arch/ive/ief (2000 - 2005)

Allerlei protesten tegen het Wereld Economisch Forum
by Christophe Devriendt Wednesday, Jan. 26, 2005 at 5:55 PM
christophe.devriendtattiscali.be

De voorbije weken waren er in verschillende steden in Zwit$erland allerlei protestacties tegen het WEF in Davos. De komende dagen zullen er nog vele volgen ...

Morgen, donderdag 27 januari, wordt er in de Zwitserse hoofdstad Bern gemanifesteerd en zaterdag 29 januari wordt er een betoging georganiseerd in Bazel. Bovendien heeft men de toestemming verleend voor 3 evenementen die zullen plaats vinden in Davos zelf. Met name een protestmars door de straten van Davos op zaterdag, een avondlijke optocht én een theaterstuk van de groep DADAVOS de avond voordien. Uiteraard kan de toestemming - om veiligheidsreden, zoals dat heet - nog altijd ingetrokken worden. Ook dienen de manifestanten zich strikt te houden aan het parcours en de tijd!

Zoals gewoonlijk werd ook nu weer naar aanleiding van het forum de 'betogingsvrijheid' in Zwit$erland ingeperkt. Zo werd de eerder toegezegde betoging van vorige zaterdag in Bern toch verboden. Ondanks het verbod hebben zo'n 1500 mensen kunnen manifesteren in het centrum van de hoofdstad. Honderden mensen werden gecontroleerd en gefouilleerd en een honderdtal personen werd gedurende lang tijd vastgehouden.

De komende dagen zal er echter vooral nieuws te rapen vallen over het Wereld Economisch Forum of het moest natuurlijk zijn dat er tijdens de protesten rellen uitbreken ...

Het WEF begint vandaag aan zijn 34ste editie in het mondaine Zwitserse ski-oord Davos en duurt tot zondag 30 januari. De bijeenkomst in het Alpendorp biedt de aanwezigen vooral de gelegenheid om zakencontacten te leggen. Op deze exclusieve bijeenkomst van de wereldelite uit de zakenwereld, de militaire milieus en de politiek worden meer dan 2000 aanwezigen uit meer dan dertig landen verwacht. Ook veelvuldig aanwezig zijn de duizenden ordehandhavers. Opgemerkte gasten zijn onder andere Bono, zanger van U2, de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, Viktor Iouchtchenko, de kersverse president van Oekraïne en Mahmoud Abbas, de kersverse president van Palestina. Grote afwezigen zijn de hoge Amerikaanse politieke vertegenwoordigers. Zij hebben blijkbaar wat anders te doen?

Er zijn 250 sessies gepland over zeer uiteenlopende onderwerpen. Naast de puur economische en uiteraard gebruikelijke thema's zoals 'globale economie', 'wereldleiderschap' en 'wereldhandel' zijn er zowaar enkele interessante thema's over 'klimaatsverandering', 'eerlijke (?) globalisering' 'islam' en 'armoede'. Ook de nog vers in het geheugen liggende natuurramp in AzIê komt aan bod. Ik vond zelfs een 'werkwinkel' met de ronkende titel 'When does the economy serve the people?' Alstublieft.

Het Forum wordt vandaag geopend door de Britse premier Blair, die er zijn standpunten inzake 'zijn' komende G8-top in juli te Schotland naar voor zal brengen en er het Britse 'Marshallplan' voor Afrika zal voorstellen. Volgens dat plan zou het de bedoeling moeten zijn dat het continent tegen 2020 'integraal deel uitmaakt van een geglobaliseerde economische wereld'.

De kleine Belgische delegatie kreeg alvast te horen dat België de grootste vervuiler van Europa is. Morgen wordt het rapport daarover - opgesteld door de Amerikaanse universiteiten Yale en Columbia - uitgebreid voorgesteld. Volgens deze 'duurzaamheidsindex' is ons landje in het aangename gezelschap van Afrikaanse landen als de Democratische Republiek Congo en Togo.

Meer info: switzerland.indymedia.org/fr/ en www.weforum.org