arch/ive/ief (2000 - 2005)

BBTK Brussel-Halle-Vilvoorde verwerpt interprofessioneel ontwerpakkoord
by PVL Tuesday, Feb. 01, 2005 at 12:36 PM

Nu het werk van de toponderhandelaars er opzit, is het de beurt aan de militanten van de vakbonden om zich uit te spreken over het interprofessionele ontwerp-akkoord. Indymedia woont vier militantenvergaderingen bij en biedt zo een unieke blik op de syndicale democratie. Maandag avond stond het ontwerp-akoord ter discussie bij de socialistische bediendencentrale van Brussel-Halle-Vilvoorde.

Maandagavond heeft het uitvoerend comité van de socialistische bediendebond BBTK sectie Brussel-Halle-Vilvoorde met overdonderende meerderheid het voorstel van interprofessioneel akkoord (IPA) verworpen. Bij de stemming was er een onthouding tegenover 48 tegenstemmen.

Het uitvoerend comité vindt dat het ontwerp slechts zeer schrale pluspunten biedt, terwijl er onaanvaardbare elementen van sociale en syndicale afbraak in voorkomen.

Zo vinden de voorstellen rond de overuren geen genade. De bond vindt het onaanvaardbaar dat overuren kloppen fiskaal aangemoedigd wordt. Ook de veralgemening van het stelsel van uitbetaling van overuren zonder recuperatie dreigt volgens de bond uit te monden in nog meer jobs die verloren gaan.

Een zeldzaam pluspunt in het voorstel van IPA zien de militanten in de verhoging van de minimumlonen. ‘’Maar dat punt wordt dan weer gefinancierd met belastinggelden, dus het komt uit onze eigen portemonnee’’, protesteerde een deelneemster.

Het uitvoerend comité gaat een stap verder dan het verwerpen van het ontwerp akkoord. Het pleit voor een brede mobilisering tegen het ontwerp akkoord en zal aan de koepelvakbond ABVV vragen om de leden en militanten extra te mobiliseren rond het debat over dit ontwerp-IPA.

Ook wil de sectie Brussel-Halle-Vilvoorde op de grote betoging in maart van de Europese vakbonden mobiliseren tegen de anti-sociale en anti-syndikale artikelen die opgenomen zijn in het ontwerp van Europese grondwet.