De vakbonden waren bij voorbaat al niet te spreken over het referendum van de sociale bemiddelaars. “Het is een zachte manier om de patronale voorstellen door te voeren,” vertelde Guiseppe Bordenga. “De sociale bemiddelaars laten zich hier gebruiken.” Volgens Bordenga is het referendum een aanval op de syndicale vrijheden. “Als dit er door komt, is er geen nood meer aan een vakbond om mee te onderhandelen. Dan mogen ze alle vakbondsgebouwen sluiten.”
Deze ochtend was de respons van de bemiddelaar op de resutaten dan ook redelijk droog.
"We hebben 766 stembrieven verstuurd. Er zijn 392 bulletins binnengekomen waarvan 373 ontvankelijk. Daarvan stemden 213 ja en 156 neen.
51% van de werknemers bracht dus zijn stem uit, dat is en gemiddelde respons in de meeste referenda. Voor ons wil dat zeggen dat het voorstel dus werd aanvaard. Wat de organisaties daarmee doen dat is natuurlijk hun verantwoordelijkheid. Wij kunnen niets opleggen, het gaat dus niet om dwingende bemiddeling." aldus Peter Vansintjan van het ministerie van arbeid.
In een eerste reactie ziet Carlo Briscolini van de Algemene Centrale (ABVV) in de uitslag vooral een bevestiging van het mandaat dat delegees eerder reeds kregen.
"We moeten nog samen komen om collectief antwoord te geven op die resultaten. Maar ik kan je al vertellen dat de cijfers nogal verraderlijk zijn.
Het begint al met de manier waarop de formulieren werden verspreid. De werknemers met een contract van bepaalde duur mochten zich niet uitspreken, vandaar dat er slechts naar 766 van de 840 werknemers een bulletin werd verstuurd.
Maar als we ons baseren op die 766 dan heb ik hier een lijst met meer dan 40 mensen die het bulletin nooit kregen. Wij hebben dat meerdere malen gemeld, we hebben hen deze ochtend die lijst doorgefaxt. Maar men heeft die lijst van tafel geveegd omdat men ze dat zogezegd niet konden verifiëren.
Ze kregen 392 antwoorden, waarvan ze er 19 ongeldig verklaarden. Ze hebben die ongeldig verklaard omdat die mensen die bulletins collectief binnen brachten. Sommige mensen gaven bijvoorbeeld hun formulier mee met een delegee van het SETCA (bedienden vakbond) die het met motor naar het ministerie bracht. Voor de bemiddelaar zijn die niet geldig.
Er zijn ook wel wat mensen die het bulletin hebben verscheurd toen ze het aankregen. Wij hebben pas woensdag opgeroepen om het referendum in te vullen en op te sturen. Maar dat bleek al te laat te zijn bij veel mensen, het was al verscheurd.
Dus hebben er 213 mensen ja gestemd, maar dat is slechts 25% van de werknemers. Bovendien gaat het ook om kaders en bedienden, de directie heeft zeker ook ja gestemd hé. Als je de hele rekensom maakt dan zouden er zo'n 50 a 60 arbeiders ja gestemd hebben. Woensdag hadden we nog een algemene vergadering met 450 arbeiders die zich unaniem uitspraken voor de verder-zetting van de staking.
We waren al niet voor te vinden voor dat referendum, maar dit blijkt een volledig fiasco te zijn.
Voor ons zijn die cijfers vooral een bevestiging van het mandaat van de delegees."
Woensdag gaan directie en vakbonden weer rond de tafel zitten.