arch/ive/ief (2000 - 2005)

Federale politie trekt zich terug bij AGC Automotive
by christophe callewaert Wednesday, Jan. 19, 2005 at 3:29 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- De federale politie heeft haar manschappen en waterkanonnen in de loop van de voormiddag teruggetrokken bij AGC Automotive in Fleurus in de buurt van Charleroi. In de vroege ochtend hadden de ordediensten het stakerspiket ontruimd.

Deze morgen steeg de spanning even ten top bij autoruitenbouwer AGC Automotive waar het personeel al 50 dagen in staking is. De directie wil dat de toegang tot het bedrijf wordt vrijgemaakt. Ze beroepen zich daarbij op een uitspraak van de rechtbank van Charleroi. Gisteren bereikten de vakbonden en directie via bemiddeling van de burgemeester van Fleurus een compromis. De tent die beschutting biedt aan de stakende arbeiders zou een paar meter worden verplaatst en de kleine parking voor het bedrijf moest worden ontruimd. De arbeiders mochten piket blijven staan op de parking voor vrachtwagens rechts van het bedrijf.

Maar toen de lokale politie even afgelost werd door de federale politie, zette die meteen de grote middelen in om het bedrijf af te zetten. Zestig agenten en twee waterkanonnen schermden het bedrijf af. Enkel de vakbondsafgevaardigden mochten door. Maar zelfs dat leek niet vanzelfsprekend. “Mijn collega werd ruw geduwd,” zegt secretaris Christian Viroux van de socialistische Algemene Centrale. “Hij had nochtans duidelijk gemaakt dat hij secretaris is. Het leek wel alsof ze het tegen 10.000 betogers moesten opnemen.”

De burgemeester van Fleurus Pol Calet is evenmin te spreken over de actie van de federale politie. “De middelen die werden ingezet, waren buiten alle proporties. De federale politie moest de lokale politie gewoon even aflossen tijdens de nacht,” aldus Pol Calet. De burgemeester ontkent dat hij de eerdere afspraken verbroken heeft. “'s Morgens hebben wij de rust snel weer hersteld. De tent is verplaatst en we hebben de veiligheidszone die de federale politie had ingesteld teruggebracht tot wat was afgesproken.”

Deze morgen liet de directie vier bussen met in totaal 150 werkwilligen binnen rijden. Volgens Christian Viroux gaat het vooral om kaderleden en bedienden. Er zouden zich slechts 40 van de 800 arbeiders hebben aangediend. Hoewel het nu opnieuw rustig is, blijven de vakbonden oproepen om het piket te vervoegen.