arch/ive/ief (2000 - 2005)

Werknemers Degussa staken voort tot vrijdag
by christophe callewaert Tuesday, Jan. 25, 2005 at 1:45 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- De staking bij chemiereus Degussa gaat voort. Het overleg van gisteren leverde niets op. Vanmorgen hielden de vakbonden voor het eerst ook werkwilligen tegen. Na een onderhoud met de directie kwam er een einde aan die blokkade. Maar de werknemers van Degussa staken wel door tot vrijdag. Dan gaan de bonden en directie opnieuw rond de tafel zitten.

“We hebben vanmorgen alles geblokkeerd. Er kon niets of niemand meer binnen behalve de veiligheidsploegen van de productie. De ingang is afgezet met paletten,” zegt vakbondsman Eric Dirkx van het ABVV. “Er zijn behalve wat duw- en trekwerk geen incidenten geweest. ”

Na een onderhoud met de directie beslisten de bonden om de werkwilligen toch door te laten. “Het is een lange en moeizame discussie geweest. Uiteindelijk hebben wij beslist om de werkwilligen door te laten, maar dan wel enkel die van Degussa. De werknemers van onderaannemingen mogen er niet in,” zegt Eric Dirkx. Aan het akkoord met de directie zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Eric Dirkx: “De werkwilligen mogen binnen op voorwaarde dat ze geen taken overnemen van stakende arbeiders. Tweede voorwaarde is dat de directie geen werknemers onder druk mag zetten door hen bijvoorbeeld thuis op te bellen. Van zodra wij werken dat dat wel gebeurt, gooien we alles weer dicht.”

Pas vrijdag gaan de bonden en de directie van Degussa opnieuw rond de tafel zitten. De onderhandeling zullen deze keer plaatsvinden op het bedrijf en niet meer ergens in Antwerpen. De werknemers staken voort tot vrijdag. Ook de afspraken met de directie lopen tot vrijdag.

Total
Aan het piket krijgen de stakende arbeiders steun van delegaties van omliggende bedrijven als BRC, Bayer en Agfa-Gevaert. In een ander bedrijf op linkeroever, de Total-raffinaderij, legde de ochtendploeg een tijd het werk neer. Ook zij klagen over het gebrek aan voldoende personeel.

Volgens Eric Dirkx zijn de problemen gelijkaardig. “Het is misschien toeval dat het samen uitbarst, maar in alle bedrijven wordt wel een gelijkaardig beleid gevoerd. Er is te weinig personeel. Mensen worden zo polyvalent ingezet dat personeel kan worden afgebouwd. Door die polyvalentie kunnen de werknemers zich niet meer concentreren op hun hoofdtaak en dat schept een veiligheidsprobleem.”

Dat de werknemers van Degussa bereid zijn om meteen een week te staken wijst er op dat de malaise groot is. “Het is een opéénstapelin,” zegt Eric Dirkx. “De directie ontkent de problemen en wil het huidige beleid rustig verder zetten. De mensen ervaren dat als een belediging. Er is geen respect voor de werknemers. De mensen pikken het niet dat een directeur zo zijn kop in het zand steekt.”