arch/ive/ief (2000 - 2005)

Directie AGC Automotive laat piket opruimen
by christophe callewaert Tuesday, Jan. 18, 2005 at 8:39 PM
christophe@indymedia.be

FLEURUS -- Deze middag werd onder begeleiding van de politie de toegang tot AGC Automotive vrijgemaakt. In het bedrijf woedt al 49 dagen lang een sociaal conflict. De arbeiders zijn sinds 1 december in staking en blokkeerden met een piket de toegang tot het bedrijf.

Vorige week besliste de rechtbank van Charleroi in kort geding dat de directie vrije toegang moet krijgen tot het bedrijf. De beschikking die maandag door een deurwaarder overhandigd werd voorziet een dwangsom van 5.000 euro per dag en per werknemer die belet zou worden om het bedrijf binnen te gaan. Dinsdagmorgen kwam de politiecommissaris van Fleurus polsen bij de stakende arbeiders. De directie had gevraagd om het terrein voor de ingang van het bedrijf vrij te maken. Het stuk asfalt ligt bezaaid met kerstbomen en houtafval. Ook de grote tent die de gemeente uitleent aan de arbeiders moest verdwijnen.

De vakbonden eisten een bemiddelingspoging van de burgemeester van Fleurus Pol Calet (PS). Na een uur druk over en weer getelefoneer wist die de directie er van te overtuigen om de oorspronkelijke eisen wat bij te stellen. De tent en het piket zouden een paar meter verplaatst worden. De commissaris noch de burgemeester hadden zin in een gewelddadige ontruiming van het piket. De federale politie stond klaar om in te grijpen, maar de commissaris verkoos de zaak op te lossen met haar eigen gemeentepolitie.

Eieren
Pas in de late namiddag kwam een vrachtwagen de stapel houtafval verplaatsten. Drie leden van de directie keken vanop een afstand toe. Zij werden uitgejouwd door hun eigen werknemers die nauwelijks twintig meter verder stonden. De directie kreeg wel wat eieren over zich heen, maar de gemeentepolitie van Fleurus liet de arbeiders begaan. De opruimactie zou zeker nog de hele avond in beslag nemen. De vakbonden vrezen dat de directie nu zal proberen de fabriek te heropstarten met de hulp van onderaannemingsbedrijven.

De vakbonden keuren de gerechtelijke actie scherp af. De socialistische Algemene Centrale zegt dat de directie brandhout maakt van de meest elementaire procedures van sociaal overleg. Zij diende samen met de socialistische bediendencentrale een stakingsaanzegging in voor alle Belgische vestigingen van de Asahi Glass groep.