arch/ive/ief (2000 - 2005)

antibontbetoging in Hasselt
by een riot grrrl Sunday, Jan. 16, 2005 at 1:16 PM
flapper_grrrl@yahoo.co.uk

Zaterdag 8 januari voerden bijna 100 activisten actie tegen bont in het centrum van Hasselt.

Het Kolonel Dusartplein in Hasselt was de bijeenkomstplaats voor dierenrechtenactivisten net voor de antibontbetoging op zaterdag 8 januari. Het was 2 jaar geleden dat een soortgelijke betoging hier had plaatsgevonden. We (enkele actieve jongeren uit het Hasseltse) vonden het de hoogste tijd dat er weer eens zo’n actie plaatsvond om mensen bewust te maken van het feit dat bont enorm veel dierenleed veroorzaakt en dus NIET OK is. Met hulp en advies van dierenrechtenorganisatie Bite Back begonnen we er dan ook aan.

We waren zelf iets vroeger gearriveerd op het Dusartplein om de andere actievoerdersters te zien aankomen. Iets voor twee begon de groep enorm aan te groeien. Sommigen waren zelfs uit Kortrijk en Antwerpen gekomen. Uiteindelijk waren we met een kleine 100 gemotiveerde personen die ervan overtuigd waren dat bont dragen niet kan.

Iets na twee vertrokken we naar het centrum van Hasselt. Zoals in iedere stad, lijkt het ook in Hasselt alsof het dragen van bont weer geaccepteerd wordt en zelfs modieus en hip is. We konden er dan ook zeker van zijn verscheidene bontdragende mensen tegen te komen. En er was ook geen ontkomen aan voor hen. We trokken door de winkelstraten en trakteerden mensen met bontjassen of bontkragen op luid “boe”geroep gepaard met het lied “Ik hou niet van madammen met een bontjas” en slogans als “schande schande, bloed aan je handen”. De bontdragende mensen doken dan ook weg uit schaamte. Ook winkels die bont verkochten, werden uitgejoeld terwijl winkels die besloten hadden geen bont meer te verkopen, een applausje konden ontvangen.

Rond half vier werd de betoging ontbonden. Daarna trokken velen onder ons naar het benefietconcert voor Bite Back dat toevallig diezelfde dag in jeugdhuis Kamelejon in Hasselt doorging.

Kunstbont
by Stefan Roumen Sunday, Jan. 16, 2005 at 4:14 PM
stefan.roumen@pandora.be

Beste mensen van BITE BACK,

Gefeliciteerd met jullie actie in Hasselt. Het is een goede zaak dat sommige winkels weigeren om nog echt bont te verkopen. En als ik mij niet vergis, bestaat er ook kunstbont, m.a.w. een of andere synthetische kleding die fel lijkt op echt bont. Daarom zou ik de consumenten aanraden, indien ze een bontjas dan toch echt mooi vinden, om erover te waken dat deze niet van echte pels gemaakt is.

Doe zo verder, beste activisten, jullie hebben mijn morele steun.