arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Staking Degussa] "Het is hier echt geen koekskesfabriek"
by han Soete Friday, Jan. 21, 2005 at 7:35 PM
han@indymedia.be

21.01.2004-- Deze nacht groeide op het Chemie bedrijf Degussa een spontane staking in één afdeling tot een staking van onbeperkte duur in het gehele bedrijf (1100 werknemers). De aankondiging van alweer een nieuwe herstructurering was de druppel die de emmer deed overlopen. [Interview met Erik Dirkx (ABVV Degussa)]

Kan je schetsen wat de juiste aanleiding was voor deze staking. Voor zover ik heb begrepen kon je deze staking voelen aankomen.

Sinds een aantal jaren kennen we de ene besparing na de andere. De problemen worden dus gecumuleerd en deze zoveelste besparing was de druppel die de emmer deed overlopen. Dit was die ene druppel, maar de emmer zit wel behoorlijk vol hoor.
Dinsdag kondigde men aan dat er op die afdeling 8 mensen weg moeten (2 man per ploeg). Woensdag hebben die mannen dan gezegd dat ze dat niet zagen zitten en zijn ze in staking gegaan. Aanvankelijk was dat dus een staking binnen één afdeling en we dachten eigenlijk dat die actie zou duren tot vrijdag ochtend. Maar van af woensdag ochtend zijn er andere afdelingen die zich zijn gaan aansluiten en is zich dat gaan uitbreiden op het bedrijf. Nu ligt het dus zo goed al volledig plat.
Er was ook al een actie bezig bij de diensten --alle arbeiders en bedienden die niet rechtstreeks betrokken zijn bij de productie--. Deze zomer kondigde men daar reorganisatie aan en er zouden 90 van de 480 arbeidsplaatsen geschrapt worden, via brugpensioen, omscholing, mutatie, ... Op het bedrijf is er dan ook al maanden actie bezig tegen die herstructurering. Men weigert systematisch elk overuur, je kan immers geen overuren doen als de directie vindt dat je met teveel bent. Als de directie beweert dat er volk teveel rondloopt en toch aan de mensen vraagt om overuren te doen, dan klopt er iets niet, wij weigeren dus om nog overuren te doen. Als er dan een andere afdeling in staking gaat dat springen die mensen natuurlijk ook op de kar, die herkennen zich in dat probleem.

Ik hoorde je op de radio zeggen dat Degussa geen koekskes-fabriek is en dat al die bezuinigingen gaan wegen op de veiligheid.

Ja, dat heeft iedereen blijkbaar gehoord en begrepen. Maar het is hier echt geen koekskesfabriek, de veiligheid is echt wel een probleem.
Degussa dat is een hoog-technologisch bedrijf, alles is hier computergestuurd, alles werd geïnformatiseerd, dat is niet alleen een PR praatje van de directie, dat is hier echt zo. We werken hier met zeer giftige producten waardoor we één van de zwaarste SEVESO bedrijven in België zijn. --SEVESO zijn Europese veiligheidsnormen die er kwamen na de dioxine ramp in het Italiaanse stadje Seveso---
Je hebt hier een jaar opleiding nodig om je job op een serieuze en veilige manier te kunnen doen. Maar de laatste jaren zadelt mensen mensen op met allerlei extra taken, we moeten polyvalent en flexibel zijn; er gebeuren dus ongelukken. Enkele weken geleden werd iemand zwaar verbrandt door zuren, en dat zijn blijvende littekens.

Wat is eigenlijk het probleem, maakt Degussa verlies?

Neen, neen. Het probleem is dat die aandeelhouders nooit genoeg hebben. Ze hebben nooit genoeg.
En dan komen ze hier toe met het argument omdat ze in Duitsland op een aantal posten konden besparen en dat wij dat hier dus ook moeten toepassen. Men gebruikt dat om de verschillende vestigingen tegen elkaar uit te spelen. Maar wij willen daar niet in meegaan, wij willen niet dat verschillende vestigingen tegen elkaar worden uitgespeeld.

Wat gaan jullie nu voorstellen aan de directie.

Wel dat de minimum bezetting van die afdeling op 9 mensen blijft. We willen ook afspraken met de directie waaraan ze zich houd tot eind 2006. Deze zomer ging het nog om 92 arbeidsplaatsen, maar nu zijn het er al 93. We hebben nu geen enkele garantie op stabiliteit, we willen dat zekerheid dat de bezetting zoals ze nu is voor minstens twee jaar behouden blijft.

Ik dacht dat in chemie de patroons relatief inschikkelijk waren t.o.v. de arbeiders. het gaat toch om een sector is waar heel wat winst wordt gemaakt.

In de chemie in Duitsland is men akkoorden aan het opleggen van 40 uren weken, er zijn daar mensen die hun eindejaarspremie inleveren. De chemie patroons die hangen dat niet aan grote klok, maar zij doen ook mee aan dat patronaal offensief. Men gebruikt de situatie in Duitsland om ons te chanteren. Maar als we daar aan meedoen dan is einde echt niet in zicht.

Hebben jullie dan schrik dat ze gaan delocaliseren.

Bestaande afdelingen die hier operationeel zijn delocaliseren naar elders dan gaat gewoon niet. Maar wat natuurlijk wel gebeurt is dat men elders investeerd. Degussa plant bijvoorbeeld een aantal investeringen in China, maar die zijn gericht op de Chinese markt en dat is dan ook geen zuivere delocalisering. Het is wel zo dat nieuwe investeringen voornamelijk baar Azië gaan.
Deze morgen moet directie gedreigd hebben met de toekomst van de fabriek in Antwerpen als de onrust bleef duren. Die van de VRT die wist ook te vertellen dat de directie vertelde dat deze staking schadelijk was. Maar ik heb nog nooit gehoord dat een baas een staking goed vond.

