arch/ive/ief (2000 - 2005)

Polen houdt opnieuw ondemocratische patentrichtlijn tegen
by Joris Willems Monday, Jan. 24, 2005 at 10:52 PM
trendzetter@hotmail.com

Opnieuw werdt in alle stilte de invoering van de controversele patentrichtlijn op software voorbereid. Op het laatste moment werdt deze op de agenda gezet van de landbouwraad. Het is niet geheel duidelijk wat de band tussen landbouw en softwarepatenten is. Een Poolse vertegenwoordiger tekende bezwaar aan waardoor het voorstel werdt uitgesteld.

Reeds maanden lobbyen een aantal grote softwaregiganten, Microsoft in het biezonder, voor de invoering voor deze richtlijn. Enkel de grote spelers zullen in staat zijn de nodige patenten te verwerven en massaal terecht of onterecht bepaalde technologien op hun naam te schrijven. Vaak worden er ook moeilijk controleerbare of futiele uitvindingen gepatenteerd. Zo patenteerde Amazon het concept van online winkels en Microsoft zelfs dubbelklikken.
In de VS blijkt ook dat het zeer moeilijk is om te weten of een patent geldig is omdat deze bijna altijd toegekend worden maar vaak de rechtbank niet overleven. Dit is zeer problematisch voor kleine bedrijven of organisaties die code voortbrengen zonder commerciele doeleinden o.a. free software projecten zoals Samba ( http://www.samba.org ) of Mozilla ( http://www.mozilla.org ).
De richtlijn zou volgens verscheidene vooraanstaande mensen uit de softwarewereld innovatie doden en de ten voordele van de winsten van enkele monopolische multinationals. Het toont ook de meest ondemocratische kant van de Europese Commissie. Het voorstel van het Europees Parlement en alle amendementen werden koudweg vervangen voor het oorsprokelijk voorstel waarbij patenten ongelimiteerd kunnen aangevraagd worden.

verkeerde verwijzing naar de Europese Commissie
by Dirk Thursday, Feb. 03, 2005 at 6:56 PM
dvr100@skynet.be

"Het toont ook de meest ondemocratische kant van de Europese Commissie. Het voorstel van het Europees Parlement en alle amendementen werden koudweg vervangen voor het oorsprokelijk voorstel waarbij patenten ongelimiteerd kunnen aangevraagd worden."

Bovenstaande verwijzing naar de Europese Commissie is flagrant verkeerd. Het is in de Europese RAAD (de Council) dat er veranderingen zijn aangebracht en niet in de Commissie. De auteur van deze tekst zou echt zijn verontschuldigingen moeten aanbieden en zich de moeite doen om, zelfs al was het maar oppervlakkig, wat kennis te verwerven over het aannameverloop van een voorstel tot directief. De EU RAAD zijn de lidstaten!!!!