arch/ive/ief (2000 - 2005)

Sfeer sociaal overleg slaat helemaal om
by christophe callewaert Friday, Jan. 14, 2005 at 6:29 PM
christophe@indymedia.be

BRUSSEL -- Het sociaal overleg lijkt op een keerpunt te zitten. Vakbonden en werkgevers hebben vandaag meer dan twee maanden na de start van het overleg voor het eerst echt onderhandeld. De werknemersflexibiliteit blijft het grote twistpunt, maar net in dat dossier zouden er stappen vooruit gezet zijn.

Het kan verkeren. Het grote pessimisme en de harde standpunten van donderdagavond maakten vandaag plaats voor voorzichtig optimisme en veel nuances. “Blijkbaar moeten standpunten soms heel ver uit elkaar gaan vooraleer ze weer naar elkaar kunnen toegroeien,” zei André Mordant van het ABVV na een gebalde werkdag. Het VBO trakteert haar personeel vanavond op een nieuwjaarsreceptie en dus was een marathonvergadering in ieder geval uitgesloten.

“Maar we hebben goed gewerkt,” vond Mordant. Voor het eerst sinds de start van het sociaal overleg op 10 november werd er echt onderhandeld, meldden verschillende onderhandelaars. Gisteren leek een breuk nog zeer dichtbij. ACV-voorzitter Luc Cortebeeck liet weten dat hij de offensieve houding van de werkgevers beu was en de werkgevers maakten nogmaals duidelijk dat meer flexibiliteit een absolute voorwaarde is om tot een akkoord te komen.

Na een dag onderhandelen over het luik van de flexibiliteit zou er een technische oplossing in de maak zijn. Volgens de vakbonden liggen er nieuwe voorstellen over de procedure van de overuren op tafel. De werkgevers willen niet alleen meer overuren – concreet vragen ze een verhoging van het aantal overuren per jaar van 65 naar 175 -, ze willen vooral ook af van de vakbondscontrole op die overuren. Nu is het zo dat de paritaire commissies waar de vakbonden deel van uit maken hun zeg hebben over de overuren. Volgens de vakbonden moet dat ook in de toekomst zo blijven. Zij willen die mogelijkheid om op sectorieel niveau controle uit te oefenen niet kwijt.

Roger Mené van de franstalige middenstandsorganisatie Union des Classes Moyennes (UCM) zei zelfs dat er al een akkoord over de flexibiliteit in de maak is, maar dat er nog verder onderhandeld moet worden over de modaliteiten.

Centen
Het geld dat de regering ophoest om het overleg recht te trekken, komt in deze discussie ook opduiken. “Mij interesseren in de eerste plaats de overuren,” zegt Karel Van Eetvelt van Unizo daarover, “en die overuren moeten ook financieel interessant zijn zowel voor de werkgevers als de werknemers.” De regering stelt een lastenverlaging van 80 miljoen euro op overuren voor.

Maandag onderhandelen werkgevers en vakbonden verder. Een akkoord behoort nu echt tot de mogelijkheden volgens VBO-topman Luc Vansteenkiste. “Alle partijen hebben er ook belang bij dat er een akkoord komt,” zegt André Mordant van het ABVV. Hij wijst er op dat de regering enkel in dat geval met het beloofde centen over de brug komt.