arch/ive/ief (2000 - 2005)

Sociaal overleg: patroons zien "drie doorbraken"
by raf Tuesday, Jan. 18, 2005 at 12:31 PM
raf@indymedia.be 0476954290

Dinsdagochtend in alle vroegte hebben de sociale partners een ontwerp van nieuw interprofessioneel akkoord (IPA) goedgekeurd. Het IPA legt voor 2005 en 2006 een aantal loon- en arbeidsvoorwaarden vast voor circa 2,3 miljoen werknemers in de privé-sector. Het bevat een loonsverhoging van 4,5% (index inbegrepen) maar vooral meer flexibiliteit via een verdubbeling van het aantal toegelaten overuren. Overuren worden ook "goedkoper".

De sociale partners onderhandelden vanaf maandagmiddag opnieuw bij het Verbond van Belgische Ondernemingen. Maandagavond rond 22 uur lekten daar enkele grote lijnen uit van het nieuwe IPA.

1. Research & Development: OK voor het principe om researchers te defiscaliseren om "braindrain" tegen te gaan. Kwestie was wel: defiscaliseren via lagere belastingen (zoals de vakbonden wilden) of via de Sociale Zekerheid (vraag van de patroons).

2. Werkloosheidsval: OK. Om het stelsel van de werkloohsied minder aanlokkelijk te maken voor weinig-verdieners, zou er 40 miljoen naar de categorie van de lage lonen gaan, zodat hun netto-lonen zouden stijgen.

3. Vorming: OK, over de principes die al tijdens de Ronde Tafel over werkloosheid (winter 2003-2004) waren vastgelegd.

4. Overuren: OK over een verdubbeling van het aantal jaarlijks toegelaten overuren van 65 naar 130. Overleg daarover met de vakbonden blijft behouden, zowel op sectorniveau als in de bedrijven (met de vakbondsdelegaties). Ook zouden de Paritair Comités 100 en 200 voor de KMO's gereactiveerd worden, zodat de vakbonden daar op de overuren in de kleine en middelgrote bedrijven zouden kunnen toezien. Maar: een technische formule om de overuren te defiscaliseren, was nog niet rond. Vakbonden en werkgevers waren wel akkoord dat de nieuwe regeling overuren voor beide kanten minder duur moest maken.

5. Fonds Mensen met een Handicap: OK. 5 miljoen euro beschikbaar.

6.Brugpensioenen: OK, dat wil zeggen dat bestaande stelsels (voor mensen in ploegen- en nachtarbeid en deeltijds werk) ook de volgende twee jaar gelden.

7. Fonds Sluiting Ondernemingen: de vakbonden wilden het stelsel uitbreiden tot de KMO's vanaf 5 werknemers. Geen akkoord.

Einde onderhandelingen

Dinsdag 18 januari rond 3:30 uur raakt dan het ontwerp van IPA bekend waarover de "groep van 10" (vakbonden, werkgevers, middenstandsorganisaties) het eens is geraakt.
Daarin staat een "redelijke en indicatieve loonnorm" van 4,5% die sterke bedrijven zou toelaten meer loonsverhoging toe te staan. In feite komt dit cijfer amper 0,2% boven de stijging van de index en de baremieke verhogingen voor de bedienden gedurende de volgende twee jaar en blijft het 0,8% onder wat de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven mogelijk achtte.

Patroons en middenstandsorganisaties tonen zich best tevreden over de verhoging van de flexibiliteit via de verdubbeling van de toegelaten overuren. Maar in hun reacties duiken al de eerste interpretatie-verschillen op. Het gaat met name over hoe de overuren aan de werknemers vergoed zullen worden: worden ze uitbetaald, worden ze gerecupereerd? Daarover bestond maandag veel onduidelijkheid en die is – met wat nu bekend is – niet weggenomen.
Karel Van Eetvvelt van UNIZO zegt bij voorbeeld dat "het systeem van overuren en de mogelijkheid om die overuren zowel uitbetaald te krijgen als te recupereren positief is voor de KMO's". De vakbondsmensen zullen op hun tellen moeten passen wanneer de nieuwe regeling in de sectoren geïmplementeerd zal worden.
Volgens Pieter Timmermans van het Verbond van Belgische Ondernemingen moest er "een verbetering van de competitiviteit" komen en is er daarvoor op drie punten een doorbraak: "via een lastenverlaging, een loonmatiging en een soepeler arbeidsorganisatie".

Achterban

De sociale partners gaan het ontwerp-IPA nu bespreken met hun achterban. Volgende rendez-vous zijn voorzien: dinsdag 18 januari 9u30 bureau ABVV, en 10u nationaal comité ACV. Deze twee instanties krijgen informatie over het ontwerp, ze beslissen er niet over.
Bij het ABVV moet voor een beslissend advies het Federaal Comité (circa 450 mensen uit centrales en gewesten) worden samengeroepen, bij het ACV moet de Algemene Raad (4 à 500 mensen uit centrales en bedrijven) worden samengeroepen. Bij de patroonsfederatie VBO buigt eerst de Sociale Commissie zich over het ontwerp. Ze bestaat uit de directeurs van de Sociale Departementen van de zowat 35 werkgeversfederaties die bij het VBO zijn aangesloten. Voor 27 januari is een raad van bestuur van het VBO gepland.