arch/ive/ief (2000 - 2005)

ACV-Brussel aanvaardt interprofessioneel ontwerpakkoord
by christophe callewaert Tuesday, Feb. 01, 2005 at 1:54 PM
christophe@indymedia.be

Nu het werk van de toponderhandelaars er opzit is het de beurt aan de militanten van de vakbonden om zich uit te spreken over het interprofessionele ontwerp-akkoord. Indymedia woont vier militantenvergaderingen bij en biedt zo een unieke blik op de syndicale democratie. In dit laatste deel maakt ACV-Brussel zich zorgen over de toekomst van de tewerkstelling in ons land.

Wat?
Het hoofdbestuur van het ACV-verbond Brussel-Halle-Vilvoorde is het hoogste gezagsorgaan van dit verbond en verzamelt vertegenwoordigers van zo'n 70 plaatselijke afdelingen en specifieke groepen als de gepensioneerden en werklozen. Ook alle beroepscentrales zijn vertegenwoordigd in het hoofdbestuur. Van de 200.000 leden zijn er 67.000 werkloos.

De mening van de militanten
Eén derde van de leden is werkloos en dat liet zich voelen tijdens de discussie over het interprofessionele ontwerp-akkoord. Werkgelegenheid is een grote bekommernis van de leden van het hoofdbestuur. “In dit akkoord vind ik niks terug over de belofte om 200.000 nieuwe jobs te creëren. Als je alle herstructureringen en faillissementen bij elkaar optelt, komen we waarschijnlijk aan 200.000 jobs minder,” zo zegt de eerste militant die tussenkomt. “Het is schrijnend dat het punt van de tewerkstelling volledig vergeten werd. Misschien hoopt men de werkgelegenheid aan te zwengelen met meer flexibiliteit, maar ik vrees eerder het tegenovergestelde. Nu doet men nog een beroep op interimarbeid. Daar waren wij ook al niet gelukkig mee, maar nu zal zelfs dat niet meer nodig zijn want de werkgever kan zijn personeel gewoon wat langer laten werken. En de werklozen blijven werkloos,” gaat hij verder.

Over de loonnorm
Volgens het ontwerp-akkoord mogen de lonen de komende twee jaar met 4,5 % stijgen. “De loonnorm van 4,5 % is indicatief en dat vinden wij onaanvaardbaar. Die 4,5 % moet een verworven recht zijn voor alle sectoren. In veel zwakkere sectoren zal men er onder duiken. Het lijkt wel alsof sommigen er een spelletje hoger lager van willen maken.”

“Men speculeert op een inflatie die niet meer dan 3,3 % zal bedragen. Als de inflatie daarboven uitschiet, zal men dan opnieuw de index manipuleren zoals in de tijd met de gezondheidsindex (die geen rekening houdt met de prijsstijging van brandstof en sigaretten, nvdr)?”

“Ik hoor steeds weer twee tegengestelde boodschappen. Enerzijds wordt de kwaliteit van onze arbeid heel hoog ingeschat. Maar als we dan aan de kassa passeren, is de boodschap dat het niet goed gaat en dat de lonen niet mogen stijgen,” aldus een militant van LBC-Anderlecht.

Over de 252 miljoen euro van de regering
Uiteindelijk moest de regering 252 miljoen euro op tafel leggen om het sociaal overleg uit het slop te halen. “Uit welke hoed zal men de 252 miljoen euro toveren. Zal de belastingbetaler hiervoor moeten opdraaien?” vragen ze zich af bij ACV-Brussel. Of nog: “De werknemers betalen voortaan hun eigen sociaal akkoord.”

“Hiermee ondermijnt men de sociale zekerheid,” meent een LBC-militant. Een ander militant verklaart nader. “In het akkoord staat niks over een alternatieve financiering van de sociale zekerheid: niks over de algemene sociale bijdrage en niks over een belasting op de fortuinen.”

Over de verhoging van de laagste lonen
De regering wil 40 miljoen euro uittrekken om de laagste lonen te verhogen. “In Raak stond onlangs te lezen dat de armoede onder de gepensioneerden toeneemt. Door de lage lonen enkel netto te laten stijgen lost men dat niet op want pensioenen worden berekend op het brutoloon,” aldus een vertegenwoordigster van ACV-Molenbeek.

