arch/ive/ief (2000 - 2005)

Holle verkiezingen op een bloedige dag
by Dahr Jamail Monday, Jan. 31, 2005 at 3:58 AM

Bagdad, 30 januari 2005 - Een nachtelijke raketaanval op de ambassade van de Verenigde Staten in Bagdad, die het leven aan twee Amerikanen kostte en vier andere verwondde, zette de toon voor de verkiezingen op zondag.

Tegen het einde van de dag waren minstens 29 mensen gedood bij aanvallen op stembureaus en kiezers.

Een uur nadat de kiesbureaus ’s ochtends om 7 uur de deuren openden, begonnen mortierontploffingen over de hele hoofdstad te weerklinken, soms met een frequentie van bijna één aanval per minuut.

De meeste Irakezen bleven thuis nadat verzetsstrijders dreigden “de straten met bloed te wassen.”

Een zelfmoordaanslag bij een controlepost in Monsour, een district in het westen van Bagdad, doodde een politieman en verwondde twee andere. Een man met een gordel van explosieven blies zich op in een rij kiezers in Sadr City te Bagdad, zichzelf dodend samen met ten minste vier anderen.

Veel Irakezen die wilden gaan stemmen bleven binnen toen geweersalvo's weerklonken in de binnenstad van Bagdad. Mortieraanvallen op kiesbureaus hielden aan tijdens de hele dag.

“Gisteren doodde een fietsbom iemand vlakbij mijn huis”, zegde de 32-jarige Ahmed Mohammed. “Ik was sowieso niet van plan om te gaan stemmen bij deze onwettige verkiezingen, maar indien ik wel had willen gaan, zou ik onder deze omstandigheden toch thuisgebleven zijn.”

Met de draconische veiligheidsmaatregelen werden zelfs enkele ziekenwagens die zich naar de slachtoffers haastten teruggestuurd aan de controleposten.

“in Bagdad lijkt het oorlog in plaats van verkiezingen,” zegde Layla Abdul Rahman, een lerares Engels aan een middelbare school. “Onze straten zijn gevuld met tanks en soldaten en onze bruggen zijn afgesloten. We horen alleen de bommen rondom ons, en de laatste twee nachten waren er vele, langdurige gevechten. We zouden nu geen verkiezingen moeten hebben, want het is niet praktisch met deze vreselijke onveiligheid.”

De dreigementen van de verzetsstrijders, gevolgd door een rij van aanvallen over Bagdad, hadden duidelijk het aantal kiezers teruggedrongen.

“Hoe kunnen we dit democratie noemen, wanneer ik te bang ben om mijn huis te verlaten”, zegde een inwoner van Bagdad, Abdulla Hamid. “Natuurlijk zal er een lage opkomst zijn met al deze bombardementen.”

Ook in Hilla, Mosul, Kirkuk, Basra en Baquba werden reeksen van bomaanslagen gemeld. In Samarra, waar een bom een Amerikaanse legerpatrouille raakte, was volgens de berichten geen teken van kiezers of politie op straat.

“Niemand zal willen kiezen in Samarra, omwille van de veiligheidssituatie”, vertelde Taha Husain, Voorzitter van de stadsraad, aan de journalisten.

Zaterdag kondigde de door de VS aangeduide interimpremier, Ayad Allawi, aan dat de staat van beleg met een maand verlengd zou worden. De hoop op meer stabiliteit door verkiezingen begint voor veel Irakezen te vervagen.

De opkomst van kiezers in het door Koerden gecontroleerde noorden en het door Sjiieten gedomineerde zuiden was groot, maar de meeste stembureaus in de hoofdstad en in het centrum van Irak bleven relatief leeg.

Afgezien van de veiligheidsredenen, kozen veel Irakezen om niet te gaan stemmen omdat, ze de wettigheid van deze verkiezingen in vraag stellen.

“Ze zijn principieel verkeerd. Het Hoog Commissariaat voor Verkiezingen werd door [voormalig VS bestuurder L. Paul] Bremer aangeduid. Hoe kunnen we dan legitieme verkiezingen hebben onder deze omstandigheden.” zegde Sabah Rahwani in het district Karrada in Bagdad. “Deze verkiezingen dienen enkel de belangen van de bezetter, niet de Irakezen. Dit is niet meer dan propaganda voor Bush.”

President George W. Bush kondigde vorige zaterdag in zijn wekelijkse radiotoespraak aan dat “wanneer democratie in Irak ontluikt, de missie van Amerika zal voortgezet worden.” Zijn kabinet had onlangs reeds gemeld dat de troepen minstens tot 2006 in Irak zullen blijven.

Het parlement dat zondag gekozen wordt zal een nieuwe grondwet voor het land opstellen. Een referendum hierover is voor 15 oktober voorzien, gevolgd door nieuwe verkiezingen op 15 december.

http://www.dahrjamailiraq.com/hard_news/archives/hard_news/000189.php

Vertaling: Inge Van de Merlen