arch/ive/ief (2000 - 2005)

Militanten Algemene Centrale Antwerpen verwerpen interprofessioneel ontwerpakkoord
by christophe callewaert Monday, Jan. 31, 2005 at 1:57 PM
christophe@indymedia.be

Nu het werk van de toponderhandelaars er opzit, is het de beurt aan de militanten van de vakbonden om zich uit te spreken over het interprofessionele ontwerp-akkoord. Indymedia woont vier militantenvergaderingen bij en biedt zo een unieke blik op de syndicale democratie. In deel één bijt de Antwerpse afdeling van de socialistische Algemene Centrale de spits af.

Wat?
De Algemene Centrale in Antwerpen verdedigt ondermeer de rechten van de werknemers van de chemiereuzen op linkeroever. Houdt ook een oog in het zeil bij de schoonmaakbedrijven, bewakingsfirma's, kringloopcentra en bouwaannemers. Is met 29.000 leden één van de grote regionale afdelingen van de Algemene Centrale.

De inleiding
De voorbije weken waren er prikacties en stakingen bij Degussa, Total en BASF en dus moest de bespreking van het ontwerp-akkoord even wijken voor de actualiteit. Maar na enkele korte getuigenissen van de betrokkenen kan de vergadering toch beginnen. Voorzitster Caroline Copers leidt het debat in en wikt haar woorden. Samen met 120 militanten worstelt zij zich door de moeizaam bereikte compromistekst.

De mening van de militanten
De militanten van de Antwerpse Algemene Centrale lopen op zijn zachtst gezegd niet warm voor het ontwerp-akkoord. “Dit akkoord is een mager beestje,” aldus de eerste militant die tussen komt. Of nog: “Dit akkoord is een bedrog tegenover de 50.000 betogers van 21 december.” Maar het viel op dat de leden van de Algemene Centrale het akkoord goed hadden bestudeerd. Er kwamen gedetailleerde opmerkingen over alle onderdelen van het ontwerp-akkoord.

Over de loonnorm
Het ontwerp-akkoord voorziet een loonnorm van 4,5 % voor de komende twee jaar. Te weinig vinden ze bij AC in Antwerpen. Maar dat is niet alles. “Het akkoord voorziet een loonnorm van 4,5 %, maar maakt niet duidelijk wat daar allemaal in zit en hoe dat getal is samengesteld.” Men gaat er van uit dat de index waaraan de lonen zijn gekoppeld de komende twee jaar met 3,3 % gaat stijgen. Verder verwacht men ook dat er 1 % nodig zal zijn voor de baremieke verhogingen van de bedienden. Maar over die details zwijgt het akkoord.

Over de overuren
Het stuk over de overuren zorgt voor de scherpste reacties. “Dit akkoord doet niets om werkgelegenheid te creëren voor werkzoekenden. In het vorig akkoord werd nog gesproken over tijdskrediet. Nu maakt men overuren goedkoper en moedigt men de werknemers aan om zich te laten uitbetalen in plaats van te recupereren. Dat betekent dus meer werk door minder handen,” aldus een militant uit een schoonmaakbedrijf.

“Het is wraakroepend dat hier 252 miljoen euro op tafel ligt om de flexibiliteit te subsidiëren.”

En nog : “Dit akkoord verhoogt de flexibiliteit en haalt de 40-urenweek via een omweg weer binnen. En we mogen het nog zelf betalen ook.”

Ook de passages over de overuren scheppen verwarring. “Het akkoord trekt 80 miljoen uit om overuren goedkoper te maken. Maar slaat dat enkel op de bedrijfsvoorheffing? Want 80 miljoen euro is lang niet genoeg. Om te doen wat in het akkoord staat is 800 miljoen nodig.” De onduidelijkheid ontlokt een militant de volgende opmerking: “Waarom moeten dergelijke teksten altijd zo onduidelijk zijn? Als de studiediensten er nog niet uitgeraken, hoe moeten wij dat dan uitgelegd krijgen op de werkvloer?”

Over het brugpensioen
Het ontwerp-akkoord verlengt de bestaande regelingen met twee jaar. Maar bij de Algemene Centrale van Antwerpen hebben ze de kleine lettertjes gelezen. Het brugpensioen blijft nog twee jaar zoals het is. Daarna is het gedaan en is het aan de regering om het in te vullen. Dit akkoord goedkeuren betekent dus eigenlijk een blanco cheque tekenen,” aldus een militant.

Over het Fonds voor Sluiting van Ondernemingen
Dat Fonds krijgt er van de regering jaarlijks 7 miljoen euro bij zodat in de toekomst ook werknemers van kleine ondernemingen er een beroep op kunnen doen. “De extra centen voor het Fonds voor de sluiting van ondernemingen is een goed punt. Laten we daar toch ook de nadruk op leggen.”

Conclusie
Het ontwerp-akkoord werd unaniem verworpen. Niemand onthield zich, niemand stemde voor.

Vooruitblikken
“De mensen op de werkvloer vinden dit akkoord een schande. Als dit wordt goedgekeurd, wat staat er ons de komende maanden en jaren nog te wachten?” vraagt een militant zich vertwijfeld af. Maar in haar slotwoord blijft de voorzitster van de Algemene Centrale in Antwerpen optimistisch. “Zelfs als het IPA wordt goedgekeurd, ben ik er van overtuigd dat we voldoende bondgenoten hebben om gemobiliseerd te blijven rond de eindeloopbaanproblematiek die in het voorjaar op de agenda staat.”