arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verkiezingen in Fallujah !?!
by Inge Van de Merlen Monday, Jan. 31, 2005 at 11:03 PM

Tijdens de berichtgeving over de verkiezingen in Irak, meldde CNN dat ook in Fallujah enige opkomst aan de stembureaus was. Dit werd gedocumenteerd met mensen die in een rij stonden aan te schuiven. Dit verwonderde me enigszins. Maar ja, wie ben ik om daar een oordeel over te vellen?

Uit goede bron ter plaatse verneem ik echter zojuist dat in Fallujah geen mens gaan stemmen is. Hulpverleners die momenteel de bevolking van de zwaar gehavende stad van medisch materiaal en andere basisbenodigdheden om te overleven voorzien, waren ook al zeer verwonderd toen ze de rij mensen op de CNN-beelden zagen. Gaan stemmen in Fallujah? Nee hoor! De hulpverleners waren voordien die rij mensen gepasseerd. Ze stonden gewoon aan te schuiven aan een van de controleposten van de stad.

Een vriend van me die in een welbepaald stadsdeel van Bagdad woont zegde me dat ook daar de opkomst gisteren nihil was. Daarvoor worden ze nu blijkbaar gestraft, want er is sinds vorige nacht geen elektriciteit meer. Toen gisteren het GSM-verkeer terug genormaliseerd werd in de stad, bleef hun district ervan verstoken tot 10 uur deze avond. “Dit is normaal”, wist hij me nog te vertellen, “We wonen in een wijk waar grote antipathie voor de bezetters heerst. Dat steken we niet onder stoelen of banken en daarvoor worden we geregeld gestraft.”