arch/ive/ief (2000 - 2005)

Chemiereus Degussa plat door staking, een reportage
by christophe callewaert Monday, Jan. 24, 2005 at 5:37 PM
christophe@indymedia.be

ANTWERPEN -- Bij chemiereus Degussa in de Antwerpse haven werd ook maandag verder gestaakt. Een recente inkrimping van één van de productie-eenheden was er te veel aan. Volgens de arbeiders van Degussa brengt de directie de interne en externe veiligheid in gevaar.

Chemiereus Degussa p...
dsc_5318_500.jpg, image/jpeg, 500x500

Veel volk aan het piket van chemiereus Degussa en dat ondanks de bittere kou en de sneeuw. Hier wordt al sinds woensdagavond gestaakt. “Een staking die we eigenlijk niet eens hebben zien aankomen,” zeggen de vakbonden. Vorige week maakte de directie bekend dat de ploegen van de Aerosil & Silanes-eenheid (AS) het voortaan met twee personeelsleden minder moeten doen. De nachtploeg van die eenheid legde woensdagavond het werk neer en in de loop van de volgende dagen sloten het dagpersoneel en het personeel van de andere eenheden zich bij de staking aan.

“Voor je de werknemers van de chemie op straat krijgt, moet er toch heel wat gebeuren,” zegt een ABVV-militant. Het zit de werknemers van Degussa dus blijkbaar heel hoog. De onrust begon een jaar geleden toen de directie van Degussa consultancy-bureaus aan het werk zette om het bedrijf door te lichten. “Bedoeling was om te kijken of de service-afdelingen wel allemaal rendabel waren,” zegt Dries Overlaet van de christelijke vakbond. Het gaat onder meer over de onderhoudsdiensten, de brandweer, de facturatie en alle andere diensten die niet onmiddellijk instaan voor de productie. Op basis van de resultaten van deze doorlichting introduceerde de directie het FITFAN-plan. In totaal moesten er een 92 arbeidsplaatsen verdwijnen.

Druppel
“De meeste werknemers hebben zich bij deze herstructurering neergelegd,” zegt Dries Overlaet. “Maar de gevolgen moesten ze wel dragen. Het takenpakket van de achterblijvers werd groter en daar staat geen extra loon tegenover.” Aan het totale personeelsbestand werd niet geraakt, maar de investeringen blijven wel doorgaan. Vanmorgen stond de parking van Degussa vol wagens met een Duitse nummerplaat afkomstig van een aannemer die een nieuwe afdeling bouwt. “Die inkrimping van twee personeelsleden per ploeg in die ene afdeling was dus de druppel die de emmer deed overlopen,” meent Dries Overlaet.

De directie houdt voorlopig het been stijf. Maandagnamiddag zaten bonden en directie samen aan tafel en om 17 uur waren die onderhandelingen nog altijd niet afgelopen. “Vreemd dat de directie het zo hard speelt,” zegt een arbeider. “Een dag staking kost hen bijna een miljoen euro en dat is meer dan ze uitsparen door twee arbeidsplaatsen te schrappen per ploeg van de AS-afdeling.”

Een militant van het ACV denkt het antwoord te weten. “In Duitsland (waar het bedrijf haar hoofdzetel heeft, nvdr) willen ze altijd maar meer en meer winst.” Minstens 16,5 % per jaar, zeggen twee ABVV-militanten. “Om de winst hoog genoeg te houden moet er geherstructureerd worden. De petroleumsector heeft de herstructureringen al achter de rug. Nu zijn wij aan de beurt.”