arch/ive/ief (2000 - 2005)

Film Glaverbel
by raf verbeke Tuesday, Jan. 18, 2005 at 9:13 PM
carineraf@pandora.be 0497/23.07.60.

Vorige week werd een knappe film getoond aan het piket van SPLINTEX/AGC.

De film toont de uitzonderlijke strijd van de werkers van Glaverbel in 1975 tegen de sluiting van de glassite van Gilly.

André Henri, in die tijd hoofdafgevaardigde en animator van het stakerscomité en vandaag initiatiefnemer van het steuncomité voor SPLINTEX/AGC, gaf tekst en uitleg aan de stakers van vandaag over de strijdmethodes en de objectieven van toen.

Hij ging vooral in op het feit dat SPLINTEX/AGC vandaag het resultaat is van de CAO die na de lange strijd voor Gily is gevoerd. Na Europese betogingen in Parijs op de hoofdzeketel van BSN, moedermaatschappij van Glaverbel,na maanden staken in gemeenschappeijk front onder leiding van stakerscomités, en na bezetting van het bedrijf onder arbeiderscontrole om de installaties gaaf te houden, werd een sociaal akkoord afgedwongen dat voorzag in loonbehoud van iedereen als voorbereiding van reconversie en omschakeling van de glassector in de streek van Charleroi, betaald met veel overheidsmiddelen.

Vandaar dat er sprake is vandaag van Splinex als "syndicale bloem"
Morgen 19 jan. vanaf 19u 00 op het solidariteitsfeest voor SPLINTEX in la Ruche Verrière (Les Climbias)Place Edmond Gilles 20 – 6042 Lodelinsart,zal deze geschiedenis zeker ook aan bod komen in het licht van de gebeurtenissen van vandaag: de dwangsommen, de rol van de sociale bemiddelaars en de minister van arbeid om de afdankingen op te leggen

Maar zij die niet kunnen komen kunnen nu de DVD-versie van de film bestellen ! Heel interssant voor vormingsbijeenkomsten en debatavonden. En.. zeer actueel !

Prijs 5 euro voor copiëren en 3 euro voor verzending

Bestel Uw exemplaar bij

Raf Verbeke
Sociaal Forum voor WERK
Spitalpoortstraat 84
9000 Gent
0497/23.07.60.
carineraf@pandora.be