arch/ive/ief (2000 - 2005)

De vermeende bedreiging van Walden Bello & 11.11.11 partners in Azië: Feiten en fictie
by Filippijnengroepen België Saturday, Jan. 22, 2005 at 5:43 PM
fgb@intal.be

Het is jammer dat anti-globalistische organisaties zoals Attac Vlaanderen, zonder enige verificatie en zonder enige nuance, meestappen in deze gevaarlijke en bedrieglijke propagandacampagne. Met het bezoek van Bush en de Europese betoging voor de boeg hebben we wel wat beters te doen.

Attac Vlaanderen verspreidt een verklaring getiteld “Aziatische andersglobalist Walden Bello met de dood bedreigd”. Attac steunt zich voor deze bewering op een oproep van de persoonsleden van Focus on the Global South, waarvan Bello directeur is. Zij stellen dat Walden Bello en andere Filippijnse activisten op een zogenaamde ‘moordlijst’ staan van de Communistische Partij van de Filippijnen (CPP). Dat leiden ze af uit een artikel in het CPP-blad Ang Bayan van 7 december, waarin Bello & Co. “contra-revolutionairen” zouden worden genoemd.

Wat is nu de realiteit? Het bewuste artikel in Ang Bayan bevat niet meer dan een diagram met daarop verschillende politieke groeperingen die het blad “kleinburgerlijk reformistisch en pseudo-revolutionair” noemt. Bij elk van die groepen staan de namen van hun belangrijkste vertegenwoordigers, o.a. die van Walden Bello. Maar nergens staat er dat iets of iemand op dat diagram een doelwit zou vormen voor de CPP of het NPA (het Nieuwe Volksleger). Eén blik op het artikel maakt dat meteen duidelijk: http://www.philippinerevolution.org/cgi-bin/abshow/abshow.pl?year=2004;month=12;day=07;edition=eng;article=08.

Toch kozen Walden Bello en anderen ervoor om deze kwakkel de wereld in te sturen en – ook nadat dit herhaaldelijk en overtuigend ontkracht was – er een heuse campagne op te bouwen. Ziet Bello dit misschien als een politieke afrekening? De timing van Bello’s eerste ‘openbaring’ in de Philippine Daily Inquirer, op 26 december, spreekt boekdelen. Die krant maakt er een punt van om telkens op die dag, de verjaardag van de CPP, een stuk met anticommunistische propaganda op de voorpagina te plaatsen. En het toeval wil dat Walden Bello stichtend voorzitter is van een politieke partij, Akbayan, die zich tracht te profileren als tegenpool van de nationaal-democratische volksbeweging en de CPP.

Wat Attac Vlaanderen niet vermeldt, is dat de verklaring van Focus on the Global South een hele reeks Filippijnse en internationale volksorganisaties, ngo’s en netwerken benoemt als “verbonden met de CPP”. Daarbij zijn partners van verschillende Belgische organisaties, zoals de boerenbeweging KMP, de vakbondskoepel KMU, IBON Foundation, de Cordillera People's Alliance, enz. Organisaties die actief zijn in de wereldwijde antiglobaliseringsbeweging en deelnamen aan de mobilisaties van Seattle en Cancun, tegen de WTO, en aan het Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre en Mumbai.

Deze organisaties brandmerken als “verbonden met de CPP” ruikt sterk naar een anti-communistische heksenjacht. Amnesty International stelt dat dergelijke uitlatingen “leden van legitieme organisaties blootstelt aan ernstige mensenrechtenschendingen”. Want met precies het argument van te behoren tot “CPP-fronten”, zijn al tientallen progressieve activisten vermoord door het Filippijns leger. Al wie in één adem wordt vernoemd met de CPP, kan in het vizier van Bush zijn ‘War on terror’ komen. Jose Maria Sison, de CPP en/of het NPA staan immers op de zogenaamde ‘terroristenlijsten’ van de Verenigde Staten en de Europese Unie. Iets waartegen honderden democratische politici, personaliteiten en organisaties – waaronder leden van Attac – trouwens verontwaardigd hebben geprotesteerd.

Het is jammer dat anti-globalistische organisaties zoals Attac Vlaanderen, zonder enige verificatie en zonder enige nuance, meestappen in deze gevaarlijke en bedrieglijke propagandacampagne. Met het bezoek van Bush en de Europese betoging voor de boeg hebben we wel wat beters te doen.

attac
by vanoel Monday, Jan. 24, 2005 at 9:26 PM

Is attac nu een anti-globalistische beweging of een anti-
communistische beweging?Laat ze eens duidelijk zijn.