arch/ive/ief (2000 - 2005)

[AGC Automotive] Lettre ouverte aux conciliateurs sociaux
by Paul Lootens & Jean Claude Fagnant Monday, Jan. 24, 2005 at 12:36 AM

AGC Automotive : Lettre ouverte aux conciliateurs sociaux

Citée en exemple à de nombreuses reprises, véritable moteur dans des combats hors de nos frontières, la Belgique a contribué tout au long de son histoire a faire de la démocratie une valeur fondamentale de notre pays, clé de voûte de notre civilisation moderne.

Aujourd'hui pourtant, les choses ont bien changé.

Evidemment, c'est au nom de la démocratie que bon nombre de combats sont encore menés. Que ce soit pour défendre le peuple irakien ou pour libérer les oppressés cubains...

Mais ceux qui invoquent cette démocratie ignorent le véritable sens de ce mot, ne l'utilisant que pour défendre les intérêts de certains.

La véritable définition de la démocratie, c'est le pouvoir du peuple.

Initialement, cela sous entendait que le pouvoir mis en place était élu par le peuple, pour défendre les intérêts du peuple.

Aujourd'hui, dans bien des cas, si le pouvoir est toujours élu par le peuple, ce n'est plus pour défendre ses intérêts, mais juste pour préserver les intérêts de quelques uns.

Lorsque la justice d'un pays intervient pour casser un mouvement syndical, ignorant les travailleurs, leurs représentants élus ainsi que leurs structures, on ne peut plus parler de démocratie telle que nos aïeux l'avaient définie.

Lorsque la justice organise un référendum, en envoyant des courriers individuels sans accusés de réception, en oubliant certains travailleurs, en ignorant les courriers qui s'égarent, en estimant que ceux qui ne répondent pas acceptent les conditions imbuvables d'un plan destructeur, en considérant que 212 personnes (sur 840 travailleurs) représentent l'opinion de tout le personnel, on ne peut pas parler de démocratie.

Il est en effet utile, afin d'analyser le résultat du scrutin, de rappeler que 200 personnes avaient été obligées de reprendre le travail juste avant le référendum, ce qui relativise sérieusement les 212 « oui » annoncés.

Non, ce n'est définitivement pas çà la démocratie...

La démocratie, c'est 454 travailleurs qui se réunissent dans un hall deux jours avant le référendum et qui décident ensemble, d'une seule voix, de poursuivre un combat juste.

La démocratie, c'est 454 travailleurs privés de rémunérations, affaiblis par 7 semaines de grève, pressés par leurs familles, par leurs obligations, mais qui décident tout de même de continuer la lutte, parce qu'ils savent que si ils reprennent le travail, demain, ils n'auront plus de raison de croire en l'avenir.

Oui, c'est çà la démocratie, celle pour qui nos anciens se sont battus, celle pour qui certains sont morts, celle que nous nous devons de continuer à défendre, pour nos emplois, pour nos enfants, pour que demain vaille la peine d'être vécu.

Paul Lootens
Secrétaire fédéral
Centrale Générale FGTB

Jean Claude Fagnant
Secrétaire federal
SETCa - FGTB

open brief aan Freya Van Den Bossche
by raf verbeke Tuesday, Jan. 25, 2005 at 11:19 PM
carineraf@pandora.be 0497/23.07.60.

De Standaard nam gisteren de openbrief aan Freya Van Den Bossche tegen het referendum en de dwangsommen.


Geachte Freya,

Vandaag houdt Uw partij in onze stad haar nieuwjaarsreceptie.
Alvast gelukgewenst met Uw zwangerschap! Wij zijn met U in blijde verwachting en duimen voor een fijne bevalling!

Minder gelukkig zijn wij met verloop van het sociaal conflict bij het bedrijf SPLINTEX/AGC-Automotive in Fleurus, waar U als Minister van Arbeid een ongepaste démarche hebt ondernomen, een socialistisch politica onwaardig.

Uw sociale bemiddelaars hebben daar eenzijdig zonder instemming van de vakbonden een bevraging georganiseerd over 285 afdankingen. Hun goed recht en volkomen volgens de wet zult U zeggen. Maar Uw besluit mocht toch rekening houden met het feit dat de patroon via eenzijdig verzoekschrift en met dwangsommen deurwaarders en de federale politie inroept tegen de staking.

