arch/ive/ief (2000 - 2005)

reactie op uitspraken E.Vermeersch
by Vluchtelingen Aktie Komitee Sunday, Jan. 30, 2005 at 10:23 PM
info@vluchteling.be

Zaterdag 29 januari 2005 heeft Etienne Vermeersch, voorzitter van decommissie belast met het evalueren van de uitwijzingen, in enkele mediakanalen zijn visie op gedwongen uitwijzingen gegeven, een voorproefje van het rapport dat deze week wordt voorgelegd aan de minister.

reactie op uitsprake...
vermeersch2.gif, image/gif, 567x369

De commissie zegt dat dwangmaatregelen tegen onwillige
vertrekkers nodig zijn, gewoon omdat niet aanvaard mag worden dat mensen illegaal in het
land verblijven. “Wie dwang afwijst en alleen de
‘zachtmoedigen' daadwerkelijk wil verwijderen, terwijl diegenen die zich krachtdadig verzetten, mogen blijven, schept een onrechtvaardige situatie” aldus
Etienne Vermeersch.

Met deze stelling gaat de commissie en zijn voorzitter
compleet voorbij aan de oorzaak van het verzet van de vluchteling tegen zijn uitwijzing.
De commissie verkeert in de waan dat het verzet van de
uitgeprocedeerde asielzoekers onterecht is, en enkel veroorzaakt wordt doordat niemand hen de asiel- en verwijderingsprocedure heeft uitgelegd.
De commissie stelt zich m.a.w. kritiekloos achter het huidige asielbeleid. Maar het verzet van deze mensen is niet los te zien van de uitgeholde asielprocedure,
waardoor vluchtelingen niet meer de bescherming krijgen
die zij verdienen en van de criminalisering van migratie, waardoor mensen de illegaliteit worden ingedreven.

In plaats van miljoenen euro’s te pompen in een
kortzichtig opsluitings- en deportatiebeleid pleit het Vluchtelingen Aktie Komitee (VAK) voor een beleid dat vluchten opnieuw mogelijk maakt,vluchtelingen menswaardig
opvangt en dat tegelijk op diverse domeinen (landbouw,
wapens, handel,buitenlands beleid, migratie,...) haar
verantwoordelijkheid neemt zodat minder mensen in de toekomst moeten vluchten. Dit is het enige beleid dat
ethisch verantwoord is, aldus het Vluchtelingen Aktie
Komitee.

De hypocrisie van het rapport
by Joachim Raes Friday, Feb. 04, 2005 at 4:20 PM
joachim_raes789@hotmail.com

Het rapport van de Commissie Vermeersch, die de enige moraalfilosoof of ethicus in de Commissie, Etienne Vermeersch, zijn naam draagt, is eenzijdig.
Het blijft beperkt bij technische aspecten van de uitwijzingsprocedure. De menselijke leefwereld van de vluchtelingen, mensen zonder papieren, ontbreekt. Hun gevoelens, reacties worden niet weergegeven. Vermeersch is de vleesgeworden rechtvaardiging van een onrechtvaardigheid: mensen België uitwijzen die naar België in de eerste instantie gevlucht zijn. Een ethicus in de commissie als rechtvaardiging van iets, waar in het rapport enkel technisch wordt over gepraat.
Alle commissieleden zijn heren. Dat is nog een eenzijdigheid die ik een regelrechte belediging vind voor alle vrouwen die in België arriveren als vluchteling en vaak het slachtoffer worden van hun illigaliteit: miserabele ondergeschikte omstandigheden zoals gedwongen prostitutie. Vluchtelingen in België zelf helpen, omdat ze nu eenmaal vluchteling zijn? Geen woord. Geen vrouw in de commissie, die met het juiste inlevingsvermogen over het lot van vrouwen in uitwijzingsprocedures kan nadenken, of haar mond opendoen.
Vermeersch is onterecht, en misschien gemakshalve(bekendst in de Belgische media) de vertegenwoordiger van het moraalfilosofisch denken in België. Een ethicus tussen directiepersoneel van de luchtvaart en de rijkswacht. Zonder kritische noot, zonder veelzijdigheid, zonder pluralisme.Zonder een vertegenwoordiger die er had moeten zitten (een vrouw, een vluchteling, een humanist) Een (zelfbedruipende) blunder.