arch/ive/ief (2000 - 2005)

De dood van een 19 jarige Marokkaanse jongen
by Astrid Essed Wednesday, Jan. 19, 2005 at 6:44 PM

In dit aan het Algemeen Dagblad toegezonden ingezonden stuk reageer ik op een in deze krant verschenen artikel, dat is geschreven nav het al dan niet opzettelijk doodrijden van een 19 jarige Marokkaanse jongen door een 43 jarige vrouw


Geheel onderin treft u het artikel van het Algemeen Dagblad aan.


Aan de redactie van het Algemeen Dagblad


Geachte Redactie,

Ik kan mij geheel vinden in het door uw verslaggever geschreven artikel dd 18-1 ''Eigen rechter spelen hard aangepakt'' waarin impliciet een pleidooi gehouden wordt voor het in het Nederlandse Strafrechtssysteem geldende verbod op eigenrichting waarbij burgers, die zich terecht of ten onrechte benadeeld voelen door hun medeburgers, menen het recht te hebben geweld te gebruiken.
Aanleiding vormde de dood van een 19 jarige jongen, die al dan niet met opzet werd doodgereden door een 43 jarige vrouw, die hij kort daarvoor van haar tasje had beroofd.
Hoewel het evident is, dat beroving een strafbaar feit is, mag de benadeelde burger slechts geweld gebruiken wanneer er sprake is van bedreiging, hetgeen hier niet het geval was.
Dit voorval staat niet op zichzelf, maar is een onderdeel in een reeks van door burgers gepleegde geweldsmisdrijven.
Zo werd in october 2003 Anja Joos gedood door drie supermarktmedewerkers op verdenking van diefstal en werd bij een andere gelegenheid een dief door een bedrijfsleider met een stuk metaal op zijn hoofd geslagen.
Het is van groot belang, dat iedere burger zich realiseert, dat het straffen en vervolgen van overtreders het werk is van politie en Justitie en dat de rechten van overtreders dienen te worden gerespecteerd, hetgeen mishandeling cq al dan niet opzettelijk doden uitsluit.

Astrid Essed
Amsterdam


Artikel Algemeen Dagblad dd 19-1



19-01-2005

Eigen rechter spelen hard aangepakt
Van een onzer verslaggevers

Het is een unieke zaak: de automobiliste die in een Amsterdamse straat de dief van haar tas klem- én doodreed. Volgens de politie wijzen alle feiten nu op een 'tragisch ongeluk'. De vrouw had kennelijk niet de bedoeling de dief met opzet aan te rijden, al sluit de politie dat nog niet uit.

Voor eigen rechter spelen is verboden in Nederland. Een inbreker te lijf gaan met een bijl ziet de rechter niet snel door de vingers. Een waarschuwingsschot met een jachtgeweer dat de inbreker velt evenmin. In 2002 schoot een Tilburgse juwelier een van de overvallers van zijn winkel dood. Hij beriep zich op noodzakelijke verdediging (ofwel noodweer) en noodweerexces: verdediging die eigenlijk te ver gaat, maar die gezien de omstandigheden valt te rechtvaardigen. De Amsterdamse automobiliste kan zich waarschijnlijk niet op 'noodzakelijke verdediging' beroepen. De dief was er al met haar tas vandoor en bedreigde haar verder niet. Zij koos er zelf voor haar auto in de achteruit te zetten, om haar tas terug te krijgen.

Eigenrichting wordt hard aangepakt. Bekend zijn de veroordelingen van winkelmedewerkers die dieven met overmatig geweld aanhielden en na de aanhouding nog rake klappen uitdeelden.

In oktober 2003 werd Anja Loos door personeel van een Amsterdamse supermarkt zelfs doodgeschopt. Een bedrijfsleider die een dief met een stuk metaal op zijn hoofd sloeg, omdat deze gestolen waar niet wilde teruggeven, werd ook veroordeeld.

Als de Amsterdamse automobiliste de 19-jarige dief had klemgereden en weten aan te houden, was er op voorhand geen vuiltje aan de lucht. Aanhouden op heterdaad mag elke burger en soms wordt dat zelfs beloond met een bloemetje. Een inwoner van Almere kreeg begin 2004 een bos bloemen van de plaatselijke korpschef, omdat hij met een kennis twee jongens had aangehouden die net een bushokje hadden vernield.


owkay
by jessie Wednesday, Jan. 19, 2005 at 8:43 PM

Of het al daniet expres gebeurde, zal later wel nog blijken. Maar ali was in ieder geval geen doetje. Hij kwam net van bij de rechter omdat hij net vrij gekomen was mbt een gewapende overval :s