Conclusie
Gemengde gevoelens dus bij ACV-Brussel. “Een beter akkoord was wellicht niet mogelijk,” zo verwoordt een militant de mening van een lokale afdeling. “We zijn sceptisch, maar niet tegenover onze eigen onderhandelaars,” preciseert een andere militant. “Als we terugdenken aan de offensieve uitspraken van de werkgevers tijdens de zomer, kunnen we ons voorstellen dat het niet makkelijk moet geweest zijn.” De secretaris van ACV-Brussel Guy Tordeur vat de teneur van de schriftelijke verslagen van zes afdelingen samen: “Positief is dat er niet geraakt wordt aan de index, dat de loonnorm indicatief is en dat de brugpensioenregeling voorlopig blijft wat ze is.” Tevreden dus dat het niet erger is. En bovendien: “Als we nee zeggen tegen dit akkoord, weten we niet hoe het zal aflopen.” Uiteindelijk wordt het ontwerpakkoord met een tweederde meerderheid goedgekeurd. Guy Tordeur belooft de bekommernissen van het hoofdbestuur over te maken aan de nationale leiding van de christelijke vakbond.

ipa
by vanglabeke noel Thursday, Feb. 03, 2005 at 10:42 AM
noel_vanglabeke2hotmail.com

Zoals verwacht zal nog maar eens een slecht IPA goedgekeurd worden door de achterban van de vakbonden.
Ik ben er van overtuigd dat die achterban het slechtste
IPA uit de geschiedenis zou verwerpen als er niet die enorme druk zou zijn vanwege het vakbondsapparaat .Ik en mijn vrouw zijn bij het ACV,Mijn beide zonen bij het ABBV.
Als men er de Werker en ACV vakbeweging (militantenblad van hetACV) op naleest word men plat geslagen met argumenten die het nieuwe IPA aanprijst als het ene mogelijke.Met deze mentaliteit van overgave en gelatenheid
Brengen Cortebeeck,Mordant en co ons stap voor stap terug naar de tijd van Daems.Ieder jaarrapport beklemtoond toenemende armoede.De patroons zitten op winstbergen van
miljarden maar volgens onze toppers is er geen vuiltje aan de lucht.Extreem-rechts staat al met wrijvende handen klaar om nieuwe ontevreden mensen binnen te halen.

ipa
by jan Thursday, Feb. 03, 2005 at 8:08 PM

sorry hoor,maar "de metaal" van het ABVV Vlaams-Brabant heeft het IPA wél verworpen. Mischien van vakbond veranderen als je niet tevreden bent?

IPA
by Vanglabeke Noël Sunday, Feb. 06, 2005 at 4:41 PM
noel_vanglabeke@hotmail.coml

Proficiat dat je het akkoord verworpen hebt.
Wat dat veranderen van vakbond betreft,waar moet ik dan naartoe volgens jou .Ik heb duidelijk gezegd dat bij beide vakbonden de militanten onder grote druk staan om het akkoord te aanvaarden.Ik ben indertijd als militant bij de metaalcentrale van het A.C.V afgezet geweest omwille van mijn strijdbare houding.Dat heeft mij nooit belet om in ons
bedrijf waar er in de jaren 80 en 90 vele sociale conflicten geweest zijn mijn nek ver uit te steken.Zo hebben we o.a de tijdens het verlof geplaatste camera's door onze wekenlange actie's doen verwijderen.Enkele jaren nadien vonden vele arbeiders van bij ons het een kaakslag voor onze strijd dat de vakbondsleiders in de N.A.R het plaatsen van camera's goedkeurde.

Strijdbare groeten.

ipa
by Bjorn Monday, Feb. 07, 2005 at 1:22 PM

Het abbv verwerpt het akkoord, das nog eens goed nieuws het akkoord was barslecht het aanvaarden is door het abvv gelukkig niet gebeurd. jammer genoeg moet ik vaststellen dat niet alle vakbonden bereid zijn om te strijden ze vinden het allemaal een slecht akkoord maar niemand met uitzondering ven het abvv durft het blijkbaar te verwerpen.
de strijd gaat door.