arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ministerie van Arbeid wil met eigen referendum doorbraak forceren bij AGC Automotive
by christophe callewaert Tuesday, Jan. 18, 2005 at 7:24 PM
christophe@indymedia.be

FLEURUS -- Een verzoeningsvergadering van drie dagen bracht geen oplossing in het conflict bij autoruitenbouwer AGC Automotive. De standpunten van directie en vakbonden blijven mijlenver uitéén liggen. Maandag verstuurde de sociale bemiddelaar van het ministerie van Arbeid dan maar eigenhandig een voorstel van akkoord naar de werknemers. Zij kunnen zich daar tot donderdag in een referendum over uitspreken.


Een arbeider leest het voorstel van de sociale bemiddelaars (foto han soete)

Drie dagen lang zou er geen deurwaarder langs komen. Dat had de directie beloofd. Tijdens die drie dagen zou er onder impuls van de sociale bemiddelaar van het kabinet van minister van Arbeid Freya Vandenbossche intens gezocht worden naar een mogelijkheid om beide partijen te verzoenen. Zondagavond gingen directie en bonden uitéén zonder verzoening en zonder zicht op een nieuwe onderhandeling.

Tijdens de verzoeningspoging liet de directie weten dat er een lijst komt met 33 werknemers die gedurende een bepaalde periode regelmatig geëvalueerd zouden worden. Het bericht zette kwaad bloed bij de vakbonden. “Een grijze lijst,” noemt ABVV-hoofddelegee Guiseppe Bordenga het. “Ik leid daar uit af dat ze de vakbonden willen vernietigen want ze zullen die lijst gebruiken om iedereen die hen hindert uit de weg te ruimen.”

Dinsdag kregen de werknemers een brief van de sociale bemiddelaars van het kabinet van minister van Arbeid Freya Vandenbossche in de bus. De sociale bemiddelaars organiseren een referendum over een voorstel van akkoord dat ze zelf opstelden zonder inspraak van de vakbonden. In het voorstel van de sociale bemiddelaars wordt het aantal ontslagen beperkt tot 249. De directie moet werkzekerheid beloven tot 2007 voor de 566 resterende arbeiders en zou ook een investering van 9 miljard euro doorvoeren.

Aanval
De vakbonden waren niet te spreken over het referendum van de sociale bemiddelaars. “Het is een zachte manier om de patronale voorstellen door te voeren,” zegt Guiseppe Bordenga. “De sociale bemiddelaars laten zich hier gebruiken.” Volgens Bordenga is het referendum een aanval op de syndicale vrijheden. “Als dit er door komt, is er geen nood meer aan een vakbond om mee te onderhandelen. Dan mogen ze alle vakbondsgebouwen sluiten.” Ook de regionale secretaris van Charleroi Jacqueline Lequeux ziet in de démarche van het kabinet van Vandenbossche een aanval op de syndicale rechten: “Men gaat voorbij aan de onderhandelingen en brengt de solidariteit in gevaar.”

Woensdagmorgen beraden de werknemers van AGC Automotive zich tijdens een nieuwe algemene vergadering over het referendum. Enkele arbeiders stelden voor om de ingezamelde brieven voor de camera's van RTL te verbranden. Maar volgens Bordenga heeft dat weinig zin. “De sociale bemiddelaars schrijven dat ze enkel rekening zullen houden met de uitgebrachte stemmen.”

foto van arbeider die brief leest.
by han Tuesday, Jan. 18, 2005 at 8:16 PM

foto van arbeider di...
dsc_5098_500.jpg, image/jpeg, 500x500

foto van arbeider die brief leest.