arch/ive/ief (2000 - 2005)

Massale demonstraties bij eedaflegging Bush
by Christophe Devriendt Thursday, Jan. 20, 2005 at 12:53 PM
christophe.devriendt@tiscali.be

Vandaag volgt er in de Verenigde Staten van Amerika een dag van nationale protesten. Op donderdag 20 januari 2005 zal George W. Bush in Washington DC voor de tweede maal officieel de eed afleggen als president. Dag op dag 4 jaar geleden protesteerden tienduizenden betogers in de straten van Washington DC. Nu zal dat niet anders zijn. Ook in verschillende andere grote steden, zoals San Francisco, New York, Seattle en Los Angeles vinden er demonstraties tegen het beleid van de regering-Bush plaats. Vanuit verscheidene kleinere steden worden er bussen en treinen ingelegd.

In feite zijn er al sinds begin januari allerhande zaken aan het broeien: uiteraard de voorbereidingen, maar ook debatten, concerten en werkwinkels. Tot eind januari gaan ze ermee door. De grote demonstratie in Washington DC is het belangrijkste protest wat er staat te gebeuren.

De organisatie DAWN (DC Anti-War Network) roept in de hoofdstad op voor een samenkomst en een anti-oorlogsbetoging. Tevens willen ze zogenaamde geweldloze en burgerlijk ongehoorzame 'die-ins' (naar analogie van sit-in) houden. Een scherpe aanklacht tegen het moorddadige buitenlandse beleid van de Bush-administratie en haar vele anti-sociale maatregelen in eigen land.

'Rise against Bush, Shine for a Peaceful Tomorrow' is de slogan waarmee men de straat op trekt.

De anti-oorlogsbeweging A.N.S.W.E.R bindt de juridische strijd aan met de lokale overheden van Washington en probeert het recht af te dwingen om te betogen langs het parcours dat Bush aflegt. Meer info op hun site.

Een andere groep Turn Your Back On Bush roept tegenstanders van Bush op om langs het parcours plaats te nemen en hun rug naar de president te draaien op het moment dat hij langs rijdt.

Naast de betogingen in allerlei steden vinden er eveneens andere initiatieven plaats:
- Een 'Vrouwenmars' en een 'Dodenmars' in de stijl van de 'New Orleans Jazz Funeral', waarin men de mensen oproept om die dag niet aan het werk te gaan en mee te komen betogen.
- Uiteraard ontbreken ook de anarchisten niet. Zij komen traditiegetrouw zonder toestemming de straat op in een poging om de doortocht van Bush naar Capitol Hill te verhinderen.
- Verder zijn er nog studentenoptochten, een fietstocht, rock -en folkoptredens, religieuze bedoeningen, allerlei sprekers en dies meer.

Allemaal Amerikanen die hoegenaamd niet akkoord zijn met het beleid van Bush en zijn neo-conservatieve medestanders. Allemaal mensen die een andere wereld willen.

En bij ons?
In Belgiƫ moet we nog even geduld oefenen. Op dinsdag 22 en woensdag 23 februari 2005 komt president Bush hoogstpersoonlijk naar het NAVO-hoofdkwartier te Haren-Brussel. Hij zal er overleg plegen met de vertegenwoordigers van de verschillende NAVO-lidstaten. Nadien bezoekt voor het eerst een Amerikaanse president in functie de gebouwen van de Europese Unie te Brussel. Manifestanten zullen massaal klaar staan om hem een warm onthaal te bezorgen.

Maar ook vanavond wordt er al geprotesteerd. Donderdag 20 januari 2005 om 20.30 zullen aan het Beursgebouw in Brussel enkele tientallen activisten George Bush symbolisch de rug toe keren in een Belgische versie van de Turn Your Back On Bush-actie. Om 17 uur is er ook een protestactie aan de Amerikaanse ambassade.

correcte link brusselse "turn your back on bush" actie
by ucos vzw Thursday, Jan. 20, 2005 at 1:51 PM
ucos@vub.ac.be

Wie in bovenstaand bericht de link naar de Brusselse "turn your back on bush" actie volgtt zal merken dat het daar (gisteren inderhaast gepubliceerde) bericht een foute link bevat:
hier zijn de juiste links:
http://www.ucos.be
en
http://www.beam.to/aoc-vub
ondertussen publiceerden we vandaag op deze site ook een nieuw bericht:
http://archive.indymedia.be/news/2005/01/92157.php

Ludieke actie: versier drollen met US vlagjes.
by Nico Saturday, Jan. 22, 2005 at 7:39 PM
adfundum_fpo@hotmail.com

Doe allen mee aan de ludieke actie!

Versier ter gelegenheid van Bush's komst van naar Belgiƫ (20-22 februari) de hondendrollen in je buurt met een Amerikaans vlagje!

vlagjes printen?
ga naar: http://users.pandora.be/fpo/versierdestraten/

greetz
Nico