Heb je enig zicht op de reacties bij andere chemie bedrijven?

We hebben hier al heel veel steun gekregen. De delegatie van BASF is hier deze ochtend een pamflet komen uitdelen. Bij BASF hebben ze een gelijkaardig probleem en ze hadden daarover een pamflet gemaakt voor op hun bedrijf, ze zijn dan maar dat pamflet hier ook komen uitdelen. Er zijn al mensen van Bayer, FHO, DRC, Gevaert hun solidariteit komen betuigen. Er is heel wat reactie van andere bedrijven. Dat is natuurlijk omdat men zich herkent in de problemen.

Ik begrijp dat jullie maandag met de directie aan tafel gaan zitten, gaan jullie dan door met de actie.

Ja. Het is een staking van onbeperkte duur. Het is begonnen als een vierentwintig uren staking maar ondertussen is dat uitgebreid.

het is hier geen koekjesfabriek
by LYNX Monday, Jan. 24, 2005 at 3:56 PM
pb.lynx@gmail.com

Ik vind het altijd triestig om zulke dingen te lezen
Denk je soms dat er in een koekjesfabriek,geen direkte of indirekte gevaren zijn toch ???? denk je dat "een koekjesfabriek" een peutertuin is ??

ons"Koekskesfabriek"is ook een hoog-technologisch bedrijf, alles is hier ook computergestuurd, alles werd ook geïnformatiseerd ook werken wij met grote hoeveelheid Amoniak

U zou u Beter eens informeren hoe het in een koekskesfabriek draait alvorens u daarover uit te spreken


Amoniak in de koekskes??
by han Monday, Jan. 24, 2005 at 4:49 PM

Zeg die amoniak, die doen jullie toch niet in de koekskes hé ;-)

-----------------
Ik denk echt niet dat de delegees van Degussa minderwaardig wilden doen over de voedingsindustrie.
Ze wilden er vooral op wijzen dat de veiligheid een heus probleem is op een bedrijf als Degussa, niet alleen voor de arbeiders die er werken maar ook voor hele regio.

Bij een koekjesfabriek denkt men niet meteen aan giftige stoffen, SEVESO normen, ontploffingsgevaar, ... Vandaar die uitspraak.

Groeten
han



koekskesfabriek
by lynx Tuesday, Jan. 25, 2005 at 7:44 AM

desondanks de ietwat ongelukkige uitspraak
heb ik begrip voor de vakbonden daar
vriendelijke groeten
Lynx

Fabriek
by Droopie Tuesday, Jan. 25, 2005 at 1:10 PM

Het is eenders welke fabriek er problemen heeft je bent aan het zeveren. Het zou beter zijn dat alle Belgen eens aan één en dezelfde koord zouden trekken.
Er is altijd wel ergens een probleem, wij hebben het naar buiten gebracht en jullie? Altijd maar blijven slikken wat de direktie zegt en als tamme lammekes dit nog uitvoeren ook dat is hetgene we allemaal doen. Slappelingen zijn de Belgen allemaal bang dat we iets van onze luxe moeten inleveren.
Waar onze voorouders voor gestreden hebben wordt ons nu zo maar afgepakt door een hoop dikke nekken die toch poen met hopen hebben.

Een Degussa slaaf

Niet stakers hebben wat ze willen
by Ikke Wednesday, Feb. 02, 2005 at 11:29 PM

Nu de staking gedaan is hebben de niet-stakers eindelijk wat ze willen. Ze hebben op de rug van hun collega's , die aan de poort streden voor OOK hun jobs , carriere gemaakt.
Er werden massale overuren geklopt , 16 of 24 uur werken was niet ongewoon , veldbedjes werden aangerukt om de RATJES te laten slapen , ze werden met de flandria over de dok gezet omdat er een hoop CRIMINELEN aan het picket zou staan , absurd !!! En dat in deze tijd van besparingen ??

staken om jobs te winnen ?
by niet staker Friday, Feb. 04, 2005 at 3:09 PM

dus er is gestaakt om jobs te winnen of te redden ?? Het enige dat er bereikt is is dat Duitsland nu niet meer zal investeren in Antwerpen. En waarom ? Omdat de hoofddelegee van het ABVV wil laten zien dat hij meer macht heeft dan de directie. Het zijn de "ratjes" die ervoor gezorgd hebben dat er nog een beetje positief nieuws kon gemeld worden in Duitsland. 5 miljoen werklozen in Duitsland, en dan zouden zij hier moeten investeren, in een vestiging waar er gestaakt wordt omdat er 8 mensen verplaatst worden. (sommigen van hen zullen zelfs promotie maken ...) Het ABVV heeft misbruik gemaakt van de situatie, als zij een normaal gesprek aan waren gegaan met de directie was er zelfs niet gestaakt. De bedoeling van de actie was trouwens om 24 uur het werk neer te leggen om een signaal te geven. Als de delegees dan niet het gezond verstand hebben om de mensen aan te raden terug te gaan werken, dan zijn hun bedoelingen NIET om de werknemers te steunen. Enkel hun eigen belang en macht telt, de standpunten van de partij van de arbeid, daar staan ze achter, niet achter het Degussa personeel !