arch/ive/ief (2000 - 2005)

Virtueel referendum bij AGC: betwistbare procedure en weinigzeggend resultaat
by Christian Viroux & Jean-Pierre Boninsengna Friday, Jan. 21, 2005 at 10:54 PM

Met het organiseren van een zogenaamd referendum zonder het akkoord van de sociale partners, m.n. de representatieve vakorganisaties, hebben de sociale bemiddelaars een enorme verantwoordelijkheid genomen.

Met het organiseren van een zogenaamd referendum zonder het akkoord van de sociale partners, m.n. de representatieve vakorganisaties, hebben de sociale bemiddelaars een enorme verantwoordelijkheid genomen.

Dit blijkt trouwens uit het resultaat.

Amper 51% van de werknemers heeft geantwoord en daarvan heeft slechts een minderheid, namelijk 213 (28% van het personeel), ingestemd met het herstructureringsplan van de directie dat lichtjes werd bijgesteld door de bemiddelaars.
Dit cijfer van 213 is merkwaardig daar de directie reeds melding heeft gemaakt van 200 personen die het werk zouden hervat hebben (onder politiebescherming). Op haar website was er zelfs sprake van minstens 249 werknemers die opnieuw aan de slag wilden gaan.
Nogal eigenaardig dus dat al deze werknemers zich niet voor het directievoorstel hebben uitgesproken?

Van de 766 stembrieven zijn er slechts 392 teruggestuurd. Dit cijfer ligt lager dan het aantal deelnemers aan de algemene personeelsvergadering die de vakorganisaties gehouden hebben op woensdag (452 aanwezigen). Bij dit aantal zouden minstens de 200 personen moeten bijgeteld worden die (volgens de directie) het werk diezelfde dag hervat hebben. Om geloofwaardig over te komen hadden niet minder dan 650 werknemers moeten antwoorden. Dat is belange niet het geval.

Misschien ligt de oorzaak bij de verzending. De directie heeft eenzijdig en zonder vakbondscontrole, de namen en de adressen doorgegeven. Volgens de bemiddelaars ging het om 25 kaderleden, 103 bedienden en de COD arbeiders. Dat betekent ook dat de werknemers met een contract van bepaalde duur - afgedankt door de directie tijdens de staking en betrokken bij het herstructureringsplan - geen stemrecht hadden. We kunnen ervan uitgegaan dat zij het plan van de directie alleszins zouden hebben verworpen. Aldus werden 80 stemmen willens en wetens genegeerd.
Niemand twijfelt eraan dat diegenen die niet staken, ja-stemmers zijn.

De bemiddelaars hebben daarentegen geen rekening gehouden met de 36 arbeiders (zie fax) die op hun eer verklaren nooit de stembrief te hebben ontvangen. Vermits de brieven niet aangetekend werden verzonden, is elke twijfel toegestaan.
Bovendien werden 18 officiële stembrieven niet weerhouden omdat ze niet onder gesloten omslag werden teruggestuurd. Nergens is er echter sprake in de brief van de bemiddelaars van een geheime stemming noch van afgifte onder gesloten omslag.

Laten we het bij het virtuele houden: 156 NEEN + 80 CBD + 36 arbeiders zonder stembrief + 18 niet aanvaarde stembrieven = 290 NEEN aan het herstructureringsplan! Daarbij komen nog de stembrieven die verbrand of verscheurd werden uit walging voor de inhoud of voor de werkwijze.

Last but not least, wat indien maandag of dinsdag nog brieven, bij tientallen of honderden, toekomen?

Sinds het begin van het conflict laten de werknemers hun stem horen via de algemene personeelsvergaderingen georganiseerd door het ABVV en het ACV. Zij zijn de enigen die kunnen beslissen over het mandaat van hun delegees en over de voortzetting van de actie; een referendum - virtueel, betwistbaar en niet-representatief - maakt de democratische meningsuiting alleen maar moeilijker.

Na dwangsommen van EUR 5000, een buitenmaatse politietussenkomst, is dit de zoveelste poging om de werknemers op de knieën te krijgen na 51 dagen staking.
Als protestuiting tegen deze onaanvaardbare inmengingen en ter verdediging van de syndicale vrijheden zullen de vakorganisaties (FGTB Charleroi en CSC Charleroi), elk op hun manier, acties organiseren maandag en dinsdag as..

Namens de ABVV-delegaties bij AGC-Fleurus

Christian Viroux
Regionaal Secretaris
Algemene Centrale ABVV Charleroi

Jean-Pierre Boninsengna
Secretaris
BBTK Charleroi