arch/ive/ief (2000 - 2005)

Walter Cornelis: "Als het hierbij blijft, is dat oorlogsverklaring aan non-profit''
by christophe callewaert Friday, Jan. 28, 2005 at 5:57 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Vandaag kregen de bonden te horen wat het kernkabinet van de federale regering over heeft voor de non-profit. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Rudy Demotte en minister van Werk Freya Van den Bossche willen vijf jaar lang 75 miljoen euro op tafel leggen. Volgens de nationale secretaris van de LBC Walter Cornelis is dat veel te weinig.


Is voorstel regering een oorlogsverklaring? (foto han soete)

Met die vijfmaal 75 miljoen moeten er de komende zes jaar 10.000 jobs worden gecreëerd. Tienduizend is volgens Walter Cornelis op zich geen slecht cijfer, maar er blijven toch een aantal vragen. “Minister Demotte moet de komende jaren inspelen op de maatschappelijke behoeften en de grotere vraag naar zorg en daarvoor zal hij sowieso al 5 à 6000 jobs moeten creëren. Die moet je daar dus eigenlijk van aftrekken want de jobs die wij vragen moeten de behoeften van de witte woede lenigen.”

Een belangrijke behoefte van het personeel van de zorgsector is een oplossing voor de hoge werkdruk. “Maar op onze eisen van een kortere werkweek of een arbeidsduurverkorting voor 45-plussers krijgen we geen duidelijk antwoord,” aldus Walter Cornelis. “Wij weten dus niet of die extra jobs daarvoor mogen worden gebruikt.”

Oorlogsverklaring
Een ander nijpend probleem is de grote loonkloof met de privé-sector (10,5 % berekende het Hoger Instituut voor de Arbeid HIVA). “Demotte wil in lijn met de politiek van de federale regering de laagste lonen laten stijgen zodat de kloof met de uitkeringen stijgen. Dat is niet onze politiek: wij vragen een loonsverhoging voor alle werknemers van boven tot beneden. Nu ziet het er naar uit dat al wie geen laag loon heeft nog minstens zes jaar moet wachten op een loonsverhoging.”

Volgens Walter Cornelis ligt er minstens 120 miljoen euro te weinig op tafel. Donderdag mogen de bonden opnieuw onderhandelen met Demotte en Van den Bossche over de concrete invulling van de cijfers, maar Walter Cornelis schuwt nu al de harde woorden niet. “Als het hier bij blijft, dan is dat niet meer of minder dan een oorlogsverklaring aan de non-profit.” Donderdagavond roept Walter Cornelis zijn militanten bijéén. Daar zal dan moeten blijken of de witte woede zich tevreden stelt met wat de regering op tafel wenst te leggen.