Wij willen Uw rol als behoeder van het sociaal recht niet onderuit halen.Integendeel! Wij willen U helpen om het sociaal recht te versterken en de vrije onderhandeling tussen patroons en werkgevers te waarborgen. Maar dan zonder inmenging van de burgerlijke rechtbanken.

U hebt terecht de rechtstaat verdedigd tegen overtreders van de wet op het racisme. Maar U als socialiste moet toch beseffen dat de rechtstaat zonder vrije vakvereniging een lege doos is en wordt ingenomen door het recht van de sterkste: de multinationale bedrijven die om puur korte termijn winststreven honderden mensen in de miserie duwen.

38% van de jongeren onder de 25 jaar in de streek van Charleroi is werkloos! Denkt U dat de werknemers van SPLINTEX/AGC zich zomaar neerleggen bij afdankingen terwijl het orderboek van hun bedrijf goed gevuld is en hun moederbedrijf miljoenen winsten maakt? Om interims en onderaannemingsbedrijven hun plaats te laten innemen. En zonder dat hen enig ander werk wordt aangeboden. Dat zijn geen omstandigheden met een perspectief voor de kinderen van de werknemers voor de vrouwen die ook gelukkig willen bevallen.

U weet ook dat SPLINTEX/AGC een bedrijf is waar de overheid miljoenen geld heeft ingestoken. Niet alleen investeringssteun, maar ook directe overheidsparticipaties en loonlastverlagingen. Uw diensten de afdankingen laten voorleggen zonder de vakbonden en onder druk van dwangsommen, dat is pas een ondermijning van de rechtstaat.

Dinsdag grijpt een interprofessionele vakbondsbetoging plaats in Charleroi in solidariteit met de stakende werknemers die hun 8° stakingweek ingaan. Zij weigeren de afdankingen. Zij willen de deurwaarders en dwangsommen weg van het bedrijf.

Vakbonders, andersglobalisten en democraten uit onze provincie gaan alvast hén een hart onder de riem steken. Omdat ook in onze streek de tewerkstelling onder druk staat. En omdat ook hier dwangsommen zijn ingezet zijn tegen de vakbond. Herinner U het conflict bij Carnoy waar een uitstekend topbedrijf in de milieutechniek met overheidssteun kapot gemaakt is door een Nederlandse fraudeur.

Zij delen vast en zeker in de blijde verwachting van de eerste vrouwelijke minister uit onze geschiedenis. Maar zij zouden ginder in Charleroi liever het goede nieuws willen brengen dat onze stadsgenote zich opstelt als socialiste en opkomt voor WERK. In plaats van middelen van de sociale zekerheid te stoppen in de bedrijven zonder ernstige controle.

Wij zouden liever een beleid zien waarbij vermogens worden geactiveerd voor werk in plaats van sociale zekerheidsmiddelen. Waar economische democratie échte democratie is en geen draaideur voor een eindeloze stroom herstructureringen, sluitingen en afdankingen om de beurskoersen van multinationale bedrijven op te krikken.

Er bestaan in kringen van vakbonden en andersglobalisten concrete voorstellen in die richting zoals het wetsvoorstel Decroly dat wij U hierbij willen aanbieden
(http://www.forumsocialemploi.tk/ )

Alvast de groeten op de nieuwjaarsreceptie van Uw partij. U kan Uw nieuwjaargroeten deze maand alvast nog overmaken aan de werknemers van SPLINTEX/AGC via
(http://www.petitiononline.com/souagc/petition.html)


Maar het zou voor de werknemers van SPLINTEX/AGC en voor alle democraten in dit land een hart onder de riem zijn mocht de Minister van Arbeid dinsdag stelling kiezen voor een oplossing van het conflict in Fleuris zonder dwangsommen, deurwaarders en tussenkomst van de politie.



Désiré Minnoye Raf Verbeke
Délegué Carnoy Voorheen afgevaardigde Carnoy
Sociaal forum voor WERK Sociaal forum voor WERK
Maluslaan 9 Spitaalpoortstraat 84
9180 Moerbeke Waas 9000 Gent
09/326.00.47 0497/23.07.60.
Desire.minnoys1@pandora.be carineraf@pandora.be