “Wij krijgen er echt hoofdpijn van. Niet enkel van de VS, maar ook van adverteerders en van andere landen,” vertelde hij aan de New York Times.

Rendabel
Probleem is wel dat de zender voorlopig niet rendabel is. Al Jazeera heeft volgens schattingen een bereik van 30 tot 50 miljoen kijkers, maar dat succes vertaalt zich niet in hoge reclameinkomsten. Volgens een woordvoerder van de zender ligt dat eveneens aan de druk van de VS en andere Arabische landen. Bedrijven zouden bang zijn te delen in de klappen.

Een journalist van Al Jazeera vindt de houding van de VS een beetje vreemd. “Diezelfde regering die miljoenen dollars spendeert aan vrije media in deze regio, legt een medium dat probeert vrij te zijn het zwijgen op,” zei hij aan de New York Times.