arch/ive/ief (2000 - 2005)

Porto Alegre: een ware overrompeling
by David Dessers Thursday, Jan. 27, 2005 at 3:27 PM
daviddessers@hotmail.com

De openingsbetoging van het Wereld Sociaal Forum werd een ware overrompeling. Vriend en vijand zijn het er kennelijk over eens dat er hier gisteren méér dan 150.000 activisten door de straten trokken. We gingen ook op zoek naar de Belgische delegaties.

We schatten dat er 100 tot 120 Belgen aanwezig zijn in Porto Alegre. Bij het Sociaal Forum van België hadden we weet van een 80-tal deelnemers. 35 van hen maken deel uit van de delegaties van de twee vakbonden ACV en ABVV. Voorts zijn er hier vertegenwoordigers van 11.11.11, Sociaal Forum van België, Attac, IPS, Uilekot, Wervel, Oxfam Solidariteit, Mensenbroeders, CNCD, Magasins du Monde...

Bovendien blijft Porto Alegre in trek bij vooral Franstalige politici die zich een progressief imago willen aanmeten. Bij de start van de betoging hebben we hier niet alleen vaste klant Elio Di Rupo (PS) gespot. Hij bleek ook nog eens in het gezelschap van Joëlle Milquet (CDh) en een aantal van hun respectievelijke partijgenoten. Het ontlokte een syndicalist de volgende opmerking: "Hoe verder van huis, hoe linkser ze worden..." Vanavond treffen de Belgen elkaar in Hotel Millennium.

Voorts blijkt dit WSF een pak meer deelnemers dan verwacht te trekken. De programmaboekjes moesten reeds twee maal bijgedrukt worden. En gisteren kon je de tevredenheid van de gezichten lezen. Niemand had kennelijk verwacht dat de openingsmanifestatie 150.000 mensen zou trekken.

De thema's van de betoging waren erg verscheiden: we zagen delegaties die eisen naar voor schoven rond landhervorming en een verbod op genetisch gemanipuleerde organismen. Zo liep er een grote delegatie mee van de landloze boeren van MST. Voorts heel wat protesten tegen Bush en de oorlog in Irak. Ook blijven heel wat bewegingen hun pijlen richtten op de ALCA, de akkoorden die van gans Noord, Midden en Zuid Amerika één grote handelszone moeten maken. De Belgische vakbonder liepen mee in een internationaal vakbondsblok, met ondermeer een sterke delegatie van de Braziliaanse CUT. En voorts viel het enorme aantal jongeren op.

Op dit moment schalt er door het televisietoestel in de perszaal een live-speech van president Lula da Silva. Hij en zijn regeringsbeleid blijven hier ook voor een stuk de discussies bepalen. Dat was in de betoging van gisteren niet anders. Een aantal politieke organisaties kantte zich expliciet tegen het regeringsbeleid van "Lula en het IMF". Ondermeer de nieuwe partij PSOL was aanwezig met een bescheiden delegatie. En ook de radicaal linkse PSTU kwam tussen in die richting. Hier dient wel bijgezegd dat in de ganse betoging, van kop tot staart, vlagjes van de PT werden meegedragen. Het is zonneklaar dat het overgrote deel van de basis van de PT haar partij momenteel trouw wil blijven...

De uitbundige sfeer werd trouwens nog het meest bepaald door de opzwepende samba-bands en een massa dansende Brazilianen. Eventjes waanden we ons in het Braziliaanse carnaval.