arch/ive/ief (2000 - 2005)

Werknemers Total-raffinaderij terug aan het werk
by christophe callewaert Tuesday, Jan. 25, 2005 at 5:50 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Bij de Total-raffinaderij in Antwerpen zijn alle werknemers terug aan het werk gegaan. Deze morgen legden zowel de ochtend- als middagploeg enkele uren het werk neer. Het personeel voert actie tegen het personeelstekort.

De ochtendploeg ging vanmorgen pas om 8u aan het werk, twee uur later dan normaal. Met hun actie wilden ze een signaal geven dat de toestand stilaan onhoudbaar wordt, zeggen de bonden.
“De werkdruk is hoog en er is een personeelstekort,” zegt ABVV-secretaris Patrick Lodewijckx. “Daarnaast zijn de werknemers ook ongerust over de grote onderhoudsbeurt die het bedrijf ondergaat in mei. Mensen mochten geen verlof opnemen en werden ingezet op plaatsen in het bedrijf waarvoor ze niet of onvoldoende zijn opgeleid.”

Deze middag zaten bonden en directie samen aan tafel. “De directie heeft een aantal toegevingen gedaan inzake aanwerving en verlofplanning, maar dat is nog niet geconcretiseerd en moet nog verder uitgewerkt worden. Het was een positief onderhoud, maar er staat dus wel nog niets op papier,” aldus Patrick Lodewijckx.

De vakbonden willen nu eerst over de resultaten van het onderhoud overleggen met de werknemers. Volgens Patrick Lodewijckx moet er dan opnieuw verder onderhandeld worden met de directie. De onrust bij Total breekt uit op het moment dat er ook bij Degussa gestaakt wordt. Niet toevallig, vindt Patrick Lodewijckx. “De twee conflicten staan volledig los van elkaar. Maar de de problemen zijn wel gelijkaardig.”