arch/ive/ief (2000 - 2005)

Rechtstreeks uit Fallujah: de terreur gaat door
by Inge Van de Merlen Thursday, Jan. 27, 2005 at 10:12 AM

Gisterenavond had ik een vriend, die als hulpverlener in Fallujah werkzaam is, aan de telefoon. De onlangs in puin geschoten stad ligt er troosteloos bij. De bezettingstroepen blijven de bevolking tiranniseren.

Hij vertelde me hoe hij een vrachtwagen, bestuurd door VS-soldaten en beladen met geblinddoekte Irakese mannen en tienerjongens, langzaam door de straten van de stad zag rijden. “Normaal rijden de legertroepen tegen hoge snelheid”, zegde hij, “maar dit keer reden ze zeer langzaam. Het leek alsof ze de bevolking wilden intimideren.”

“De hospitalen in Fallujah zijn leeg”, vervolgde hij. Zieken worden eraan gehinderd ze te bereiken. Zo vertelde hij me, dat een paar dagen geleden een man van ongeveer vijftig jaar met een hartaanval naar het ziekenhuis vervoerd werd. Om bij het ziekenhuis te geraken moet men een brug oversteken, waar een controlepost geïnstalleerd is. De soldaten lieten hem echter niet onmiddellijk door. Slechts na veel discussie mocht het voertuig dat de man vervoerde de brug passeren. Tegen de tijd dat ze in het hospitaal aankwamen, was de man overleden.

Vorige week had er een gelijkaardig voorval plaats. Een vrouw in barensnood moest dringend naar het ziekenhuis. Ook zij werd aan de controlepost tegengehouden. De baby heeft het uiteindelijk niet overleefd.

Tijdens de belegering van de stad werden reeds flagrante inbreuken tegen de Conventie van Genève begaan. Ambulances werden toen beschoten en artsen bij het uitvoeren van operaties gearresteerd. Een verslag hiervan is terug te vinden op de website van Dahr Jamail, een onafhankelijke Amerikaanse journalist die vanuit Irak raporteert.

http://www.dahrjamailiraq.com/hard_news/archives/2004_12_12.php

De Nederlandse vertaling van dit artikel staat op de website van Intal:

http://www.intal.be/nl/article.php?articleId=381&menuId=1


Terwijl de misdrijven tegen de menselijkheid doorgaan, is de bezetter wel druk in de weer met zijn propagandacampagne voor de democratie. Zo beschreef mijn vriend hoe voor de camera’s in Fallujah de straten schoongemaakt werden door mannen in oranje pakken, terwijl soldaten speelgoedjes uitdeelde aan de kinderen.

Hoe dankbaar zullen de Irakezen niet zijn, nu ze na hun bevrijding ook nog echte democratische verkiezingen krijgen komende zondag!