arch/ive/ief (2000 - 2005)

Sociaal bemiddelaars vinden herstructurering bij AGC Automotive onvermijdelijk
by christophe callewaert Wednesday, Jan. 19, 2005 at 4:21 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Tot donderdag kunnen de werknemers van AGC Automotive zich uitspreken in een referendum over een voorstel van de sociaal bemiddelaars. Het referendum komt er tegen de wil van de vakbonden in.

“Het is geen normale procedure,” zegt sociaal bemiddelaar Sophie Dubled van het ministerie van Arbeid, “maar aangezien de standpunten van werkgever en vakbonden mijlenver uit elkaar bleven liggen, hebben wij onze verantwoordelijkheid genomen en dit referendum georganiseerd.”

Volgens hoofddelegee van het FGTB Guiseppe Bordenga is het referendum een poging om de voorstellen van de directie op een zachte manier door te voeren. Sociaal bemiddelaar Sophie Dubled noemt het voorstel dat nu voorligt een compromis. “Er zijn een aantal principes waarop de werkgever niet wou terugkomen. Wij konden daar niet aan voorbij gaan. We zijn er wel in geslaagd om het aantal ontslagen terug te brengen van 284 tot 249,” aldus Sophie Dubled.

Volgens de vakbonden heeft het bedrijf geen nood aan een herstructurering. Zij zeggen dat het orderboekje flink gevuld is. De sociaal bemiddelaars zijn het daar niet mee eens. “Er is absoluut een herstructurering nodig. Dat is de overtuiging van de drie bemiddelaars,” zegt Sophie Dubled.

Christian Viroux, secretaris van de socialistische algemene centrale reageert kregelig op de uitspraken van de sociaal bemiddelaars. “Ik dacht dat sociaal bemiddelaars geacht worden neutraal te zijn en dat ze hun mening niet moeten ventileren in de pers.” Volgens Viroux kregen de vakbonden een njet op al hun verzoeningsvoorstellen. Toch zullen de bonden oproepen om massaal deel te nemen aan het referendum. Zij deden dat woensdagnamiddag tijdens een algemene vergadering. Meer dan 450 arbeiders namen deel aan de vergadering. Zij stemden unaniem om de staking verder te zetten.

Donderdag worden de resultaten van het referendum bekend gemaakt. De sociaal bemiddelaars plannen alvast een nieuwe bijéénkomst van het verzoeningsbureau. “Als de werknemers zich akkoord verklaren met het voorstel, gaan we onmiddellijk opnieuw rond de tafel zitten. In het andere geval dringen zich nieuwe maatregelen op,” zegt Sophie Dubled. De sociaal bemiddelaars houden enkel rekening met de uitgebrachte stemmen en hopen dat een meerderheid van de arbeiders zich uitspreekt voor hun voorstel.