arch/ive/ief (2000 - 2005)

Sociale partners dicht bij akkoord over overuren
by raf Monday, Jan. 17, 2005 at 8:21 PM
raf@indymedia.be 0476954290

De "groep van 10" onderhandelaars die meedoen aan het sociaal overleg is maandag rond 17 uur beginnen schrijven aan een ontwerptekst. Het overleg gaat over een interprofessioneel akkoord waarin voor de volgende twee jaar de loon- en arbeidsvoorwaarden voor ruim 2,3 miljoen werknemers in de privé-sector worden vastgelegd. Voor de overuren zou een systeem van getrapt overleg met de vakbonden worden voorzien.

De overuren vormen het voornaamste struikelblok. Van werkgeverskant wil men het aantal toegelaten overuren verdubbelen van 65 naar 130. "Met liefst zo weinig mogelijk procedures", aldus Karel Van Eetvelt van de middenstandsorganisatie UNIZO. Er spelen wel veel factoren een rol. Zo moet tussen de sociale partners afgesproken worden of het plafond echt naar 130 overuren per jaar opschuift, vervolgens of die overuren worden terugbetaald ofwel als recuperatie-rust worden teruggenomen en ten derde moet er een fiscale regeling over de overuren komen waarmee zowel werknemers als werkgevers vrede kunnen nemen.

De vakbonden zijn kennelijk bereid meer overuren toe te laten, maar mèt inspraak van de vakbonden, zowel in de paritaire comtés (PC's) die voor de sectoren de overuren-regeling zouden moeten "modaliseren", als op bedrijfsniveau. Als er geen sector-regeling bereikt wordt in de PC's zou werkgevers en vakbondsdelegaties in de bedrijven een ontwer-CAO over overuren kunnen afsluiten die evenwel opnieuw voor goedkeuring aan het PC van de sector voorgelegd moet worden.
De vakbonden willen daarom ook dat de PC's 100 (KMO-arbeiders) en 200 (KMO-bedienden) opnieuw tot leven worden gewekt, zodat de vakbonden daar voor de KMO's op het overwerk kunnen toezien.

Voor de lonen is er nu sprake van 4,5% mèt daarnaast een indicatieve loonnorm die het zou mogelijk maken dat goed boerende bedrijven méér loonsverhoging toekennen. 4,5% is in feite géén loonsverhoging, want samengesteld uit de normale indexverhoging over twee jaar (3,3%) èn de baremieke verhogingen voor de bedienden (1%), samen goed voor 4,3%. Naar verluidt zouden de werkgevers een iets hogere loonsverhoging willen toekennen als de vakbonden méér flexibiliteit in de bedrijven zouden toelaten. De regering heeft 252 miljoen euro toegezegd om overuren (en ploegenarbeide) alvast voor de werkgevers aantrekkelijker te maken.

In verband met de brugpensioenen zouden de bestaande stelsels voor mensen in ploegen- en nachtarbeid en voor halftijds brugpensioen ook de volgende twee jaar blijven bestaan. De kwestie van het algemene brugpensioen schuift door naar het "eindeloopbaanoverleg".
Eens er een ontwerptekst van interprofessioneel akkoord is, kunnen de vakbonden daarmee voor ruggespraak naar hun achterban. Bij de christelijke vakbond is voor dinsdagochtend een vergadering van het Nationaal Comité samengeroepen waar de inhoud van zo'n ontwerp toegelicht zou worden.