Ramsey Nasr by Rico Stevens Friday, Jan. 14, 2005 at 5:22 PM |
stevens_rico@hotmail.com |
De hetze rond Ramsey Nasr in een notedop.
Wat gebeurt er toch in Antwerpen?!
De toekomstige stadsdichter schrijft een opiniestuk en heel de Scheldestad staat in rep en roer. Het stuk zou, zo wordt gezegd, aanzetten tot rassenhaat tegen de Joden.
Ramsey Nasr, Palestijns-Nederlands Antwerpenaar en voor velen tot voor kort onbekend, had een opiniestuk geschreven voor de Nederlandse krant NRC Handelsblad over de Palestijnse kwestie. Dit artikel werd overgenomen door De Standaard. Toen de – invloedrijke – joodse gemeenschap in Antwerpen het stuk las zette dit kwaad bloed en werd er meteen gereageerd door o.a. VLD-schepen van toerisme Ludo Van Campenhout te seinen.
Van Campenhout, een belangrijk man in Antwerpen, nam de kans om wat joodse stemmen van het Vlaams Belang weg te kapen met beide handen aan en schreeuwde van de daken dat een stadsdichter niet de taak heeft een politieke mening door te drukken. Het ging zelfs zo ver dat hij beweerde dat de stadsdichter contractueel verplicht is om zich buiten het politieke debat te houden.
Dat is natuurlijk de reinste onzin. Nasr krijgt precies hetzelfde contract als Tom Lanoye, en die was ook niet verlegen om regelmatig zijn mening te spuien.
Hij schreef zelfs opiniestukken over het Vlaams Belang. Veel gevoeligere snaren zijn er niet om bij Antwerpse politici te raken…
Waarom greep burgemeester Patrick Janssens dan niet in hoor ik u vragen, waarom zei hij niet luidop wat hij persoonlijk tegen Nasr zei, namelijk dat hem niets te verwijten viel? Misschien wou hij het gewoon binnenskamers houden. Of misschien had het wel te maken met het feit dat hij lid is van het economisch hart van de joodse gemeenschap in Antwerpen, namelijk de Hoge Raad voor Diamant.
Wat de reden van het stilzwijgen van Janssens ook is, er is toch een compromis bereikt. Dat stelt dat Nasr nog wel ‘zijn mening mag verkondigen’ maar dat hij ‘het stadsdichterschap niet als megafoon mag gebruiken’. Zo is natuurlijk iedereen gelukkig. Nasr kan doorgaan met schrijven waar, wanneer en waarover hij wil en Van Campenhout kan zeggen dat de toekomstige stadspoëet is bijgedraaid.
Dit zal waarschijnlijk niet het laatste zijn dat we hier van te horen krijgen, maar na al die hetze zouden we bijna vergeten dat de heer Nasr ook nog 6 gedichten moet schrijven. Het eerste stelt hij alvast voor tijdens De Nachten in de Antwerpse Singel.
oude koeien by richard Tuesday, Jan. 18, 2005 at 10:10 AM |
Mijn reactie op dit artikeltje is misschien nogal laat (4 dagen na publicatie), maar wat hier wordt gepresenteerd als een issue met actualiteitswaarde is nog veel meer gedateerd.
Zowel het betwiste artikel van Ramsey Nasr als de reactie van het Israelitisch weekblad en de Antwerpse VLD alsook de verontwaardiging van Tom Lanoye (en andere progressieve Antwerpenaren) en het initiatief van Patrick Janssens om de zaak uit te praten dateren immers van eind oktober - begin november 2004. Dat is nu meer dan 2 maanden geleden.
Wat is de boodschap van die late berichtgeving over een allang (en snel) opgeloste kwestie? "Het gaat weer slecht in Antwerpen"???
Jongens toch...
stadsdichter by yuna Monday, Jan. 31, 2005 at 1:59 AM |
Ik was in elk geval al onder de indruk op de nachten ...
Wat een kunstenaar, wat een charisma !
Bij mij heeft hij alvast een deur geopend
Proficiat ramsey nasr !
Yuna
Reactie op een reactie by Rico Wednesday, Feb. 02, 2005 at 2:22 PM |
stevens_rico@hotmail.com |
Ik begrijp persoonlijk niet waarom Richard zo'n aanstoot neemt aan het feit dat de tekst inderdaad gedateerd is. Eerst en vooral zou ik willen zeggen dat dit artikel het eerste is dat ik op deze (erg informatieve) site publiceerde. Ik had namelijk tot voor die 14de Januari (dag van publicatie) nog nooit van Indymedia gehoord. Ik had het artikel een maand eerder geschreven, en dan nog helemaal niet met de bedoeling om het op een website te publiceren. Het artikel was bedoeld voor een schoolkrant. Ik zit trouwens in mijn laatste jaar middelbaar onderwijs. Toen ik op deze site stootte was ik meteen geïnteresseerd in het principe dat hier wordt toegepast, namelijk iedereen heeft evenveel kans om eender wat te publiceren. Daarom, en bij wijze van test voor de toekomst, publiceerde ik het stuk.
Bovendien vind ik niet dat een schrijfsel minder waard is als het twee maanden na datum komt. Ik weet niet of u vertrouwd bent met het maandblad 'Deng', maar daarin zijn ook dikwijls erg interessante maar gedateerde artikels te lezen. Dat is het nadeel van een maandblad. En van grondige journalistiek.
Tegenwoordig wordt journalistiek als beter beschouwd als het nieuws de mensen sneller bereikt. Dit is volgens mij ook één van de redenen van de teloorgang van de intellectuele klasse in onze maatschappij. Er is nog bijzonder weinig ruimte voor diepte-interviews (kijk maar naar de vluchtige nieuwsuitzendingen tegenwoordig), grondig onderbouwde opinies(tukken) (kijk naar het nieuwe 'espresso'), enz... Als journalisten wat meer tijd zouden krijgen om hun werk te doen zouden we veel correctere en beter gefundeerde informatie krijgen.
Zoals u misschien al wel opgemerkt had -of misschien ook niet-, is de bedoeling van de tekst niet om nieuws 'heet van de naald' te brengen, maar om lezers die van de hele heisa niets of weinig afweten een beetje achtergrondinformatie te verschaffen.
Over de achteruitgang van de kwaliteit van de media en de contradictorisch genoeg toch grotere invloed die ze heeft op de hedendaagse maatschappij kan ik u trouwens een erg interessant boek aanraden. 'De Dramademocratie' van Mark Elchardus pleit eveneens voor een minder gehaaste en grondigere media.
Graag zou ik op de reactie die ik op uw reactie heb geschreven een reactie krijgen :-).
Met vriendelijke groet,
Rico Stevens